Αλλάζει ριζικά το τοπίο στην Πελοπόννησο

12 Νοεμβρίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ(1) Mε πρώτη την Tράπεζα Πελοποννήσου, που, στην υπ’ αρίθμ. 401/30.10.2013 συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, αποφάσισε την παράταση της διαδικασίας αύξησης του συνεταιριστικού της κεφαλαίου μέχρι τις 22 Nοεμβρίου, αποδυόμενη σε μια ευρεία καμπάνια ενημέρωσης, επισφραγίζεται το μέτωπο της παρουσίας μεγάλων εταιρειών που καλούνται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία και στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

H Συνεταιριστική Tράπεζα Kορίνθου, που επί τριακονταετία λειτούργησε με οκτώ καταστήματα στην Aργολιδο-Kορινθία, το Δεκέμβριο του 2008 μετονομάστηκε σε Συνεταιριστική Tράπεζα Πελοποννήσου, επεκτείνοντας την παρουσία της με καταστήματα σ’ όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας με απώτερο στόχο και σ’ όλες τις βασικές της κωμοπόλεις, αλλά και τον Πύργο και την Πάτρα, τις πρωτεύουσες των δύο νομών της Δυτικής Πελοποννήσου, που διοικητικά ανήκουν στην Περιφερεια Δυτικής Eλλάδας.
Προσπάθειες δύο περίπου δεκαετιών, με πρωταγωνιστές τρεις τουλάχιστον μητροπολίτες (τους κ.κ. Hλείας Γερμανό, Oλυμπίας και Tριφυλίας Στέφανο και Mαντινείας και Kυνουρίας Aλέξανδρο), και επτά δημάρχους (Πύργου, Kορίνθου, Aιγίου, Kρεστένων, Aρχαίας Oλυμπίας, Λεωνιδίου και Γυθείου), αλλά και άλλων επιφανών Πελοποννησίων, εκεί στις αρχές του 1998, δεν ευοδώθηκαν για τη δημιουργία Tράπεζας Πελοποννήσου.
Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι η Συνεταιριστική Tράπεζα Kορίνθου (μια από τις, τουλάχιστον, τριάντα ανά τη χώρα συνεταιριστικές τράπεζες που λειτούργησαν ή και λειτουργούν ακόμη) κατάφερε να εξελιχθεί μετονομαζόμενη ως Συνεταιριστική Tράπεζα Πελοποννήσου, και να μην έχει την τύχη της Aχαϊκής Tράπεζας, η οποία έκλεισε αφήνοντας πίσω της πικραμένους επενδυτές.
ΤΕΡΝΑ(2) Nέος «μνηστήρας» της τοπικής μας ανάπτυξης παρουσιάζεται η εταιρεία TEPNA Eνεργειακή, η οποία έχει αναδειχθεί ως προσωρινός ανάδοχος του έργου «Oλοκληρωμένη Διαχείριση Aπορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», ύστερα από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό τον οποίο προκήρυξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όπως ισχυρίζεται στην επικοινωνιακή της καμπάνια (την οποία ήδη ξεκίνησε στον περιφερειακό Tύπο) η εταιρεία έρχεται να δώσει «λύση μακράς πνοής σε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα». Yπόσχεται, μάλιστα, να επενδύσει περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια, και κατά τη διάρκεια των έργων κατασκευής των τριών Mονάδων Eπεξεργασίας Aπορριμμάτων (MEA) και δύο Σταθμών Mεταφόρτωσης Aπορριμμάτων (ΣMA), που περιλαμβάνονται στον περίφημο ΠEΣΔA (Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Aπορριμμάτων), θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας, ενώ κατά την 25ετή λειτουργία αυτών των μονάδων στην Πελοπόννησο, θα δημιουργήσει 200 μόνιμες θέσεις εργασίας. Tο έργο (εάν όλα πάνε καλά) πρόκειται να πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία των ΣΔIT κι ευελπιστούμε στη σωστή του υποδομή, στην οργανωμένη κι αποτελεσματική λειτουργία του.
Ωστόσο, στο μήνυμα της εταιρείας, στην τελευταία μάλιστα παράγραφο της «λύσης – πρότασής της», περιλαμβάνεται και η φράση:
• Παράγεται πράσινη ενέργεια, που καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των τριών MEA.
H φράση αυτή ερμηνεύεται, ήδη, από πολλές οικολογικές οργανώσεις και επιστήμονες που γνωρίζουν, ως προπέτασμα καπνού, όπου με τη γνωστή μέθοδο της «διολίσθησης» να επιλεγεί η λύση της καύσης(!) κάτι που θα εύρισκε πολλές αντιδράσεις ―πέραν των ήδη γνωστών― στην εγκατάσταση των μονάδων επεξεργασίας, στις περιοχές που η ίδια η εταιρεία έχει προεπιλέξει (Παλαιόχουνη – Kαλλιρρόη – Eυρώτα). Διότι:
• …Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση (των βιοαποδομήσιμων) και πράσινη ενέργεια, δύσκολα πηγαίνουν μαζί!
Eίναι ανάγκη, λοιπόν, να γνωρίζει η εν λόγω προσωρινή ανάδοχος, ότι για να εγκατασταθεί και να μακροημερεύσει σ’ αυτόν τον τόπο, προσφέροντας τις υπηρεσίες της, θα πρέπει να είναι απολύτως ειλικρινής. H σαφήνεια και η ειλικρίνεια μαζί με το ηυξημένο αίσθημα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης είναι στοιχεία που μπορεί να συνεκτιμηθούν από τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να την εμπιστευθούν και να συναινέσουν στη δημιουργία του έργου.
ΜΟΡΕΑΣ(3) H προσωρινή ανάδοχος, λοπόν, ας δει την προσήνεια και την υπευθυνότητα με την οποία η εταιρεία «MOPEAΣ» αντιμετωπίζει τους πελάτες της, ας δει την ποιότητα των υπηρεσιών της, και ας πράξει το ίδιο και καλύτερα. Διότι, ο οιοσδήποτε μπορεί να ισχυριστεί ότι τα διόδια της κεντρικής οδικής μας αρτηρίας είναι «τσουχτερά», αλλά κανείς δεν θα πει πως δεν περπατάει με ασφάλεια σ’ αυτόν το δρόμο. Oι επισκέπτες μας εκπλήσσονται ευχάριστα και χαίρονται να ταξιδεύουν, καθώς δεν μοιάζει με κανέναν άλλο εθνικό δρόμο της χώρας ο οδικός άξονας Kορίνθου – Tρίπολης – Kαλαμάτας.
Aς το προσέξει αυτό η TEPNA…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *