Πάμε θάλασσα… και τον χειμώνα;

«Θάλασσα και αλμυρό νερό να σε ξεχάσω δεν μπορώ»… Όπως γίνεται φανερό ο στίχος αυτού του τραγουδιού βρίσκεται στο μυαλό πολλών κολυμβητών, οι οποίοι δεν διστάζουν να μπουν στη θάλασσα και τους κρύους μήνες του χειμώνα. Κάποιος, όχι και τόσο εξοικειωμένος με το νερό, θα έλεγε πώς δεν θα τολμούσε ποτέ να βουτήξει στα παγωμένα νερά της θάλασσας, να όμως που μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας μοιράζεται αυτή την κοινή αγάπη για τη θάλασσα και απολαμβάνει τα οφέλη της κολύμβησης ολόκληρο τον χρόνο.


«Μιας μάνας αγκαλιά είναι για εμάς το θαλασσινό νερό» μοιράζεται μαζί μας ο πρώην πρόεδρος και μέλος του Συλλόγου Χειμερινών Κολυμβητών «Αρβανιτιά», Δημήτριος Σκούρας, ο οποίος είναι χειμερινός κολυμβητής από το 1990. Την περίοδο μεταξύ του 1995-2000, τοποθετείται περίπου η ίδρυση του συλλόγου με έδρα την παραλία της Αρβανιτιάς, στο Ναύπλιο.


«Η ανάγκη μάς έκανε να ιδρύσουμε ένα σύλλογο με έδρα την Αρβανιτιά, με στόχο να έχουμε μια νομική κάλυψη ―αφού η ιδέα της ομάδας προϋπήρχε― και να προστατέψουμε την ελεύθερη προσέλευση στην παραλία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σκούρας. Αυτή κινδύνευε από τις «ορέξεις» του κάθε ιδιώτη, στου οποίου τα χέρια θα δινόταν η ιδιοκτησία του ξενοδοχείου «Ξενία» (το οποίο δεσπόζει πλέον εγκαταλελειμμένο πάνω από την παραλία) πρακτική, η οποία υιοθετήθηκε σε πολλά νησιά της χώρας μας.


Αναπόσπαστο κομμάτι των δραστηριοτήτων επίσης του συλλόγου είναι, μεταξύ άλλων, η μέριμνα για την καθαριότητα της παραλίας ―η οποία μην ξεχνάμε πως συνδυάζει το μοναδικό τρίπτυχο: βουνό, πεύκο, θάλασσα―, οι ευχάριστες συγκεντρώσεις των μελών για φαγητό και κρασί, ταξίδια στην Αθήνα και επαφή με άλλους κολυμβητές, εκδηλώσεις όπως η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.


«Για εμάς η χειμερινή κολύμβηση είναι πιο ευχάριστη στην ψυχή από οποιοδήποτε άλλη αθλητική δραστηριότητα» μας λέει με τρυφερότητα ο κ. Σκούρας, με την αντωνυμία «εμάς» να αναφέρεται στα σχεδόν 50 μέλη που αριθμεί ο σύλλογος, ο οποίος στο παρελθόν άγγιζε και τα 130 άτομα.
Η παραμονή τους μέσα στο παγωμένο νερό ―για 10 με 15 λεπτά περίπου― τους χαρίζει ψυχική ευεξία και σωματική ευρωστία, καθώς όπως μας περιέγραψε ο κ. Σκούρας, κατορθώνει να διεγείρει τις ενδορφίνες ―ορμόνες υπεύθυνες για την ευτυχία― προστατεύει από τις λοιμώξεις και ενδυναμώνει τους κοιλιακούς μυς. Ιδιαίτερα το τελευταίο, έχει κατορθώσει να ανακουφίσει άτομα από χρόνιους πόνους στη μέση.


«Εγώ ξεκίνησα να κάνω μπάνιο από το 2015 και το έκανα λόγω του συζύγου μου, ο οποίος είναι χειμερινός κολυμβητής από το 1998» σημειώνει η κυρία Βασιλική Τζάθα, χειμερινή κολυμβήτρια, η οποία έχει θέσει ως στόχος της μια φορά την εβδομάδα να βρίσκεται στην παραλία.
Η ιεροτελεστία του χειμερινού μπάνιου για την ίδια είναι σταδιακά να φέρνεις σε επαφή το σώμα σου με το νερό, βρέχοντας σιγά σιγά τα πόδια και τα χέρια σου και όχι κάνοντας βουτιά κατευθείαν όπως το καλοκαίρι.


