Ο «Διονύσου κήπος» σας περιμένει στο Λεωνίδιο

«𝚫𝛊𝛐𝛎ύ𝛔𝛐𝛖 𝛋ή𝛑𝛐ς». Ατομική έκθεση του 𝐂𝐡𝐫𝐢𝐬𝐭𝐨𝐩𝐡 𝐙𝐢𝐞𝐠𝐥𝐞𝐫,
6 – 9 Ιουλίου, ώρες 19:00 – 22:00


Ο Γερμανός εικαστικός Christoph Ziegler παρουσιάζει έκθεση με γλυπτά, ανάγλυφα, εικαστική εγκατάσταση από παραδοσιακά αγροτικά εργαλεία και video με αφορμή τον Διόνυσο στον Πύργος Τσικαλιώτη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μελιτζάζζ 6-9 Ιουλίου από τις 19:00 έως τις 22:00.


Ο περιηγητής Παυσανίας αποκαλούσε την περιοχή του Λεωνιδίου «Κήπο του Διονύσου», αφού, κατά τον μύθο, ο νεαρός θεός Διόνυσος ανατράφηκε από νύμφες στο σπήλαιο πλησίον της Ι.Μ. Αγ. Νικολάου Σίντζας. Ο Ziegler περνώντας πολύ χρόνο στο Λεωνίδιο τα τελευταία δέκα χρόνια, εμπνέεται από την παράδοση, τους θρύλους και την αισθητική της Τσακωνιάς, αλλά και από τον θρύλο του δράκου που φύλαγε το μοναστήρι της Σίντζας. Από σπασμένα έπιπλα, παλιά παιχνίδια, αντικείμενα που ξέβρασε η θάλασσα κατασκευάζει γλυπτά, ανάγλυφα και υπερμεγέθη κοσμήματα-αναθήματα προς τιμήν του αρχαίου θεού.


Πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του παίζουν επίσης οι τσακώνικες ελιές. Αποτελούν την πρώτη ύλη για την τελευταία δουλειά του καλλιτέχνη: τεράστια, όμως ανάλαφρα, γλυπτά-κοσμήματα που πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο Μόναχο και την Βαλένθια, καθώς είχαν επιλεγεί ως υποψήφια για το βραβείο της διεθνούς έκθεσης σύγχρονου κοσμήματος Schmuck, αποκαλούμενο και “Όσκαρ” του κοσμήματος!


Την έκθεση στον Πύργο του Τσικαλιώτη συμπληρώνουν video γυρισμένα στο Λεωνίδιο, τη Βασκίνα και τις γύρω εξοχές και αναπαριστούν με χιούμορ, φαντασία και τρυφερότητα έννοιες συνδεδεμένες με τη λατρεία του Διονύσου, όπως το γλέντι, η αγάπη, ο χορός, τα θαυματουργά ξόανα της αρχαιότητας, τα τάματα.


Ο Christoph Ziegler σπούδασε γλυπτική στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Μασσαλίας. Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε πλήθος ατομικών κι ομαδικών εκθέσεων στο Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Βαλένθια, το Αμβούργο, την Λειψία, το Ντέσαου, τη Βαϊμάρη, την Αθήνα, το Άμστερνταμ, το Μόναχο κ.α. Ήταν, μεταξύ άλλων, υπότροφος του Ιδρύματος Künstlerdorf Schöppingen, του Ιδρύματος Schloß Plüschow και της Πόλης της Βαϊμάρης-ACC Galerie. Υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για το εικαστικό βραβείο της Πόλης του Αμβούργου, πόλη όπου βρίσκεται η έδρα του, ενώ τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο του Φεστιβάλ Τεχνών του Αμβούργου Αλτονάλε. Έργα του βρίσκονται σε κορυφαίες θεσμικές κι ιδιωτικές συλλογές του Άμστερνταμ και στο Μουσείο Grassi της Λειψίας. Ο Ziegler εκδίδει το περιοδικό για τη σύγχρονη τέχνη SMCK Magazine, ενώ είναι ο συνιδρυτής κι επιμελητής του Φεστιβάλ ταινιών με θέμα τις εφαρμοσμένες τέχνες SMCK ON REEL.

Σχετικές δημοσιεύσεις