Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές στη Γορτυνία: Δεν υπάρχει καμία προοπτική για την περιοχή, εάν δεν υπάρξουν άμεσα γενναία μέτρα

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί πατριώτες,
Πριν λίγες μέρες, η Γορτυνία υπέστη μια μεγάλη καταστροφή. Ευτυχώς δεν είχαμε νεκρούς. Είχαμε όμως μια νεκρή, την Κάτω Γορτυνία. Έχουμε επίσης «ζωντανούς νεκρούς», ανθρώπους που καταστράφηκαν συνολικά. Γιατί όταν χάνεις το βιός σου, ουσιαστικά χάνεις και τη ζωή σου. Την ώρα του πολέμου, για να σωθεί ό,τι μπορούσε να σωθεί, σιωπήσαμε και ως άνθρωποι και πολίτες προσφέραμε ό,τι μπορούσε ο καθένας. Σήμερα, έχουμε πλέον στην κατεστραμμένη περιοχή μια νέα πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε, αλλά και ταυτόχρονα να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα για το μέλλον.
Πρώτα όμως πρέπει και δημόσια να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη αυτή, ο καθένας όπως και όσο μπορούσε. Τους ξένους πυροσβέστες, τους εθελοντές, τους ανθρώπους του δήμου, τους πυροσβέστες μας, τους αλληλέγγυους που βοήθησαν τους ανθρώπους που είχαν άμεσα ανάγκες. Ταυτόχρονα πρέπει, χωρίς δισταγμό, να πούμε εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλά, ούτε όσον αφορά την πρόληψη ούτε όσον αφορά την οργάνωση. Μια φωτιά που την περιμένεις πέντε ημέρες από την Ηλεία, που κομπορρημονείς ότι έχεις χτίσει γραμμή αδιαπέραστη και αποδεικνύεται γραμμή «Μαζινό», που με το πρώτο θρόισμα των φύλλων των δέντρων καταρρέει σαν χάρτινος πύργος και περνάει 2 ποτάμια και μια εθνική οδό, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη αντιμετώπιση.
Φέτος η Ελλάδα κάηκε σχεδόν σε άπνοια και οι καταστροφές άγγιξαν το 500% πάνω σε στρέμματα σε σχέση με τις φωτιές που είχαμε την τελευταία δεκαετία. Τα λέμε αυτά, όχι για να αντιπολιτευτούμε, αλλά για να ανοίξει ο διάλογος και σαν χώρα να καταστρώσουμε σχέδιο υπεράσπισης του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της ζωής μας. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είχε συγκροτήσει ανεξάρτητη επιτροπή από κορυφαίους Έλληνες και ξένους ειδικούς. Το πόρισμα αυτό, «πόρισμα Γκολντάμερ» η σημερινή κυβέρνηση το έβαλε στα αζήτητα και το μόνο που έκανε, ήταν να επαναφέρει σε καίριες θέσεις αυτούς που κατηγορούνται από τη δικαιοσύνη για συγκεκριμένες παραλείψεις και ευθύνες.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και σε τοπικό επίπεδο και το διάλογο αυτό πρέπει να τον ανοίξει η τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί πέραν των τυπικών διαδικασιών, που απεδείχθη εκ των πραγμάτων ανεπαρκής, χρειάζεται η συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας με ενημέρωση και σχέδιο. Δεν μπορεί οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων να μην έχουν ενημερωθεί και να μην έχουν καν ασχοληθεί με το τι κάνουμε στην περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν εθελοντές ενημερωμένοι για τις σχετικές προφυλάξεις.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική της Γορτυνίας, έτσι κι αλλιώς ήταν δυσοίωνη. Συνεχής μείωση του ενεργού πληθυσμού και πλήρης εγκατάλειψη. Μετά την καταστροφή από την πυρκαγιά δεν υπάρχει πλέον καμία προοπτική για τη συγκεκριμένη περιοχή, αν δεν υπάρξουν άμεσα γενναία μέτρα. Τέτοια μέτρα είναι:
• Αποζημίωση και επιχορήγηση των εξόδων για αντικατάσταση των ελαιόδεντρων και άλλων παραγωγικών δέντρων και στήριξη με ειδικό πρόγραμμα για μια πενταετία των αγροτών, μέχρι που να αρχίσει ξανά η παραγωγή.
• Αποζημίωση των κτηνοτρόφων και ειδικό πρόγραμμα στήριξης του εκσυγχρονισμού των κτηνοτροφικών μονάδων. Άμεση ενίσχυση με ζωοτροφές
• Ειδικό πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών και κτηνοτρόφων στην περιοχή.
• Εκσυγχρονισμός του δικτύου άρδευσης της περιοχής.
• Ενίσχυση των μονάδων παραγωγής ελαιόλαδου και όσων ζούσαν από αυτό
• Αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή και προστασία για την αναγέννηση του καμένου τοπίου.
• Η χρηματοδότηση και δημοπράτηση του δρόμου Ολυμπίας-Τρίπολης. Αυτό αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ. Χωρίς αυτό ελάχιστα θα επηρεαστεί η ανασυγκρότηση της περιοχής
• Προτείνουμε ανάληψη πρωτοβουλιών από το Δήμο, που πρέπει να μπει επικεφαλής και σε συνεργασία με όλους τους φορείς και συλλόγους της περιοχής να οργανώσει ένα αναπτυξιακό συνέδριο και να διεκδικήσει έκτακτα προγράμματα για την υλοποίηση των παραπάνω.
Εντός των ημερών, κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΠΣ θα επισκεφθεί την περιοχή, για να συζητήσει με τους πολίτες και να παραδώσει καταρχάς βοήθεια σε ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους και άλλες πρωτοβουλίες που θα πάρει σε συνεργασία με την “Αλληλεγγύη για όλους.”
ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις