Ολλανδία – Η νίκη του ακροδεξιού Βίλντερς ταρακούνησε την Ευρώπη

  • Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ

Για άλλη μία φορά «έπεσαν από τα σύννεφα» στην Ευρώπη μετά την επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος PVV (Κόμμα της Ελευθερίας) του Γκερτ Βίλντερς, ύστερα από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ολλανδία. Η κυβέρνηση σχηματισμού του μακροβιότερου πρωθυπουργoύ, Μαρκ Ρούτε, άντεξε μόνο δύο χρόνια και κατέρρευσε μετά από τις διαφωνίες που προέκυψαν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του στην προωθούμενη αυστηροποίηση της νομοθεσίας για το άσυλο και τη μείωση των μεταναστών.

Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ συνεχίζουν να αποκαλούν τον Βίλντερς «Ολλανδό Τραμπ», δίνοντας περισσότερη ώθηση στη δημοφιλία του. Η νίκη του στις εκλογές αιφνιδίασε και τον ίδιο και τώρα ψάχνει εταίρους για να σχηματίσει την κυβέρνησή του. Με 36 έδρες επί συνόλου 150 του κοινοβουλίου απαιτείται άλλες 40 έδρες για να έχει την πλειοψηφία. Χαράς ευαγγέλια για τους ευρωπαίους ακροδεξιούς. Η Μαρί Λεπέν και ο Βίκτορ Ορμπάν πανηγυρίζουν στο Χ (πρώην twitter), με τον Ούγγρο πρωθυπουργό σε ανάρτησή του να γράφει «οι άνεμοι της αλλαγής είναι εδώ».


Μαζί με τη στεγαστική κρίση, την αύξηση του κόστους ζωής, αλλά και την «πράσινη» μετάβαση, η οποία θα στοιχίσει πολύ ακριβά στον ολλανδικό προϋπολογισμό, οι Ολλανδοί κουρασμένοι προτίμησαν τον αντισυστημικό Βίλντερς, λούζοντας με κρύο ιδρώτα τους αξιωματούχους των Βρυξελλών. Και αυτό γιατί ένα από τα κύρια προεκλογικά συνθήματα του Βίλντερς είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα επιχειρήματα αναμενόμενα, το PPV (Κόμμα της Ελευθερίας) του Βίλντερς πιστεύει σε μια Ολλανδία «κυρίαρχη, υπεύθυνη για το δικό της νόμισμα, τα σύνορά της και να υιοθετεί δικούς της κανόνες». Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Nexit θα προκαλέσει στην ΕΕ σοβαρούς τριγμούς, εάν οι Ολλανδοί αποφασίσουν την έξοδό τους από την Ένωση. Μπορεί το Brexit να μην επηρέασε την ευρωπαϊκή οικονομία, κυρίως γιατί η Βρετανία έχει το δικό της νόμισμα, όμως η περίπτωση της Ολλανδίας είναι πολύ διαφορετική, αφού ανήκει στην ευρωζώνη. Δεν απαιτεί πολλή φαντασία για να αντιληφθούμε τις συνέπειες από την έξοδο της έβδομης οικονομίας στην Ευρώπη. Ακόμη όμως και αν οι Ολλανδοί δεν ακολουθήσουν τους Βρετανούς, η συμβίωση με τις Βρυξέλλες θα είναι δύσκολη. Ο Βίλντερς τάσσεται σταθερά κατά της μετανάστευσης, έχει προαναγγείλει την κατάργηση του ασύλου και την αποχώρηση της Ολλανδίας από τις συνθήκες της ΕΕ και του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.


Υπάρχει όμως και μια γεωπολιτική διάσταση και αφορά την κούρσα των μεγάλων δυνάμεων στον τομέα της τεχνολογίας. Πρόκειται για την κατασκευή ημιαγωγών με την ολλανδική ASML να είναι η κορυφαία εταιρεία στην Ευρώπη, με εξειδίκευση στα λιθογραφικά συστήματα για τη χάραξη των κυκλωμάτων. Παράλληλα, είναι ο μοναδικός κατασκευαστής του εξοπλισμού που απαιτείται για την κατασκευή των πιο σύγχρονων τσιπ. Οι ΗΠΑ εισήγαγαν σαρωτικούς κανόνες, με στόχο να διακόψουν τις εξαγωγές ημιαγωγών και των συστημάτων κατασκευής τους προς την Κίνα, αυξάνοντας την πίεση σε χώρες παραγωγής όπως η Ολλανδία και η Ιαπωνία, προκειμένου να εισάγουν και αυτές δικούς τους περιορισμούς στις εξαγωγές. Μόνο πέρσι, η ASML παρήγαγε 15% κέρδη από την πώληση μηχανημάτων στην Κίνα. Τελικά φέτος τον Μάρτιο η Ολλανδία εισήγαγε περιορισμούς στην εξαγωγή ημιαγωγών και κρίσιμης τεχνολογίας προς την Κίνα συντασσόμενη με τις αμερικανικές κυρώσεις.


Με τον Βίλντερς να δηλώνει «η Ολλανδία πρώτη», το Politico εκτιμά ότι θα είναι εφιάλτης για τις Βρυξέλλες η ευθυγράμμιση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ακροδεξιών και εθνικιστών ηγετών.

Σχετικές δημοσιεύσεις