Πάνδημη η εξόδιος ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου

Υπό τους υποβλητικούς ήχους των ρέκβιεμ της Φιλαρμονικής του Δήμου Τρίπολης, ξεκίνησε χθες (Πέμπτη 21/12/2023) το μεσημέρι η νεκρική πομπή προς το Κοιμητήριο της Αγίας Τριάδας, τόπο τελευταίας κατοικίας του Μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου.


Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη μας ετελέσθη στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τρίπολης, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, με ένα βουβό πλήθος να κατακλύζει τον Ιερό Ναό, την ομώνυμη Πλατεία και τους παράδρομους, συμμετέχοντας στη νεκρική πομπή.


Για τον αποστολικό βίο τού Μακαριστού Μητροπολίτη μίλησε ο Τοποτηρητής της χηρεύσασας Μητρόπολής μας, Μητροπολίτης Μονεμβάσιας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, ενώ ακολούθησε ομιλία του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του κεκοιμημένου.


Σύντομο επικήδειο εκφώνησε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στην προσωπικότητα του «σπουδαίου ιεράρχη και στον γνήσιο πατριώτη», ο οποίος, «με την πληθώρα των ικανοτήτων του, θα μπορούσε να είχε σταδιοδρομήσει σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής, όμως εκείνος επέλεξε τη στενή και ανηφορική οδό του ορθόδοξου ράσου».


«Επίσκοπο της δράσης και των έργων» χαρακτήρισε τον κεκοιμημένο ο δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, κατά τον οποίον ο Μακαριστός Μητροπολίτης «ήταν ταπεινός και επιβλητικός ταυτόχρονα». Στο σπουδαίο έργο τού Μακαριστού Μητροπολίτη στον τόπο καταγωγής του Πάπαρη Αρκαδίας, αναφέρθηκε ο ναύαρχος ε.α. και πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Παπαραίων, Βασίλης Αποστολόπουλος.


Τέλος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας κ.κ. Θεόκλητος αναφέρθηκε στον τρόπο ζωής του Μακαριστού Μητροπολίτη, η οποία υπήρξε «λιτή και φτωχική», όπως και η καταγωγή του, σημείωσε.

Σχετικές δημοσιεύσεις