Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31/10/2024 η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Επιφανίου, στην έδρα της Μητροπόλεως, την Τρίπολη.
Τον νέο Ποιμενάρχη αρχικά υποδέχθηκε ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ. Ευστάθιος, ο οποίος και του επέδωσε την ποιμαντορική ράβδο καθώς και οι τοπικές αρχές, με επικεφαλής τον δήμαρχο Τρίπολης, κ. Κωνσταντίνο Τζιούμη. Τιμές απέδωσε άγημα του στρατού, ενώ η υπαίθρια τελετή πραγματοποιήθηκε έμπροσθεν του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου, με το συγκεντρωμένο πλήθος να αναφωνεί το «Άξιος»!
Στην Πλατεία Πετρινού τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, κ. Επιφάνιο, υποδέχθηκε και επίσημα με Χαιρετιστήριο Λόγο ο δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης: «Ημέρα Λαμπρή, γεμάτη από το Μεγαλείο της Βυζαντινής μας Εκκλησιαστικής Παράδοσης και της Ρωμηοσύνης τη λεβεντιά, ανέτειλε σήμερα για την Ντρομπολιτσά. Ο Θρόνος του Αγίου Βασιλείου, βαϊφόρος και ξανανιωμένος, υποδέχεται με συγκίνηση και δέος τον Πατέρα, τον Ποιμένα και Θεοπρόβλητο Επίσκοπό του, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟ», ήταν μερικά από τα λόγια του δημάρχου της πόλης.
Θερμές ευχαριστίες για την υποδοχή στην ιερή Αρκαδική γη εξέφρασε ο Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος τονίζοντας ότι στόχος είναι η συνεργασία για το καλό του λαού. «Διαβεβαιώνω ότι η επιθυμία μας είναι να είναι άμεση η συνεργασία προς όφελος τους λαού. Έρχομαι ως ευαγγελιστής Αγάπης, της Ειρήνης, της Ενότητας. Αισθάνομαι να λυγίζουν τα γόνατά μου, πατώντας τη γη των Αγίων Νεομαρτύρων μας, Δημητρίου και Παύλου, των Πολιούχων μας» είπε μεταξύ άλλων ο νέος Ποιμενάρχης. Ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο και τους παριστάμενους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο για την παρουσία τους όσο και για την ψήφο με την οποία εξελέγη Μητροπολίτης αυτής της ιστορικής Μητρόπολης, ενώ ζήτησε να προσευχηθούμε για τον άνθρωπο που έχασε τη ζωή του στον Μητροπολιτικό Ναό. Στο τέλος, ο δήμαρχος Τρίπολης έδωσε στον νέο Μητροπολίτη ένα δώρο εκ μέρους του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης.
Στη συνέχεια, υπό τους ήχους των κωδωνοκρουσιών και της μπάντας της 4ης Μεραρχίας Πεζικού «Πελοπόννησος», εν πομπή, ο νέος Μητροπολίτης μετέβη στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Τρίπολης, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή Ενθρόνισης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, κ.κ. Ιερωνύμου.
Κ. Τζιούμης: «Ο Θρόνος του Αγίου Βασιλείου υποδέχεται με συγκίνηση και δέος τον Θεοπρόβλητο Επίσκοπό του, κ. Επιφάνιο»
Χαιρετιστήριο Λόγο απηύθυνε ο δήμαρχος Τρίπολης, κ. Κώστας Τζιούμης, στην τελετή υποδοχής του νέου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Επιφανίου:
“Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΕ,
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. ΕΥΣΤΑΘΙΕ, μέχρι σήμερα υποδειγματικέ και πολυσέβαστε Τοποτηρητά της Ιεράς μας Μητροπόλεως,
Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι άγιοι Αρχιερείς,
Ημέρα Λαμπρή,- γεμάτη από το Μεγαλείο της Βυζαντινής μας Εκκλησιαστικής Παράδοσης – και της Ρωμηοσύνης τη λεβεντιά,- ανέτειλε σήμερα για τη Ντρομπολιτσά.
