Παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά έως 31/12/2020 ζητά το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

26 Αυγούστου 2020  /   Χωρίς Σχόλια

Προς τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, απέστειλε χθες (26/8/2020) επιστολή το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, με την οποία ζητά παράταση προθεσμίας έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου οι πολίτες να υποβάλουν στους δήμους τη δήλωση των πραγματικών τετραγωγικών στις οικίες και στην επαγγελματική τους στέγη.


«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με τη λήξη της προθεσμίας (31/08/2020) για την δήλωση προς τους Δήμους των πραγματικών τετραγωνικών στις οικίες και στην επαγγελματική στέγη, θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα με κυρίαρχο την επιβολή προστίμων.
Είναι γνωστό ότι οι πολίτες έκαναν χρήση της ευνοϊκής διάταξης της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του Ν. 4647/2019, για την οικειοθελή αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών των ιδιοκτησιών τους (διορθωτική η εξ αρχής δήλωση) χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.
Η υποβολή της δήλωσης γίνεται είτε με την παρουσία του πολίτη στον οικείο Δήμο, είτε ηλεκτρονικά. Είναι όμως γνωστό και αποδεικνύεται ότι η πλειονότητα των πολιτών ακολουθεί, για λόγους μη εξοικείωσης με τους H/Y, την αυτοπρόσωπη παρουσία στους οικείους Δήμους.
Παρά την ικανοποιητική ροή των δηλώσεων όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΚΕΔΕ, είναι σίγουρο ότι στο χρονικό διάστημα που απομένει δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε όπως δοθεί παράταση έως τις 31/12/2020 έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η δυσκολία στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων στους δήμους τις τελευταίες αυτές ημέρες, αλλά και γιατί το σύστημα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των δηλώσεων και ως εκ τούτου θα υπάρξει σημαντική υστέρηση της ενσωμάτωσης των αδήλωτων τετραγωνικών ώστε να αποδοθούν στους οικείους δήμους τα πραγματικά δημοτικά τέλη.
Κε Υπουργέ,
πιστεύουμε ότι θα ήταν άδικο στην πολλαπλά πληττόμενη οικονομία των επαγγελματιών και των νοικοκυριών να προστεθούν στο ΤΑΠ πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.
Παρακαλούμε όπως ενσκήψετε στο εν λόγω θέμα και δώσετε παράταση στην υποβολή των δηλώσεων έως 31/12/2020.»
Σε αναμονή της απόφασής σας

Για το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Παναρίτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *