Οι αγρότες της Μαντινείας και της Κυνουρίας, που επλήγησαν από τον παγετό της 10.4.2021 δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί

Εν έτει 2022 και ενώ βρισκόμαστε εν όψει της έναρξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου, οι αγρότες-παραγωγοί μήλων «πιλαφά»,  κερασιών (μεσοπρώιμων και όψιμων), βύσσινων της Μαντινείας και της Κυνουρίας,  που επλήγησαν από τον παγετό της 10.4.2021, δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί. Aπό 12 βουλευτές κατατέθηκε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Αναλυτικά η Ερώτηση:

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2022

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Οι αγρότες-παραγωγοί μήλων «πιλαφά»,  κερασιών (μεσοπρώϊμων και όψιμων), βύσσινων,  της Μαντινείας και της Κυνουρίας,  που επλήγησαν από τον παγετό της 10.4.2021 δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί»

Εν έτει 2022 και ενώ βρισκόμαστε εν όψει της έναρξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου, οι αγρότες-παραγωγοί μήλων «πιλαφά»,  κερασιών (μεσοπρώϊμων και όψιμων), βύσσινων της Μαντινείας και της Κυνουρίας,  που επλήγησαν από τον παγετό της 10.4.2021 δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί.

Οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της διοίκησης του ΕΛΓΑ, ότι οι σχετικές  καλλιέργειες θα αποζημιώνονταν αμέσως και πάντως τάχιστα από έκτακτα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού ή από κονδύλια προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Και αυτό, παρά το γεγονός, ότι έχουν γίνει ήδη εκτιμήσεις των ζημιών από γεωπόνους-εκτιμητές του ΕΛΓΑ, των οποίων όμως τα πορίσματα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και κατατεθεί.

Αυτό γίνεται σε μία εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για τον αγροτικό κόσμο. Το κόστος παραγωγής (ενέργεια, σπόροι, λιπάσματα, αγροεφόδια κλπ) είναι απλησίαστο, με συνέπεια  η συνέχιση των καλλιεργειών  να καθίσταται ασύμφορη. Πολλοί αγρότες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.

Ο πρωτογενής τομέας και ο αγροτικός-κτηνοτροφικός κόσμος έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φωνή των αγροτών και κτηνοτρόφων δεν μπορεί να είναι μόνον φωνή απελπισίας, αλλά και διεκδίκησης.  

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε, να επισπεύσετε  τη διαδικασία και να προωθήσετε την οριστικοποίηση των πορισμάτων του ΕΛΓΑ και την  καταβολή των  αποζημιώσεων στους αγρότες-παραγωγούς αμέσως, όπως είχατε δεσμευτεί ;

Σχετικές δημοσιεύσεις