Ο Θρόνος του Αγίου Βασιλείου, βαϊφόρος και ξανανιωμένος,υποδέχεται με συγκίνηση και δέος τον Πατέρα, τον Ποιμένα και Θεοπρόβλητο Επίσκοπό του, – τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟ.
Σεβασμιώτατε άγιε Μαντινείας και Κυνουρίας κ. ΕΠΙΦΑΝΙΕ, – ως ευπαρέστητε,- καλώς ήλθατε στην καρδιά του Μωριά,- στης χιλιοτραγουδισμένης Τριπολιτσάς την Καθέδρα, -της μπαρουτοκαπνισμένης ψυχής του Νέου Ελληνισμού,- που γέννημα και τόκος της είναι η Λευτεριά που ζούμε κι απολαμβάνουμε σήμερα.
Σας υποδέχονται οι Κολοκοτρωναίοι, με έφιππο κι αναπαυόμενο πάνω στα δοξασμένα Λείψανά του τον Θοδωράκη,- τον Γέρο του Μωριά,- την τρομάρα της Τουρκιάς, και το ύστατο -μα θρυλικό- αποκούμπι του Γραικού, που στέναζε κάτω από το σαρίκι του Δυνάστη Αγαρηνού.
Στην πύλη του Αναπλιού, στα τείχη της Τριπολιτσάς, βιγλίζοντας κι ανεμίζοντας το Κολοκοτρωνέϊκο μπαϊράκι,Σας καλοδέχεται ο Πραστιώτης Μανόλης Δούνιας·
O Νικηταράς δακρύζει, νοιώθοντας δικαιωμένος για τόσο αίμα που χύθηκε για ν’ ανασάνει ο σκλαβωμένος ραγιάς·
O Φωτάκος, ο Γραμματικός του Γέρου, περιμένει πώς και πώς για να συμπληρώσει στ’ Απομνημονεύματά του τη σημερινή χρυσή σελίδα της ελεύσεώς Σας, κι ο Τάσος ο Γριτσόπουλος συνάζει τα ιστορικά ντοκουμέντα – και από της Εκκλησίας μας τους Κώδικες τα εκεί καταστρωθέντα, συλλέγει – για να πλέξει της ώρας τούτης το Δοξαστικό.
Οι Μαιναλίδες δρύες αντάμα με τα αιωνόβια πλατάνια και τα έλατα του Χρυσοβιτσιού, – της Αλωνίσταινας και της Πιάνας τα γάργαρα νερά -και του Πάρνωνα τ’ αντρειωμένα δάση θροΐζουν και συνάμα το τραγούδι των Αρκαδικών Μουσών ψάλλουν,- χορό στήνοντας στα πλάτια τ’ Αγιοπέτρου και στου Καστριού τις καστανιές.
Τα Τρίκορφα κι η Επάνω Χρέπα – τα ταμπούρια των παλληκαριών ραίνουν με δάφνες,-σαν εισοδικό στήνοντάς τα -στου Επισκοπικού μανδύα Σας το πέρασμα.
Το Λενίδι, – φορώντας για πολύτιμο στέμμα του το Καστρομονάστηρο της Έλωνας,- με την αρμύρα του Μυρτώου Πελάγου και της Τσακωνιάς τα μύρα, – αύρα στέλνει,- και μοσκοβολιά σαν αγιορείτικο θυμίαμα προσφέρει, δηλώνοντας την έλευσή Σας στα Αρκαδικά – σπαρμένα με αίματα και ιερά Ελληνικά κόκκαλα- χώματα.
Kαι τα Τσιπιανά, – με το Αρχοντομονάστηρο της Κυρά Παναγιάς να επιστέφει τον βράχο του Γουλά,- Σας γνέφουν χαροποιώς, τη βαριά ιστορία τους κουβαλώντας περήφανα.
