Ομολογία αποτυχίας από το ΝΑΤΟ – Στόλτεμπεργκ: Προετοιμαστείτε για άσχημα νέα από την Ουκρανία

  • Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ

Τα νέα δεν είναι καλά από το ουκρανικό μέτωπο και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, φρόντισε να μας το υπενθυμίσει σε συνέντευξή του το Σάββατο στη γερμανική τηλεόραση ARD. Τα ανησυχητικά σημάδια ήταν ήδη ορατά προ πενταμήνου, όταν η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, εφοδιασμένων με σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, κόλλησε στις λασπωμένες στέπες της Ουκρανίας.


Αυτό ανάγκασε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι, να δηλώσει πριν από ένα μήνα ότι οι συγκρούσεις με τους Ρώσους εξελίσσονται σε «πόλεμο φθοράς». Σε άρθρο του στον Economist, ο στρατηγός δεν μάσησε τα λόγια του. Μίλησε για την ανωτερότητα του ρωσικού στρατού, διότι μπορεί να παρατάξει στο πεδίο της μάχης περισσότερους άνδρες, να διαθέσει περισσότερα και εξελιγμένα μέσα, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει τα ουκρανικά λάθη, μιλώντας για διοικητές σχηματισμών που αντικαταστάθηκαν λόγω ανικανότητας να εκτελέσουν τα σχέδια αντεπιθέσεως.


Σε παλαιότερο σημείωμά μας γράψαμε για τη «Μοναξιά του Ζελένσκι» και πώς τελικά χάνει τα ερείσματά του τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό. Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έστρεψε τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή και η αποκαθήλωση του Ζελένσκι στα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι ραγδαία. Η οικονομική επιβράδυνση των ευρωπαϊκών χωρών, λόγω του ενεργειακού εμπάργκο που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, ύστερα από απαίτηση των ΗΠΑ, και η εισαγωγή πανάκριβου αμερικανικού LNG αερίου, όξυνε τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων πολιτών έναντι της Ουκρανίας. Η επέλαση των ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών στην Ευρώπη που αντιτίθενται στη βοήθεια προς την Ουκρανία και η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ, όπου ο Μπάιντεν αδυνατεί να περάσει από τη Γερουσία επιπλέον βοήθεια προς την Ουκρανία, θα αναγκάσει μελοντικά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, αποδεχόμενος την οριστική απώλεια της ανατολικής Ουκρανίας.


Μπορεί για λίγο διάστημα ακόμη η ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία να παραδώσει κάποια πυρομαχικά στους Ουκρανούς, δεν πρόκειται όμως να βοηθήσει ουσιαστικά τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Με τις δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ να δείχνουν άνετη επικράτηση του Τραμπ, εάν πάρει το χρίσμα από τους Ρεμπουμπλικάνους, είναι δεδομένο ότι η Ουάσιγκτον με ρεμπουμπλικανική κυβέρνηση θα επιβάλει στο Κίεβο τη λύση της διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα.


Κοντολογίς, το ΝΑΤΟ απέτυχε να ενισχύσει ουσιαστικά την Ουκρανία ώστε να επανακαταλάβει τα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη της. Ο μαξιμαλιστικός στόχος της ανακατάληψης της ανατολικής Ουκρανίας κατέδειξε τα όρια της στρατηγικής αντίληψης των Ουκρανών, αλλά και του ΝΑΤΟ, τα οποία τελικώς είναι περιορισμένα και φάνηκαν στη σχεδίαση και την αποτελεσματικότητα της αντεπίθεσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις