Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλά για τους φόρους, τους πλειστηριασμούς και την κινητικότητα…

10 Δεκεμβρίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ«Η εμμονή στην φορολογική επιδρομή είναι εμμονή κρατισμού και όχι στρατηγική φιλελευθεροποίησης της οικονομίας», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Πιστεύω ειλικρινά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών διότι κατ` αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις αναπτυξιακές διαδικασίες στη χώρα μας» σημειώνει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι «πρέπει να υπάρξει ένα όριο μέχρι το οποίο δεν θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία -άλλωστε και ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση έχει κινηθεί- αλλά από την άλλη πλευρά δεν σημαίνει ότι όποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το δάνειό του να το αρνείται, επικαλούμενος την κρίση. Αυτό είναι περιφρόνηση της δικαιοσύνης και λειτουργεί σε βάρος εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη». Ο κ. Λυκουρέντζος χαρακτηρίζει μάλιστα «πυροτέχνημα» την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς και προσθέτει: «Αυτή η λογική της πλειοδοσίας καταλήγει να είναι αστεία».
Ερωτηθείς για τις απολύσεις στο δημόσιο ο κ. Λυκουρέντζος εκτιμά ότι «η κινητικότητα είναι μια καλή, χρήσιμη και αποδοτική επιλογή που μπορεί να επιλύσει πολλά ζητήματα πριν φθάσουμε στις απολύσεις».
Αναφορικά τέλος με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια, ο κ. Λυκουρέντζος τονίζει: «Όταν έλθει με το καλό στη Βουλή να συζητηθεί, οφείλει και ο κύριος Βενιζέλος κι όλοι εμείς να καθορίσουμε τη στάση μας, δηλ. το εάν θέλουμε να προχωρήσει και να γίνει η συζήτηση, ή όχι. Πάντως αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα οποία αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αληθή και άρα όλοι όσοι περιγράφονται στην πρότασή του θα πρέπει να θεωρούνται εκ προοιμίου ένοχοι. Διότι είναι προφανές ότι την υπόθεση αυτή μόνον η εξεταστική επιτροπή μπορεί να εξετάσει και ν’ αποφανθεί περί αυτού, κι από κει και πέρα ο καθένας από εμάς ας καθορίσει τη στάση του, όπως εκείνος νομίζει καλύτερα».
Ολόκληρη η συνέντευξη του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

– Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε χωρίς απώλειες στη Βουλή, αλλά το κλίμα «μύριζε μπαρούτι», αν μου επιτρέπετε την έκφραση. Οι βολές κατά του υπουργού Οικονομικών ήταν ευθείες και σαφείς. Εσείς κάνατε λόγο μάλιστα για «αδικαιολόγητη υπεροψία».
-Η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι κοινοβουλευτική ομάδα της σιωπής και να αποδέχεται την μία και μοναδική αλήθεια. Οι βουλευτές οφείλουμε να διατυπώνουμε τις προτάσεις μας, τις επικρίσεις μας όπου αυτές στοιχειοθετούνται. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δέχεται την κριτική αρκεί να είναι δημιουργική. Για εμένα, έναν φιλελεύθερο πολιτικό, η εμμονή στην φορολογική επιδρομή είναι εμμονή κρατισμού και όχι στρατηγική φιλελευθεροποίησης της οικονομίας. Πιστεύω ειλικρινά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών διότι κατ` αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις αναπτυξιακές διαδικασίες στη χώρα μας. Άλλωστε στο παρελθόν η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διατήρησε με θετικό πρόσημο την ανάπτυξη, τους αναπτυξιακούς ρυθμούς στην Ελλάδα.

-Κύριε υπουργέ, στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε, η υπερφορολόγηση των πολιτών δεν είναι ένα από τα βασικά του στοιχεία;
-Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε την άποψή μας με την οποία επιμένουμε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη από τον υπουργό και να σχεδιάσει διαφορετικές επιλογές.

-Πάντως η τρόικα επιστρέφει αύριο μαζί με τον κύριο Στουρνάρα από το Γιούρογκρουπ και όπως φαίνεται όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σήμερα μάλιστα εκφράζουν φόβους επανόδου του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο….
-Δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε άποψη που διατυπώνεται ακόμη και από έγκυρους δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης ότι είναι η πραγματικότητα για την Ελλάδα ή για τη θέση του πρωθυπουργού. Αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και το κάνει με σθένος είναι ότι διαπραγματεύεται με επιχειρήματα, με θέσεις και έχει και απτές αποδείξεις για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του. Δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μία από αυτές τις αποδείξεις, όπως και το γεγονός ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, έστω και αν θα έπρεπε να προχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς. Δεν είναι εύκολο μια χώρα -συγχωρέστε μου για τον προσωπικό τόνο, αλλά το έχω πει και στο παρελθόν- δεν είναι εύκολο λοιπόν για μια χώρα που ήταν η τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης να γίνει ξαφνικά μια χώρα της φιλελεύθερης, ανοικτής οικονομίας, όπως είναι οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, όπως προσπαθούν να γίνουν οι νέες δημοκρατίες, να φτάσουν δηλαδή το επίπεδο της άρθρωσης των θεσμών της οικονομίας της αγοράς. Χρειάζεται κόπος, αποφασιστικότητα και βέβαια να υπερβούμε τις δυσκολίες που συναντούμε όταν εκδηλώνουν την αδιαλλαξία τους οι συντεχνίες, εκείνοι που υπερασπίζονται την επιστροφή στο παρελθόν.

-Κύριε υπουργέ, τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία; Υπάρχουν διάφορα σχέδια, αλλά η δυστοκία παραμένει…
-Παραμένει η δυστοκία διότι ο υπουργός οφείλει να συσκεφθεί με τους εκπροσώπους των τραπεζών, των κοινωνικών φορέων και να καταλήξει σε μία πρόταση που θα χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη και δεν θα επιτρέπει ωστόσο να νομιμοποιηθεί η αυθαιρεσία από εκείνους που ενώ έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους το αρνούνται. Πρέπει να υπάρξει ένα όριο μέχρι το οποίο δεν θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία -άλλωστε και ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση έχει κινηθεί- αλλά από την άλλη πλευρά δεν σημαίνει ότι όποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το δάνειό του να το αρνείται, επικαλούμενος την κρίση. Αυτό είναι περιφρόνηση της δικαιοσύνης και λειτουργεί σε βάρος εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη.

-Πως βλέπετε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των πλειστηριασμών κύριε υπουργέ;
-Σχολιάστηκε ήδη στη Βουλή. Πρόκειται για πυροτεχνήματα του ΣΥΡΙΖΑ που έρχονται εκ των υστέρων. Ειλικρινά σας το λέω, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αυτή την αποκαρδιωτική εμφάνιση στη Βουλή. Είναι εντελώς εκτός εποχής. Άκουσα και χθες την ομιλία του αρχηγού τους, είναι μια θλιβερή εικόνα απέναντι σε μια κρίσιμη ώρα για την πατρίδα, μια δύσκολη ώρα για το λαό. Όφειλαν να είχαν συναισθανθεί τις ευθύνες τους και να καταθέτουν υπεύθυνες προτάσεις. Αυτά δεν τα λένε πλέον ούτε οι φοιτητές στους φοιτητικούς συλλόγους. Αυτή η λογική της πλειοδοσίας καταλήγει να είναι αστεία.

-Να πάμε κύριε υπουργέ και στα θέματα της υγείας για τα οποία έχετε ένα λόγο παραπάνω ως πρώην υπουργός Υγείας. Γιατί τέτοια αναταραχή; Φταίνε μόνο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ή μήπως υπάρχουν και αλλού ευθύνες;
-Δεν έχω κανένα λόγο παραπάνω για την υγεία και θα μου επιτρέψετε να μην κάνω κανένα σχόλιο, παρά μόνο να δηλώσω ότι υποστηρίζω την προσπάθεια την οποία κάνει ο υπουργός για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει τόση ανάγκη το ΕΣΥ και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

-Για τις απολύσεις στο Δημόσιο και τις ομαδικές απολύσεις, κ. υπουργέ, η τρόικα φαίνεται να πιέζει και σε αυτή την κατεύθυνση.
-Δεν είμαι σε θέση να σας πω τι σκέφτεται να κάνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Μητσοτάκης, και πώς το διαπραγματεύεται, αλλά είναι βέβαιο ότι η υπόθεση της κινητικότητας μπορούσε να οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, πριν μιλήσουμε για απολύσεις.