Σεβασμιώτατε, θαρρώ πως μπρός μας παρελαύνουν νοερά οι Προκάτοιχοί Σας όλοι:
O Αρχιεπίσκοπος Αμυκλών Ιωακείμ·
O Αρχιεπίσκοπος Τριπολιτσάς Άνθιμος Βάρβογλης ο Ιερομάρτυρας , που το 1770 υπέστη ανασκολοπισμό στη σημερινή περιοχή του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης, – η οποία μέχρι σήμερα φέρει το όνομα «Παλουκόραχη»·
O Μητροπολίτης Αμυκλών και Τριπολιτσάς Νικηφόρος, γόνος της οικογένειας Κουγιά·
O Μητροπολίτης Ρέοντος και Πραστού Διονύσιος Παρδάλης ή Παρδάλος, φωτισμένος Ιεράρχης που προετοίμασε προεπαναστατικώς τον Λαό της Επαρχίας του, αλλά και της Πελοποννήσου γενικότερα για τον μεγάλο ξεσηκωμό του Γένους και αντέδρασε με πείσμα κατά των απόψεων του Αρχιμανδίτη Θεόκλητου Φαρμακίδη και των Αντιβασιλέων Άρμανσπεργκ και Μάουρερ επί Όθωνος,- περί την ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας του Βασιλείου της Ελλάδος·
O από Ακόβων Μητροπολίτης Τριπολιτσάς Δανιήλ Παναγιωτόπουλος, – συγγενής του Εθνοϊερομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄ απ’ τη Δημητσάνα και συμμαθητής του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ο οποίος προσήλθε αυτοβούλως στους Τούρκους τον Μάρτιο του 1821 και ρίχτηκε μαζί με τους άλλους Αρχιερείς και Προκρίτους της Πελοποννήσου στις φυλακές του Σεραγιού του Χουρσίτ Πασά,- όπου υπέστη φοβερή δοκιμασία επί έξι μήνες,- μα επέζησε και την περιέγραψε σε 752 ομοιοκατάληκτους δεκαπεντασύλλαβους στίχους, – αναδειχθείς σε Διδάσκαλο του Γένους και μπροστάρη του Απελευθερωτικού Αγώνα·
O Τριπολιτζάς και Αμυκλών Διονύσιος που έλαβε τον τίτλο Τεγεάτιδος, Μαντινείας και Μεγαλοπόλεως·
O Αρχιεπίσκοπος Μαντινείας και Κυνουρίας Θεοφάνης ο Σιατιστεύς, από τους σημαντικούς εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, -που έδρασε ως πολεμιστής στην Επανάσταση του ’21 στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής και γραμματέας του Αρχιστρατήγου της Μακεδονίας Εμμανουήλ Παππά·
O Αρχιεπίσκοπος Μαντινείας και Κυνουρίας Θεόκλητος Α΄ ο Βίμπος, καθηγητής της Εβραϊκής γλώσσας και της Ερμηνευτικής Θεολογίας·
O εκ Κεφαλληνίας Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Γερμανός Α΄ ο Μεταξάς, – που καθιέρωσε τη μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου ως Πολιούχων Τριπόλεως·
O από Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Προκόπιος ο Τζαβάρας απ’ το Βαλτέτσι, ιεράρχης ισχυράς θελήσεως και γνώστης άριστος των Εκκλησιαστικών Θεμάτων και διοικητικών προβλημάτων·
O Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Γερμανός Β΄ ο Ρουμπάνης από το Πικέρνι της Μαντινείας, ο από Κεφαλληνίας, ο παραδοσιακά αυστηρός Επίσκοπος, – ο οποίος έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς αγώνες ως Στρατιωτικός Ιεροκήρυκας της ΙV (4ης) Μεραρχίας – και συνόδευσε το 11ο Σύνταγμα Πεζικού στους νικηφόρους αγώνες του 1912 -13·
O αριστοκράτης του πνεύματος,- διδάσκαλος της ευγένειας – και πατέρας στοργικός Κλήρου και Λαού, ο πολύς Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Θεόκλητος Β΄ ο Φιλιππαίος,- ο οποίος έτυχε θαυμαστής κοίμησης κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή Καλτεζών·
Kαι τέλος, ο δυναμικός και φιλόκαλος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος ο Παπαδόπουλος, – που όντως ανέπλασε υλικοτεχνικώς τη Μητρόπολή μας, – με κύκνειο άσμα του τη στερέωση και την αναπαλαίωση των κλονισμένων θεμελίων και του δώματος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως,- που θα απολαύσετε σε λίγο, Δεσπότη μου.-
Όντως φιλόπονος και ακούραστος μέχρι την κοίμησή του.
Ήταν ο έσχατος μεγάλος Προκάτοχός Σας!
Μα πέρα από τις θύμησες – Σας υποδεχόμαστε εμείς Δεσπότη μου!
Οι Άρχοντες, ο Ιερός Κλήρος και ο Λαός, – η τωρινή Τριπολιτσά – κι ανοίγουμε της καρδιάς μας τα φυλαχτάρια – για να έλθουμε αρωγοί στους Πνευματικούς και Κοινωνικούς Σας αγώνες και τη μέριμνα του Ποιμνίου Σας και Λαού μας.
Σεβασμιώτατε, – χρηστές οι ελπίδες από τη φήμη Σας που προέτρεξε της εδώ παρουσίας Σας.
Χρηστές oι ελπίδες της νεολαίας μας για Σας , – που θέλει τον Επίσκοπό της -όπως η Ορθόδοξη θεολογία έχει διαζωγραφίσει:
«Σάν ένας κοινός πατέρας ὁλάκερης τῆς οἰκουμένης εἶναι ὁ ποιμένας τῆς Ἐκκλησίας. Ἀξίζει, λοιπόν, αὐτός να μεριμνᾶ για ὅλους, ὅπως ἀκριβῶς κί ὁ Θεός, τον ὁποῖο διακονεῖ», θα καταγράψει ο ιερός Χρυσόστομος.
Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα,
Σεπτή χορεία των Ιεραρχών,
Σας ευχαριστούμε για το αγαθό ανάστημα που μας εκομίσατε στην Τρίπολη.
Να είστε ήσυχοι και βέβαιοι ότι θα συνεργαστούμε άψογα μαζί του, – θα σεβαστούμε το υψηλό ευθυνοφόρο αξίωμά του- και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το έργο του, τα όνειρά του γι’ αυτή την Ιερά Μητρόπολη και την Πόλη μας.
Έτοιμη η καρδιά μας γι’ αυτό Σεβασμιώτε Άξιος, καλώς ήλθατε!”
Δημήτρης Πτωχός: «Θα είμαστε συνοδοιπόροι στο νέο Ποιμαντικό σας έργο»
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, απηύθυνε προσφώνηση και προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ένα αρχιερατικό εγκόλπιο ως συμβολικό δώρο.
«Με ιδιαίτερη τιμή συμμετέχω στη χαρά της τοπικής Εκκλησίας, ως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, και σας καλωσορίζω στην Τρίπολη, την έδρα της Περιφέρειας και από σήμερα τη νέα Σας πατρίδα. Στο πρόσωπό Σας βλέπουμε όχι μόνο τον νέο Μητροπολίτη, αλλά και τον πνευματικό μας πατέρα, που θα μας οδηγήσει στον δρόμο του καλού και του ωραίου για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Στο έργο Σας θα είμαστε όλοι συμπαραστάτες. Στην ποιμαντική Σας διακονία, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και εγώ προσωπικά, θα είμαστε αρωγοί και συνοδοιπόροι.
Σεβασμιώτατε, Οι Αρκάδες έχουν αρετές: είναι φιλοπάτριδες, ευγενείς και πάνω απ’ όλα πιστοί. Αγαπούν την Πατρίδα και την Εκκλησία, γνωρίζοντας ότι αποτελούν βασικά στοιχεία της ταυτότητάς τους. Το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας είναι έτοιμο να συμπαρασταθεί στο νέο σας έργο, γεμάτο ευθύνη και πρόκληση. Δώστε το χέρι Σας στο λαό αυτής της επαρχίας και θα Σας δώσει την καρδιά του.
Ως Περιφερειακή Αρχή, εκτός από την διαβεβαίωση της συνεργασίας μας, Σας προσφέρουμε συμβολικά ένα εγκόλπιο, για να μας έχετε στην καρδιά Σας και να προσεύχεστε για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας. Άξιος, Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχη μας!»