ΠΕΣΠ: Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων του Τουριστικού κλάδου

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠΕΣΠ) απέστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών με την οποία προτείνει σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν και θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

Η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ.
Οι ευχές όλων για τερματισμό της πανδημίας δυστυχώς έως σήμερα δεν έπιασαν “τόπο”, με την πανδημία να καλπάζει και να μας ταλαιπωρεί δύο χρόνια τώρα και η πολυπόθητη κανονικότητα να αργεί να έρθει .
Οι επιχειρήσεις που κινούνται στον τουριστικό κλάδο όπως ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία, τουριστικά λεωφορεία την τελευταία διετία διανύουν έναν δύσκολο αγώνα δρόμου επιβίωσης, με απρόβλεπτες εξελίξεις.
Δυστυχώς τα στοιχεία μέχρι σήμερα δείχνουν μια σημαντική μείωση των κρατήσεων και πάρα πολλές ακυρώσεις εκθέσεων, συνεδρίων, ταξιδιών και εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου να βρίσκονται σε δεινή θέση, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Τα μέτρα που έχουν παρθεί έως σήμερα, σαφέστατα και είναι στη σωστή κατεύθυνση, δεν αρκούν όμως για να λύσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προβεί σε λήψη δραστικών μέτρων στήριξης ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να παραμείνουν ζωντανές και ενεργές την επομένη μέρα μετά την πανδημία.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε μία σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν και θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις αυτές όπως:
Άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις του προγράμματος “Τουρισμός για όλους” και του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ.
Άμεση αποσύνδεση των προγραμμάτων αυτών από οποιαδήποτε ασφαλιστική και φορολογική υποχρέωση.
Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων για 31.12.2022.
Παράταση των ρυθμίσεων οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία έως την 30.06.2022.
Άμεση εφαρμογή του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας .
Εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης ενοικίου
Μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής
Προγράμματα επιδότησης δαπανών των παραπάνω επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ.
Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης ειδικά για τα τουριστικά καταλύματα.
Κύριε Υπουργέ,
Η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει και όπως δείχνουν τα στοιχεία η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν το τέλος Μαρτίου.
Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεση και ουσιαστική παρέμβαση από πλευράς σας, στήριξης και διασφάλισης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την θετική σας ανταπόκριση.

Για το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου
Ο Πρόεδρος
Φώτιος Δαμούλος

H επιστολή κοινοποιήθηκε:
Βουλευτές Πελοποννήσου
Επιμελητήρια της Χώρας
ΚΕΕΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις