Ορειβατική συνάντηση στο Μαίναλο

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ) και ο Δήμος Τρίπολης συνδιοργάνωσαν μια ακόμα ορειβατική και περιβαλλοντική συνάντηση στο Μαίναλο.


Αυτή τη φορά στο Kεντρικό Μαίναλο, με επίκεντρο τα ιστορικά χωριά Αλωνίσταινα και Λιμποβίσι, εγκαινιάστηκε το εξαιρετικό μονοπάτι που συνδέει την Αλωνίσταινα, πατρίδα της μάνας του Γέρου του Μοριά, Ζαμπέτας Κωτσάκη, με το λίκνο της ελευθερίας, το Λιμποβίσι, πατρίδα του πατέρα του, λκλεφταρματολού της προεπαναστατικής περιόδου, Κωνσταντή Κολοκοτρώνη.


Η διαδρομή ακολούθησε την κόκκινη σήμανση από Αλωνίσταινα – Δίρρεμα – Χουλιαροθήκα – Βούρτσες – Κορύτες Κουφοξυλιάς. Από εκεί στρίψαμε αριστερά και με την μπλε και κόκκινη σήμανση περάσαμε από τα «απρόσιτα» Κολοκοτρωναίικα Λημέρια και κατηφορίσαμε στο ιστορικό Λιμποβίσι. Το μονοπάτι διασχίζει υπέροχο ελατοδάσος, συστάδες δρυών, σφενδάμων και κέδρων, αλλεπάλληλες δολίνες και καταπράσινα ορεινά λιβάδια, σε ένα μέσο υψόμετρο 1400 μέτρων. Εντοπίστηκε, καθαρίστηκε και σηματοδοτήθηκε από τον ΣΑΟΟ, σε καθαρά εθελοντική βάση, με τη διαχρονική στήριξη του Δήμου Τρίπολης. Στην, σχετικά εύκολη, πορεία των τεσσάρων ωρών, πήραν μέρος 300 ορειβάτες πεζοπόροι από πολλούς ορειβατικούς συλλόγους της νότιας Ελλάδας.


Στόχος, η γνωριμία ενός μοναδικού φυσικού και ιστορικού χώρου του Κεντρικού Μαινάλου από τον κόσμο της πεζοπορίας, ώστε να αυξηθεί η, ήπιας μορφής, επισκεψιμότητα στην ορεινή Αρκαδία.
Ταυτόχρονα, ζητήσαμε από την Πολιτεία την αποτροπή της τεράστιας οικολογικής και αισθητικής καταστροφής από τη σχεδιαζόμενη άφρονα εγκατάσταση 15 γιγάντιων (180 μέτρα ύψος!) ανεμογεννητριών στην προστατευτέα από την Eιδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) πανέμορφη, παρθένα και ελεύθερη οδοποιίας οροσειρά του Κεντρικού Μαινάλου.


Σύνθημά μας, μετά μάλιστα και τις ομόφωνες αποφάσεις όλων των φορέων της Αρκαδίας, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων και της Περιφέρειας, είναι:
Το λίκνο της Επαναστάσης του 21, το παγκόσμια κέντρο του Αρκαδικού Ιδεώδους, ο παράδεισος της βιοποικιλότητας, τοπίου και οικοπεριήγησης


ΤΟ ΟΡΟΣ ΜΑΙΝΑΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΠΟ ΑΙΟΛΙΚΑ ΜΕΓΑΘΗΡΙΑ
Ευχαριστούμε τον Δήμο Τρίπολης και όλο το δημοτικό συμβούλιο για τη διαχρονική υποστήριξη της κοινής προσπάθειας.
Ευχαριστούμε το μέλος του ΣΑΟΟ Άγγελο Δεληγιάννη για την υλική υποστήριξη (και όχι μόνο) των εκδηλώσεών μας.
Συγχαίρουμε τα μέλη του ΣΑΟΟ που εθελοντικά και με ανιδιοτέλεια συμμετέχουν στην υλοποίηση και ανάδειξη των μονοπατιών.


Καλούμε τους συμπολίτες μας όλης της Αρκαδίας να συμπαραταχθούν στην ομόθυμη απόφασή μας να προστατεύσουμε το παρθένο περιβάλλον του Πάρνωνα και του Μαινάλου από μια ανεπανόρθωτη καταστροφή!


Τρίπολη, 3 Οκτωβρίου 2023

Σχετικές δημοσιεύσεις