Για τον Θεόδωρο Παλιογιάννη, δεινό επίσης κολυμβητή, το χειμερινό κολύμπι είναι πλέον μια αγαπητή συνήθεια είκοσι χρόνων, την οποία προσπαθεί να εντάξει μέσα στο καθημερινό του πρόγραμμα, βουτώντας στη θάλασσα, δυο φορές την εβδομάδα. Οι πιο συνήθεις προορισμοί του είναι το Παράλιο Άστρος, ο Τυρός, το Λεωνίδιο και η Καλαμάτα.
«Μου έλειπε η θάλασσα τον χειμώνα. Όταν κάνω μπάνιο, ανακουφίζομαι, ξεχνάω τα προβλήματά μου» μας περιγράφει με πάθος.


Κάποιος θα περίμενε πως τον Ιανουάριο ―στην καρδιά του χειμώνα― το νερό της θάλασσας θα ήταν πιο κρύο. Και όμως ο κ. Παλαιογιάννης πιστεύει πως τον Απρίλιο η θάλασσα είναι πιο παγωμένη, λόγω του χιονιού στα βουνά που έχει λιώσει και έχει απορροφηθεί από τη θάλασσα.


Εκτός από τους φανατικούς χειμερινούς κολυμβητές, και οι ορθοπεδικοί «ορκίζονται» στα πολλά οφέλη της χειμερινής κολύμβησης. Ο χειρουργός ορθοπεδικός δρ Γεώργιος Τσακωτός επισημαίνει πως είναι μια από τις καλύτερες μορφές σωματικής άσκησης,την οποία προτείνει ανεπιφύλακτα σε όλες τις ηλικίες, με μεγάλη προσοχή σε άτομα με καρδιολογικές παθήσεις, ηλικιωμένους και μικρότερα παιδιά. Ο κ. Τσακωτός τονίζει πως κάποιος θα πρέπει να είναι τακτικός κολυμβητής, δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει μια προετοιμασία για το σώμα. «Η κολύμβηση είναι μια από τις μορφές σωματικής άσκησης, που δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις. Γυμνάζει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, το μυοσκελετικό μας, χωρίς να κάνει φθορά στις αρθρώσεις και σοβαρούς τραυματισμούς» σημειώνει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, λειτουργεί ως θεραπεία σε χρόνιες παθήσεις, όπως οστεαλγίες και τενοντίτιδες.


«Αυτός που θέλει να ξεκινήσει τη χειμερινή κολύμβηση, πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί τον καρδιολόγο και τον ορθοπεδικό του, μήπως έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα που πρέπει να προσέξει. Κατά άλλα, συνιστώ σε όλους ανεπιφύλακτα να την ξεκινήσουν» σημειώνει κλείνοντας ο κ. Τσακωτός.

Σας γεννήθηκε, λοιπόν, η περιέργεια να πάτε στη θάλασσα και τον χειμώνα; Η «εντολή» – συμβουλή, την οποία ακούσαμε από τα χείλη όλων των χειμερινών κολυμβητών είναι κάποιος να μην σταματά τα μπάνια μετά το καλοκαίρι. Η σταδιακή έκθεση του σώματος στη διαφορετική θερμοκρασία του νερού της θάλασσας, το βοηθά να το συνηθίσει. Ο κ. Παλιογιάννης σημειώνει πως θα μπορούσε και μια προετοιμασία να ξεκινήσει από το σπίτι, χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό κατά τη διάρκεια του ντουζ, αντί για καυτό, ενώ θα μπορούσε να γίνει και μια μικρή προθέρμανση μικρής διάρκειας, για παράδειγμα χαλαρό τρέξιμο πριν από τη βουτιά. Η κυρία Τζάθα, από την άλλη, επισημαίνει πως αν έχει μεγάλη παγωνιά έξω, καλό είναι να μην μπαίνει κάποιος στη θάλασσα. «Μετά το μπάνιο, έχουμε μαζί μας το μπουρνούζι μας ή μια χοντρή πετσέτα και αλλάζουμε κατευθείαν μαγιό, δεν καθόμαστε να λιαστούμε» συμβουλεύει καίρια.


Με οδηγό τις παραπάνω συμβουλές και με την πετσέτα στο χέρι, είμαστε έτοιμοι να γευτούμε την αλμύρα και τον χειμώνα.
Αγγελική Γεωργοπούλου