Την παράταση εφαρμογής ηλεκτρονικών βιβλίων ζητούν τα επιμελητήρια Πελοποννήσου

Για την παράταση της εφαρμογής ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) κάνει λόγο σε επιστολή του, προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠΕΣΠ).


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ως Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου εκφράζουμε την στήριξη μας σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης αλλά και των επιχειρήσεων.
Ως Επιμελητήρια όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων από την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (my data).
Εν μέσω πανδημίας, σε μία επιβαρυμένη υγειονομική κατάσταση με τα συνεχή lockdown, με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται σε αναβρασμό, με τις υποχρεώσεις να τρέχουν, με το “λουκέτο” να αιωρείται καθημερινά γύρω τους, είναι ανέφικτη η όποια προετοιμασία για ομαλή εφαρμογή και μετάβαση σ’ ένα νέο σύστημα όπως είναι αυτό των ηλεκτρονικών βιβλίων (my data).
Άλλωστε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Πολωνία, οι οποίες αποφάσισαν να εφαρμόσουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση και όχι αυτό το δαιδαλώδες σύστημα των ηλεκτρονικών βιβλίων, που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί σε μία χώρα, ανέστειλαν την εφαρμογή του για το 2023 και 2024.
Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε :
⦁ το έτος 2021 να χαρακτηρισθεί ως προαιρετικό
⦁ το έτος 2022 να χαρακτηρισθεί ως πιλοτικό
⦁ το έτος 2023 να χαρακτηρισθεί υποχρεωτικό, εφόσον όμως έχουν γίνει οι απαραίτητες ρυθμίσεις και προσαρμογές και μόνο για τα έσοδα.
⦁ το διάστημα αυτό να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης της ΑΑΔΕ για την νέα αυτή εφαρμογή
⦁ παροχή κινήτρων για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των επιχειρήσεων
Προτεραιότητα μας αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και το τέλος της πανδημίας.
Η επιχειρηματικότητα και δη η μικρομεσαία επιχείρηση έχει χτυπηθεί όσο κανένας. Παρόλα αυτά έχει αντέξει μια δεκαετή οικονομική κρίση, και τώρα μία διετή πανδημία και μία δύσκολη περίοδο ανατιμήσεων και ακρίβειας.
Μοναδικό μας μέλημα θα πρέπει να είναι η στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης ώστε μετά το τέλος αυτού του εφιάλτη να υπάρξει επόμενη μέρα γι’ αυτές.
Για το λόγο αυτό ζητάμε την υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων και ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση.
Για το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου
Ο Πρόεδρος
Φώτιος Δαμούλος

Η επιστολή κοινοποιήθηκε:
⦁ Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
⦁ Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γεώργιο Πιτσιλή
⦁ Βουλευτές Πελοποννήσου

Σχετικές δημοσιεύσεις