Ο Ερντογάν ιδρύει κόμμα στη Γερμανία

  • Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ιδρύει κόμμα – παρακλάδι του ΑΚΡ στη Γερμανία και προσθέτει έναν ακόμα πονοκέφαλο στον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος ήδη βλέπει να χάνει με γοργούς ρυθμούς τη δημοτικότητά του.


Όπως αναφέρει η Bild, σκοπός του Ερντογάν είναι το νεοσύστατο κόμμα να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας ήδη να αντιδρά. Το DAVA (Δημοκρατική Συμμαχία για την Πολυμορφία και την Αφύπνιση), όπως θα ονομάζεται το κόμμα, έχει ήδη ανακοινώσει τέσσερις υποψήφιους με όχι και τόσο «καλές» συστάσεις. Ο Μουσταφά Γιολντάς, γιατρός από το Αμβούργο, είναι σε καθεστώς διακριτικής παρακολούθησης από το υπουργείο Εσωτερικών ως υποστηρικτής της Χαμάς, ο δικηγόρος Φατίχ Ζιγκάλ από τη Ρηνανία-Βεσταφαλία, πρώην μέλος του SPD από το οποίο αποχώρησε προκειμένου να ασχοληθεί με την προβολή του ΑΚΡ στην Ευρώπη, ο Αλί Ιχσάν Ουνλού από τη Σαξονία, μέλος της τοπικής οργάνωσης DITIB, η οποία τελεί υπό την κηδεμονία της υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας και τέλος, ο Ταϊφίκ Ετζάν, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που αυτοπροσδιορίζεται ως ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μάλλον, θα είναι ο αρχηγός του DAVA.


Όπως είχε αναφέρει η στήλη μας την επομένη της επίσκεψης του Ερντογάν στην Γερμανία τον περασμένο Νοέμβριο, ο Τούρκος πρόεδρος είχε μία πολύ συγκεκριμένη ατζέντα και αφορούσε τα δικαιώματα των Τούρκων που ζουν στη χώρα. Ο Σολτς αναγκάστηκε με υπομονή να ακούσει τις απαιτήσεις του Ερντογάν, καθώς Γερμανοί πολίτες συγκαταλέγονται στους 240 ομήρους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας για να λειτουργήσει ως μεσολαβητής, λόγω των στενών της σχέσεων με τη Χαμάς.


Ένα βασικό αίτημα του DAVA είναι τα άτομα με ξένη καταγωγή να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα, υπογραμμίζοντας ότι πολύ συχνά δεν γίνονται δεκτά ως πλήρη μέλη της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Αυτή η διατύπωση είναι η πλέον ύποπτη, διότι δεν αναφέρει συγκεκριμένα την προστασία Τούρκων, αλλά γενικά αλλοδαπής καταγωγής, εννοώντας όμως τους μουσουλμάνους που διαβιούν στη Γερμανία. Είναι διαχρονική η προσπάθεια του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ να εδραιωθεί στην Ευρώπη και να ανακηρυχθεί ως ο προστάτης όλων των μουσουλμάνων που σε μεγάλους αριθμούς έχουν εγκατασταθεί στη Δυτική Ευρώπη.


Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την προσπάθειά του να ανακηρυχθεί η Τουρκία ως ο θεματοφύλακας των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων της Ευρώπης. Η σοβαρή πιθανότητα να εκλέξει το DAVA ευρωβουλευτές, θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την Ευρωπαϊκή οικογένεια, αφού ένα ισλαμιστικό κόμμα θα έχει παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, εκπροσωπώντας την Τουρ- κία.

Σχετικές δημοσιεύσεις