-Άρα, θα μπορούσε να είχε υπάρξει μια άλλη εναλλακτική πρόταση στο θέμα της κινητικότητας και των διαθεσιμοτήτων;
-Επειδή διετέλεσα για ένα χρόνο υπουργός και γνωρίζω τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται οι υπουργοί υπό το βάρος των συμφωνηθέντων, τα οποία πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να αποφασίσουμε ότι πρέπει όσα συμφωνούμε να εκπληρώνονται, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να τους αναπληρώσω στα καθήκοντά τους. Μπορώ, όμως, να επαναλάβω αυτό που σας είπα, ότι η κινητικότητα είναι μια καλή, χρήσιμη και αποδοτική επιλογή που μπορεί να επιλύσει πολλά ζητήματα πριν φθάσουμε στις απολύσεις.

-Κύριε υπουργέ, μου έκανε εντύπωση μια πρόσφατη τοποθέτησή σας μιλώντας στο δημοτικό ραδιοσταθμό της Τρίπολης για το θέμα της εξεταστικής για τα υποβρύχια. Υπάρχει θέμα κατά τη γνώμη σας και ίσως και ευθύνες για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον κ. Βενιζέλο;
-Εάν έσπευδα να πω αν υπάρχουν, ή δεν υπάρχουν ευθύνες, θα ήμουν ανακόλουθος στα πιστεύω μου τα οποία έχω εκδηλώσει από την συμμετοχή μου στην πρώτη εξεταστική επιτροπή το 2004 για τα οπλικά συστήματα. Η εξεταστική επιτροπή είναι κορυφαίος θεσμός, έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες κι οφείλει να τηρεί την απόλυτη σιγή κατά τη διάρκεια των εργασιών της. Δυστυχώς γίνεται το αντίθετο και σπεύδουν όλοι ν’ αποδείξουν την αλήθεια των ισχυρισμών τους, καταφεύγοντας στους δημοσιογράφους και στα μέσα επικοινωνίας. Το πώς η εξεταστική επιτροπή θα υλοποιήσει το έργο της, το οποίο προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, είναι μία υπόθεση η οποία πρωτίστως πρέπει να απαλλαχθεί των πολιτικών και των επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων. Άρα για την υπόθεση αυτή, όταν έλθει με το καλό στη Βουλή να συζητηθεί, οφείλει και ο κύριος Βενιζέλος κι όλοι εμείς να καθορίσουμε τη στάση μας, δηλ. το εάν θέλουμε να προχωρήσει και να γίνει η συζήτηση, ή όχι. Πάντως αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα οποία αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αληθή και άρα όλοι όσοι περιγράφονται στην πρότασή του θα πρέπει να θεωρούνται εκ προοιμίου ένοχοι. Διότι είναι προφανές ότι την υπόθεση αυτή μόνον η εξεταστική επιτροπή να εξετάσει και ν’ αποφανθεί περί αυτού, κι από κει και πέρα ο καθένας από εμάς ας καθορίσει τη στάση του, όπως εκείνος νομίζει καλύτερα.

-Κατά τη γνώμη σας λοιπόν πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή;
-Το αν πρέπει ή δεν πρέπει θα το αποφασίσει η Βουλή. Είπα λοιπόν ότι ο καθένας από εμάς οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στάση του πριν τη συζήτηση με γνώμονα τα κριτήρια της διαφάνειας, της αξιοπιστίας, της ακεραιότητας και να μην επιτρέψει σε κανέναν να στήνει απέναντί του μια βιομηχανία λάσπης.
Την συνέντευξη πήρε ο Μιχάλης Ψύλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *