
Έντονη κριτική στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2026 ασκεί η περιφερειακή παράταξη «Νέα Πελοπόννησος», με επικεφαλής τον τέως περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού ανέδειξαν, για ακόμη μία φορά, σοβαρές πολιτικές και θεσμικές αδυναμίες της Περιφερειακής Αρχής, αλλά και την υποβάθμιση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας που διέπει την κατάρτιση και εκτέλεσή του.
Σύμφωνα με τη «Νέα Πελοπόννησο», ο προϋπολογισμός του 2026 στερείται αναπτυξιακού χαρακτήρα και περιορίζεται σε έναν καθαρά διαχειριστικό σχεδιασμό, χωρίς στρατηγικό όραμα και χωρίς την ένταξη νέων μεγάλων έργων που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της Πελοποννήσου.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον νέο τρόπο κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, με τη μετατροπή των ΚΑΕ σε ΑΛΕ. Όπως υποστηρίζει η παράταξη, η συγκεκριμένη αλλαγή αποδυναμώνει τον ρόλο της Αιρετής Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς επιτρέπει τη μετακίνηση κονδυλίων χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, συζήτηση ή έγκριση των συλλογικών οργάνων, περιορίζοντας έτσι τη διαφάνεια και τον δημοκρατικό έλεγχο.
Η «Νέα Πελοπόννησος» επικρίνει, παράλληλα, τις δηλώσεις της Περιφερειακής Αρχής ότι πρόκειται για τον «μεγαλύτερο προϋπολογισμό που είχε ποτέ η Περιφέρεια», σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια επικοινωνιακή προσέγγιση που δεν αντανακλά την πραγματική κατάσταση των πολιτών. Όπως επισημαίνεται, την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται από την ακρίβεια και την ανεργία, απουσιάζει κάθε ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο από τον προϋπολογισμό, καθώς και πρόβλεψη για τον πρωτογενή τομέα.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στα περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία –κατά την παράταξη– καταδεικνύουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων του προηγούμενου έτους και χαμηλή απορροφητικότητα των διαθέσιμων πόρων.
Τέλος, η «Νέα Πελοπόννησος» σημειώνει ότι η Περιφερειακή Αρχή λειτουργεί ως προέκταση της κυβερνητικής πολιτικής, υιοθετώντας επικοινωνιακές πρακτικές που δημιουργούν μια «εικονική πραγματικότητα».
Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δηλώσεις του Περιφερειάρχη για την πορεία και τη διαχείριση των κονδυλίων του ΣΔΑΜ στη Μεγαλόπολη, του ΕΣΠΑ, του ΠΔΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης, η παράταξη δηλώνει ότι θα επανέλθει με συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα στοιχεία, τα οποία –όπως αναφέρει– θα αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα.
