Αυξήσεις κατά 5,5% στους βασικούς μισθούς προβλέπει η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο

Τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΚΣΣΕ) που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, συνυπέγραψαν την Πέμπτη 16/12/2022 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). Η συμφωνία έχει διετή διάρκεια (1-1-2023 έως 31-12-2024) και προβλέπει αύξηση των βασικών μισθών κατά 5,5% για το πρώτο έτος (2023) και επιπλέον αύξηση κατά 5% για το δεύτερο έτος (2024).


Μεταξύ άλλων, επιλύει μισθολογικά ζητήματα ειδικοτήτων και λειτουργίας των ξενοδοχείων, με έμφαση στις μονάδες χαμηλότερης κατηγορίας και δυναμικότητας που αντιμετωπίζουν οξύτερα προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας της πανδημίας και της αύξησης του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού.
Η ΠΟΞ, εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία, η οποία αποτελεί απόδειξη της κοινής βούλησης και της σταθερής επιλογής του δρόμου της συνεννόησης, της συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης στον κλάδο, ώστε ο ελληνικός Τουρισμός να συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής της οικονομικής ανάκαμψης της πατρίδας μας και σε περιόδους κρίσεων, όπως τονίστηκε χθες στα γραφεία της ΠΟΞ στην Αθήνα.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε σχετικά:
«Την ώρα που στη Βουλή συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός, έχοντας μπροστά μας μια χρονιά αβεβαιότητας και μεγάλων οικονομικών δυσκολιών, οι ξενοδόχοι δίνουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης κι ελπίδας. Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό. Μετά από πολύ κόπο, μεγάλες θυσίες και τεράστια προσπάθεια καταφέραμε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να φτάσουμε ξανά εκεί που κόπηκε το νήμα το 2012, εξαιτίας των μνημονίων. Με τις αυξήσεις που συμφωνήθηκαν όχι απλά καλύπτουμε τον τρέχοντα πληθωρισμό αλλά αποκαθιστούμε πλέον τις μισθολογικές σχέσεις στα προ μνημονίων επίπεδα.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι, παρά τις πελώριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεών μας, ανταποδίδουμε με ευθύνη στην κοινωνία, πιστεύοντας ακράδαντα πως ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Μαζί με τους εργαζομένους στον κλάδο τραβάμε την «κόκκινη γραμμή» που μας χωρίζει οριστικά από το παρελθόν της κρίσης και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να συνεχίσουμε την προσφορά μας στην οικονομία και την κοινωνία, με δίκαιο μέρισμα από την τουριστική ανάπτυξη σε όλους και πρώτα απ’ όλα στους ανθρώπους με τους οποίους δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμη ψηλότερα».

Βασικά σημεία νέας ΕΚΣΣΕ:
• Διετής διάρκεια (1-1-2023 έως 31-12-2024).
• Αύξηση των βασικών μισθών 5,5% για το πρώτο έτος (2023) και 5% για το δεύτερο έτος (2024).
• Πρόβλεψη ενός πλαισίου που θα παρέχει διασφαλίσεις σε σχέση με το ελάχιστο ύψος της αμοιβής των εργαζομένων που περιλαμβάνονται στις ειδικότητες της ΕΚΣΣΕ και εργάζονται σε ξενοδοχεία μέσω εργολαβικών συνεργείων.
• Προσθήκη στη ΣΣΕ των ειδικοτήτων του αποθηκάριου και του κόπτη κρεάτων.
• Επέκταση της διάρκειας της ρύθμισης που προβλέπει τη δυνατότητα εργασίας σε ημέρες ανάπαυσης κατά τη καλοκαιρινή περίοδο από 15 Μαΐου έως 15 Οκτωβρίου.
• Επίλυση μισθολογικών ζητημάτων σε ξενοδοχεία κατηγορίας έως και 3 αστέρων και δυναμικότητας έως και 20 δωματίων.