- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ την περασμένη Δευτέρα ακύρωσε τη βασική μεταρρύθμιση που είχε εισηγηθεί η κυβέρνηση συνεργασίας Νετανιάχου, με την οποία εμπόδιζε τους δικαστές να ανατρέψουν κυβερνητικούς νόμους που θεωρούσαν παράλογους.
Ο νόμος ψηφίστηκε τον Ιούλιο από το κοινουβούλιο του Ισραήλ με την αντιπολίτευση να απέχει από τη διαδικασία, κατηγορώντας τον Νετανιάχου για αυταρχισμό. Ακόμη και οι ΗΠΑ διαφώνησαν, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να σχολιάζει: «Είναι λυπηρό που η σημερινή έγκριση δόθηκε με τόσο ισχνή πλειοψηφία».
Οι διαδηλώσεις το προηγούμενο διάστημα ήταν ογκώδεις και συνεχείς. Σε μια χώρα που δεν έχει σύνταγμα, η ανεξαρτησία του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την κοινωνία του Ισραήλ. Κάθε Σάββατο χιλιάδες κόσμου κατέκλυζαν το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις, σε ένα κύμα διαμαρτυρίας από τα μεγαλύτερα που είχε γνωρίσει η χώρα μετά την ίδρυσή της το 1948.
Το πιο ανησυχητικό, κυρίως για την ασφάλεια του Ισραήλ, ήταν ότι στις διαμαρτυρίες συμμετείχαν και χιλιάδες έφεδροι στρατιωτικοί, χειριστές αεροσκαφών ακόμα και μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Η στρατιωτική γενική εισαγγελέας του Ισραήλ, Γιφάτ Τόμερ-Γερουσάλμι, έφθασε στο σημείο να προειδοποιήσει ότι: «οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις θα βλάψουν τις ένοπλες δυνάμεις», κάνοντας λόγο για την ανάγκη να προστατευθεί η ανεξαρτησία και ακεραιότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου, κυρίως γιατί η διεθνής νομιμοποίηση των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ εξαρτάται από την προστασία που τους παρέχει το δικαστικό σύστημα. Προφητικά θα λέγαμε, η στρατιωτική εισαγγελέας επεσήμανε ότι η δικαστική μεταρρύθμιση ενδέχεται να βλάψει τα συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ και επιβεβαιώθηκε με την άρνηση χιλιάδων εφέδρων να υπηρετήσουν, δημιουργώντας αμφιβολίες για την ετοιμότητα του Ισραηλινού στρατού.
Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, επιβεβαίωσε ότι η ετοιμότητα του Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων ήταν πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα τον θάνατο 1300 Ισραηλινών και την απαγωγή 240 πολιτών. Εκείνη την ημέρα παραβιάστηκαν με ευκολία όλα τα σημεία ελέγχου των Ισραηλινών, ενώ οι ισλαμιστές τρομοκράτες κατέλαβαν κύριες στρατιωτικές μονάδες, με τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο από τους ίδιους να καταδεικνύουν την ελλιπέστατη επάνδρωση των Ισραηλινών στρατοπέδων, αφού κατελάμβαναν το ένα στρατόπεδο μετά το άλλο, χωρίς καμία ουσιαστικά αντίσταση.
Το γόητρο του Νετανιάχου έχει τρωθεί για τα καλά και πλέον, δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως ένας πολιτικός που μπορεί να προβλέψει τις απειλές εναντίον της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. Αρνούμενος να δει κατάματα τον αναβρασμό που επικρατούσε στο εσωτερικό του Ισραήλ, έχοντας επιβιώσει από σειρά σκανδάλων έπειτα από μια μακρά καριέρα στην πολιτική, θέλησε αυτή την καριέρα να την επισφραγίσει με μια αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση. Η αλαζονεία φυσικά δεν είναι καλός σύμβουλος και η 7η Οκτωβρίου είναι η αρχή του τέλους για τον Νετανιάχου.
Η συσπείρωση των Ισραηλινών μετά την τρομοκρατική επίθεση είναι μεγάλη, όπως μεγάλη είναι και η οργή τους απέναντι στην κυβέρνηση, την οποία δικαίως κατηγορούν ότι άφησε την χώρα απροστάτευτη έναντι των τρομοκρατών. Η εμμονή του Νετανιάχου για τον περιορισμό των εξουσιών του Ανώτατου Δικαστηρίου, προκάλεσε ένα βαθύ ρήγμα στην Ισραηλινή κοινωνία με άμεσο αντίκτυπο στην εθνική ασφάλεια της χώρας. Για τον μέσο Ισραηλινό, το φιάσκο της 7ης Οκτωβρίου βαραίνει αποκλειστικά τον πρωθυπουργό και οργίζεται ακόμη περισσότερο, όταν ο Νετανιάχου προσπαθεί ακόμη και τώρα να αποφύγει να αναλάβει τις ευθύνες του.