ΝΕΕΣ ΕΚΔOΣΕΙΣ-Τα μοναστήρια της Γορτυνίας και της Μεγαλοπόλεως

29 Ιανουαρίου 2014  /   Χωρίς Σχόλια

Αρχιμ. Ιακώβου Κανάκη (Πρωτοσυγκέλλου Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως),
εκδ. Ι. Μητρόπολις Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, β’ έκδοση,
Δημητσάνα-Μεγαλόπολη 2012, σσ. 271

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
O Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, αρχιμ. Ιάκωβος Κανάκης είναι αρκετά νέος στην ηλικία. Εκτελεί όμως πλήρως και θεοφιλώς τα θρησκευτικά και διοικητικά του καθήκοντα ως «δεξί χέρι» του Μητροπολίτη κ.κ. Ιερεμία. Είναι επομένως θαυμασμού και επαίνου άξιος, γιατί πέραν των πολλών ιερατικών καθηκόντων του, ασχολείται με την ολοκλήρωση της δύσκολης και απαιτητικής διδακτορικής διατριβής του, αλλά ταυτόχρονα βρήκε τον χρόνο και υπεβλήθη στον κόπο να γράψει και να δημοσιεύσει προσφάτως δύο αξιόλογα και χρήσιμα συγγραφικά έργα: αφενός την ιστορία της Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και, τώρα, την παρουσίαση των κυριότερων ιερών μονών αυτής της Μητροπόλεως.
Αυτό που εντυπωσιάζει τον αναγνώστη και στα δύο βιβλία του αρχιμ. Ιακώβου είναι η πολυτέλεια των εκδόσεων, η ποιότητα του χαρτιού, ο τρόπος εκτυπώσεως, τα καλλιτεχνικά και διακοσμητικά στολίδια σε κάθε σελίδα, οι έγχρωμες φωτογραφίες, τα πλαστικοποιημένα εξώφυλλα! Όμως, όλες οι θυσίες είναι μικρές, όταν πρόκειται να δοξολογηθεί ο Θεός και όταν πρόκειται να τιμηθούν η Oρθόδοξη Εκκλησία, οι θεσμοί της και τα ιδρύματά της!
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συγγραφέας δεν ερεύνησε ένα τελείως παρθένο έδαφος, ούτε βρέθηκε αβοήθητος κατά τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου του. Πρώτα-πρώτα υπήρχαν οι θαυμάσιες, εξαντλητικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες του αείμνηστου ιστορικού από τη Δημητσάνα Τάσου Αθ. Γριτσόπουλου, που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά, και στα οποία πολύ λίγα θα μπορούσε να προσθέσει ο νεότερος μελετητής.
Υπήρχε επίσης το μνημειώδες, ουσιαστικά και καλλιτεχνικά, λεύκωμα της αείμνηστης ζωγράφου Ντιάνας Αντωνακάτου και του ιστορικού T. Μαύρου για τα μοναστήρια της Αρκαδίας, βασισμένο και σε έρευνα ανέκδοτου αρχειακού υλικού. Υπήρχε ακόμα το αξιόλογο έργο του Πέτρου Σαραντάκη για τα μοναστήρια και τις εκκλησίες της Αρκαδίας. Tέλος υπήρχε η ειδική έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας, που αναφέρεται στον νομό ως θρησκευτικό προορισμό, με αυτονόητη αναφορά στα αρκαδικά μοναστήρια. Και υπήρχαν επίσης δεκάδες άλλες ειδικές μονογραφίες για πολλά από αυτά. Το βιβλίο του π. Ιακώβου αντλεί, όπως είναι φυσικό, από όλη την προηγούμενη βιβλιογραφία, στην οποία εξάλλου και ρητά παραπέμπει.
Ποια είναι όμως η ιδιαίτερη συμβολή του βιβλίου αυτού και τί διαφορετικό προσφέρει στον αναγνώστη του; Είναι νομίζω ότι απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη, και με τρόπο εύληπτο και γλαφυρό, αλλά και επιστημονικά θεμελιωμένο, του δίνει όσα στοιχεία πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζει όταν επισκεφθεί κάποιο από τα μοναστήρια της Μητροπόλεως. Είναι με άλλα λόγια ένας ακριβής ταξιδιωτικός και ιστορικός οδηγός, όχι μια ειδική επιστημονική μονογραφία, ούτε ένα ανάγνωσμα δημοσιογραφικού τουριστικού ενδιαφέροντος.
