Ο αξιωματικός του σκάκι δεν θα ηττηθεί ποτέ… στα Κλωνατζίδικα

Στα Κλωνατζίδικα, στο κέντρο της Τρίπολης, υπάρχει η λεγόμενη «Σκακιέρα». Τα εισαγωγικά κρίθηκαν αναγκαία, γιατί από τότε που θυμάμαι εκείνο το σημείο, δεν υπήρχαν ποτέ μεγάλα πιόνια του σκάκι, όπως συμβαίνει σε άλλες μεγάλες πόλεις, για να μπορεί κάποιος να παίξει το παιχνίδι στρατηγικής.


Για τη δική μου γενιά η «Σκακιέρα» αποτελούσε σημείο συνάντησης και συγκέντρωσης. Πολλές φορές μεγαλύτερα παιδιά συνήθιζαν να χορεύουν break dance. Ήταν ένας ζωντανός χώρος, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τι συμβαίνει, όμως, τώρα και γιατί παραμένει αναξιοποίητος;

Η περιοχή αυτή εντάσσεται στο Open Mall, που έχει δημιουργηθεί από τον Δήμο Τρίπολης. Η αλλαγή των φωτιστικών, η καλλιτεχνική διακόσμηση με όμορφα γκράφιτι καλλιτεχνικής αξίας είναι πολύ σημαντικά. Πιστεύω, όμως, ότι είναι εξίσου απαραίτητο να γίνουν ενέργειες για πλήρη αναμόρφωση του χώρου.Αυτά τα περιβόητα πιόνια δεν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στην «Σκακιέρα και σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Σύλλογο Τρίπολης, να γίνονται μαθήματα σκάκι σε παιδιά όλων των ηλικιών;


Το TEDxKlonatzidika, ένα μονοήμερο ομιλιών, δράσεων και εκδηλώσεων που έχει προγραμματιστεί την άνοιξη του 2023 από νέους της περιοχής μας και θα περιλαμβάνει ομιλίες για θέματα που απασχολούν τα νεαρά παιδιά είναι μια πολύ όμορφη δράση, που θα δώσει νέα ζωή στην περιοχή, αλλά ας μην μείνουμε μόνο σε αυτό.


Όλοι γνωρίζουμε ότι οι χώροι ψυχαγωγίας των νέων στην πόλη μας είναι ελάχιστοι, έως και ανύπαρκτοι. Ένας χώρος, έστω και υπαίθριος, που θα έδινε όμως τη δυνατότητα στα παιδιά να παίξουν ένα παιχνίδι ή να πάρουν μέρος σε εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, η οποία βρίσκεται δίπλα, σίγουρα θα είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.


Ας το ξανασκεφτούμε, λοιπόν, και ας ελπίσουμε σύντομα ο αξιωματικός και το άλογο να μπορέσουν να «συγκρουστούν» πάνω στα ασπρόμαυρα τετράγωνα.
Αγγελική Γεωργοπούλου

Σχετικές δημοσιεύσεις