Είναι ένα εύχρηστο, καλαίσθητο και καλογραμμένο εγχειρίδιο, με πλούσια εικονογράφηση, που προδιαθέτει ευχάριστα τον αναγνώστη και τον παρακινεί στην επίσκεψη των ιερών αυτών καθιδρυμάτων. Με λίγα λόγια είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο που απευθύνεται σε όλους. Η πρωτοτυπία του έγκειται στο γεγονός ότι ενσωματώνει όλες τις τελευταίες ειδήσεις για κάθε αναφερόμενο μοναστήρι, και ότι αναδημοσιεύει ανέκδοτα έγγραφα από το Αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως, γύρω από πολλά θέματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος.
Όπως είναι φυσικό και πρέπον, ο συγγραφέας διαιρεί το βιβλίο του σε δύο μέρη: στο Πρώτο μέρος (σελ. 21-169) παρουσιάζει τις μονές της επαρχίας Γόρτυνος, εν ενεργεία ή «εσβεσμένες» (Μονή Τιμίου Προδρόμου, Μονή Φιλοσόφου, Μονή Αιμυαλών, Μονή Καλαμίου, Μονή Κερνίτσας, Μονή Κλειβωκάς, Μονή Βάχλιας, και άλλες λιγότερο γνωστές), ενώ στο Δεύτερο μέρος (σελ. 173-270) παρουσιάζει τις μονές της επαρχίας Μεγαλοπόλεως, επίσης εν ενεργεία ή διαλελυμένες (Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπούρα, Μονή Αμπελακίου, Μονή Μακρυσίου, Μονή Ρεκίτσας, και άλλες λιγότερο γνωστές, ασκητήρια, κ.λπ.).
Για κάθε μοναστήρι αναφέρονται όλα τα γνωστά ιστορικά στοιχεία, γίνεται εξωτερική περιγραφή του, αξιολογείται η αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική του αξία και αναφέρονται όλες οι πληροφορίες που μπορεί να ενδιαφέρουν τον σημερινό προσκυνητή – επισκέπτη κάθε μοναστηριού. Σημειώνεται ότι για μερικά από αυτά η παρουσίαση είναι πολυσέλιδη και εξαντλητική, ενώ για άλλα τηλεγραφική και υποτυπώδης, αναλόγως των υπαρχόντων στοιχείων.
Αλλά ίσως το βιβλίο δεν θα πρέπει να κριθεί από αυστηρώς φιλολογικής πλευράς. Θα πρέπει να ιδωθεί από μια ευρύτερη σκοπιά. Όπως τονίζει στον Πρόλογό του ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιερεμίας υπάρχει σήμερα μεγάλη ανάγκη να ζωντανέψουν πολλά από τα «νεκρά» μοναστήρια της Γορτυνίας και Μεγαλοπόλεως και να ενισχυθούν τα λειτουργούντα, γιατί οι παρούσες συνθήκες δυστυχώς έχουν απομακρύνει τον σημερινό άνθρωπο από τον μοναχικό βίο. Ευχής έργον θα ήταν αν το βιβλίο του π. Ιακώβου, όπως λέγει, δημιουργούσε πόθο «εις τας καρδίας των αναγνωστών, δια την αναγέννηση του Μοναχικού ιδεώδους στην Ιερά μας Μητρόπολη, αλλά και γενικώς εις την Πατρίδα μας».
Το ίδιο εύχεται φυσικά και ο συγγραφέας του βιβλίου στον Πρόλογό του: «Μακάρι αυτό το χάρισμα του μοναχισμού να ανθίσει και πάλι στην επαρχία μας και να γίνει ο τόπος μας, τόπος συνεχούς και αδιαλείπτου προσευχής από χείλη μοναχών και μοναζουσών», δεδομένου ότι «οι μοναχοί είναι τα αετοπούλια του Θεού, ουράνιοι άνθρωποι, επίγειοι άγγελοι, άνθρωποι του θεού ευλογημένοι».
Πάντως το μεγάλο πλεονέκτημα του Βιβλίου είναι οι καταπληκτικές φωτογραφίες του, που όπως πληροφορούμεθα από τον ίδιο τον συγγραφέα οφείλονται στην καλλιτεχνική δεξιότητα των Δημητσανιτών Τάκη Λάμπρου και Βίκτωρα Καρβελά. Oι φωτογραφίες αυτές, ιδίως οι ολοσέλιδες, είναι χάρμα οφθαλμών, και αναδεικνύουν όλη την ομορφιά, ιερότητα και μεγαλοπρέπεια των μοναστηριών. Εμπνέουν δέος, θαυμασμό, κατάνυξη, ψυχική ανάταση και συγκίνηση.
Και μια τελευταία επισήμανση που κάνει το παρόν βιβλίο περισσότερο ελκυστικό και επιβεβλημένο σε κάθε ακραιφνή Έλληνα, αλλά και σε κάθε Oρθόδοξο χριστιανό, που είναι το ίδιο. Όπως αναγράφεται στο εξώφυλλο του βιβλίου «τα τυχόν έσοδα εκ της πωλήσεως του βιβλίου θα προσφερθούν στα συσσίτια των απόρων της Μητροπόλεώς μας».

Άγιος, επομένως, ο σκοπός του βιβλίου! Για το λόγο αυτό αξίζει στο συγγραφέα κάθε τιμή και ο δημόσιος έπαινος. Το βιβλίο «Τα μοναστήρια της Γορτυνίας και της Μεγαλοπόλεως» πρέπει να αγοραστεί από όλους, για το καλό των εμπερίστατων συνανθρώπων μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *