
Οι πρόεδροι των 15 Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Μεγαλόπολης που γειτνιάζουν με τους ΑΗΣ και τα Λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, απέστειλαν υπόμνημα προς τη δημοτική Αρχή Μεγαλόπολης, με το οποίο διεκδικούν, μεταξύ άλλων, «να τεθούν εκτός του ΣΔΑΜ οι όμοροι, μη λιγνιτικοί Δήμοι Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας και να διατεθεί το 100% του Προγράμματος στον μόνο πληττόμενο λιγνιτικό δήμο Μεγαλόπολης» και «να εφαρμοστούν οι όροι του ΣΔΑΜ όπως αρχικά είχαν τεθεί από την ΕΕ για τις περιοχές που θίγονται από την απολιγνιτοποίηση».
Ακολουθεί ολόκληρο το Υπόμνημα:
Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων
Προς
Δήμαρχο Μεγαλόπολης
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβούλιου
Αντιδήμαρχο απολιγνιτοποίησης
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Θέμα: «Οι συνέπειες της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή. Προτάσεις»
Κύριε Δήμαρχε και κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Αντιδήμαρχε απολιγνιτοποίησης,
Οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Μεγαλόπολης που γειτνιάζουν με τους ΑΗΣ και τα Λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, μετά από συζήτηση που είχαμε σε συνάντησή μας στην Δημοτική Κοινότητα Θωκνίας, διαπιστώνουμε ότι:
Πέρασαν πέντε χρόνια αφότου κηρύχθηκε η απολιγνιτοποίηση. Οι ΑΗΣ και τα ορυχεία έκλεισαν. Η ανεργία στην περιοχή εκτοξεύθηκε σε εκρηκτικά ύψη, αφού χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η τοπική αγορά πνέει τα λοίσθια. Η οικονομική και δημογραφική κατάρρευση του Δήμου Μεγαλόπολης έχει ήδη ξεκινήσει και εξελίσσεται ραγδαία.
Το ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης) που ανακοινώθηκε με διθυράμβους και τυμπανοκρουσίες, που υποτίθεται θα οδηγούσε την Μεγαλόπολη ομαλά στην μετά λιγνίτη εποχή, αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση, το 50% να δοθεί σε όμορους, μη λιγνιτικούς Δήμους, χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση.
Αλλά και από το υπόλοιπο 50% που υποτίθεται ότι προορίζεται για τη Μεγαλόπολη, είναι αμφίβολο αν θα διατεθεί έστω και ένα Ευρώ, αφού κανένας υπεύθυνος φορέας δεν φρόντισε μέχρι τώρα να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές (βλέπε ΒΙΠΕ), αλλά και να γίνει οποιοσδήποτε σχεδιασμός διάθεσης και διαχείρισης του προγράμματος.
Αντίθετα, διαπιστώνεται πως προβάλλονται προσκόμματα, κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις σε κάθε προσπάθεια, ενώ ο χρόνος που τρέχει είναι πολύτιμος, αφού το ΣΔΑΜ έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
Αλλά και τα προγράμματα, στα πλαίσια του ΣΔΑΜ, για ενίσχυση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρά τις επίσημες δοξολογίες των αρμοδίων, δεν κάλυψαν ούτε στο ελάχιστο επιχειρήσεις της περιοχής λόγω αυστηρών κριτηρίων.
Φήμες, που αφορούν τα σχέδια ανάπτυξης της περιοχής, τα φέρνουν να είναι μακριά από τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.
Το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης βιώνει μια πρωτοφανή περιβαλλοντική καταστροφή. Με το σταμάτημα της εξορυκτικής δραστηριότητας, τα ανοιχτά μέτωπα εξόρυξης, οι εγκαταλειμμένες εκτάσεις των ορυχείων καθώς και των αποθέσεων αγόνων και αποθείωσης, μένοντας χωρίς κάλυψη και χωρίς καμιά αποκατάσταση, επιβαρύνουν κατάφορα την υγεία μας και το περιβάλλον, μετατρέποντας την περιοχή σε σεληνιακό τοπίο.
Λόγω του μεγάλου βάθους των ορυχείων στέρεψαν και οι λίγες πηγές και τα πηγάδια γύρω, εντείνοντας το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας που ήδη έκανε έντονη την εμφάνισή του το περασμένο καλοκαίρι στις γύρω Τοπικές Κοινότητες.
Ο μη στοιχειώδης καθαρισμός των εξαντλημένων εκτάσεων των ορυχείων, το περασμένο καλοκαίρι, έγινε αιτία πρόκλησης πυρκαγιών, μια εκ των οποίων πέρασε μέσα από το χωριό Χωρέμι καταστρέφοντας οικίες, αποθήκες, κήπους κ.λπ.
Τέλος, καιόμενοι λιγνίτες στην Αυλή λιγνίτη, σκόρπια πεταμένα υλικά, βουνά από άχρηστους ταινιοδρόμους και παλιοσίδερα, συμπληρώνουν μια εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής.
Η παντελής έλλειψη ενημέρωσης από τα Κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται, για το «τι μέλει γενέσθαι», έχει δημιουργήσει συναισθήματα απογοήτευσης. Αλλά και όποια «επίσημη διαρροή» υπήρξε μέχρι τώρα, στο τέλος αποδείχτηκε ψευδής. Πράγμα που κάνει την υποψία βεβαιότητα, πως «όλοι μας κοροϊδεύουν».
Είναι πλέον φανερό, πως η Μεγαλόπολη προορίζεται «να παίξει το ρόλο της Ιφιγένειας», και να θυσιαστεί στο βωμό μικροκομματικών και μικροπολιτικών συμφερόντων, αφού το εκλογικό ενδιαφέρον της περιοχής μας είναι μικρό, λόγω μικρού εκλογικού σώματος.
Σ’ αυτό φαίνεται να συμφωνεί ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, αφού κανένα κόμμα δεν μπήκε στον κόπο να καταγγείλει την κατάφορη ΑΔΙΚΙΑ που υφίσταται η Μεγαλόπολη με τον τρόπο εφαρμογής του «ΣΔΑΜ».
Κανένας πολιτικός φορέας δεν έσκυψε πάνω από τα προβλήματα που βιώνει η τοπική κοινωνία.
Οι υποτιθέμενες διαβουλεύσεις αποδείχτηκαν προσχηματικές, αφού δεν εκλήφθηκαν υπόψη και κανένας δε νοιάστηκε για το πώς η τοπική κοινωνία, ονειρεύεται το μέλλον της. Έτσι οι αποφάσεις για την τύχη μας πάρθηκαν σε κλιματιζόμενα γραφεία των Αθηνών από ανθρώπους που δεν γνώριζαν κατά πού πέφτει η Μεγαλόπολη. Άσχετοι αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς…
Μετά από αυτά, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά από μέρους της επίσημης πολιτείας και των εμπλεκόμενων φορέων (Κυβέρνηση, Περιφέρεια κ.λπ.) βλάπτει κατάφορα την υγεία μας, την καθημερινότητά μας, καταδικάζοντας το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, σε μιζέρια και παρακμή.
Παρεμπιπτόντως θυμίζουμε προς κάθε αρμόδια εξουσία, πως ο Δήμος Μεγαλόπολης δεν είναι σε καθεστώς αποικιοκρατίας. Ανήκει στην Ελληνική επικράτεια και οι κάτοικοί του είμαστε Έλληνες Πολίτες και όχι ιθαγενείς κάποιας Αφρικανικής επαρχίας.
Κύριε Δήμαρχε και κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντιδήμαρχε απολιγνιτοποίησης.
Ως εκπρόσωποι των κοινωνιών των Δημοτικών Κοινοτήτων που γειτνιάζουν των ΑΗΣ και Ορυχείων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης και υφιστάμεθα τις αρνητικές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης, παρακαλούμε τη Δημοτική Αρχή να μπει επικεφαλής στις διεκδικήσεις που προτείνουμε κάνοντας χρήση κάθε νόμιμου μέσου (δικαιοσύνη, παραστάσεις, κινητοποιήσεις, ενημερώσεις κ.λπ.), ώστε να αναστραφεί η πορεία του Δήμου μας προς την ερήμωση και την καταστροφή, έστω και την ύστατη ώρα.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΎΜΕ- ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1. Να τεθούν εκτός του ΣΔΑΜ οι όμοροι, μη λιγνιτικοί Δήμοι Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας και να διατεθεί το 100% του Προγράμματος στον μόνο πληττόμενο λιγνιτικό δήμο Μεγαλόπολης.
2. Να εφαρμοστούν οι όροι του ΣΔΑΜ όπως αρχικά είχαν τεθεί από την ΕΕ για τις περιοχές που θίγονται από την απολιγνιτοποίηση.
3. Από τις ίδιες αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας κ.λπ., που δίνουν αφειδώς άδειες για δημιουργία Φ/Β πάρκων χωρίς επιφυλάξεις, να άρουν τις επιφυλάξεις και τα προσκόμματα που θέτουν για τη δημιουργία της ΒΙΠΕ Ψαθιού, για να προχωρήσει άμεσα η ίδρυσή της στον προκαθορισμένο χώρο.
4. Να υπάρξει άμεση ενημέρωση για το πως σχεδιάζεται να διατεθεί το ΣΔΑΜ στη Μεγαλόπολη και να ξεκινήσει η εφαρμογή του το συντομότερο δυνατόν, πριν η περιοχή ερημώσει εντελώς από κόσμο.
5. Να δοθεί η δυνατότητα στο Δήμο Μεγαλόπολης να πάρει ικανό ποσοστό από τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
6. Να παραχωρηθεί στο Δήμο Μεγαλόπολης η έκταση 1500 περίπου στρεμμάτων που στο παρελθόν είχε παραχωρηθεί στο Υπουργείο Γεωργίας, για δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
7. Να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση των απαλλοτριωμένων εκτάσεων, με συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα αρχής και πέρατος των εργασιών.
8. Να υπάρχει άμεση ενημέρωση για την πώληση των εκτάσεων καθώς και για το σχέδιο χρήσης των γαιών που πωλούνται.
9. Να προβλεφθεί ποσοστό από τα κέρδη των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν στις απαλλοτριωμένες εκτάσεις (Φ/Β πάρκα, μονάδες αποθήκευσης ενέργειας κ.λπ.), που θα διατίθεται από το Δήμο Μεγαλόπολης σε αναπτυξιακούς σκοπούς της περιοχής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
10. Να υπάρξει συνολική Περιβαλλοντική Μελέτη για το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης, επειδή αποτελεί κλειστή γεωγραφική οντότητα, που θα προβλέπει τους όρους λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων που θα αναπτυχθούν (Φ/Β πάρκα, μονάδες αποθήκευσης ενέργειας κ.λπ.).
11. Να μεταφερθούν άμεσα σε ασφαλές μέρος οι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι λιγνίτη, που σκεπάστηκαν στην υπαίθρια αποθήκη Κυπαρισσίων με χώμα (και είναι πλέον άχρηστοι) λόγω ανάφλεξης, αλλά ακόμα καίγονται και μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε.
12. Να συγκεντρωθούν και να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα άχρηστα υλικά που είναι διάσπαρτα σε όλη την έκταση των ορυχείων.
13. Να καθαριστεί η κοίτη του ποταμού Αλφειού από Μπιλάλη μέχρι Καρύταινα, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα πλημμυρών σε τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα, και να γίνει προσιτή σε επισκέπτες και φυσιολάτρες.
14. Να βελτιωθεί η οδική αρτηρία Μεγαλόπολη – Κάτω Καρυές, καθώς και όλο το πλέγμα του οδικού δικτύου που συνδέουν τα γύρω χωριά, που καταστράφηκαν από την κίνηση βαρειών οχημάτων της ΔΕΗ. (κατασκευή γέφυρας στον ποταμό Μπαρμπουτσάνα, τεχνικά, ασφαλτόστρωση κ.λπ.)
15. Να εκπονηθεί επείγον σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της ανεργίας στη Μεγαλόπολη από τον ΟΑΕΔ και κάθε αρμόδιο φορέα, πριν ολοκληρωθεί η φυγή όλων των νέων της περιοχής, μετά την απόφαση για οριστικό κλείσιμο ΑΗΣ και λιγνιτωρυχείων στο τέλος του 2024.
Δημοτική Κοινότητα Θωκνίας
30 Σεπτεμβρίου 2024
Με τιμή
Οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων
Άνω Καρυών Ιωάννης Κωνσταντόπουλος
Γέφυρας Ιωάννης Μπούτρης
Θωκνίας Σωτήρης Σωτηρόπουλος
Ισιώματος Καρυών Ιωάννης Ασημακόπουλος
Καλυβίων Καρυών Δημήτριος Μαρκολιάς
Καρύταινας Γεώργιος Κοτέλος
Καστανοχωρίου Αθανάσιος Χρηστέας
Κυπαρισσίων Ευάγγελος Τσουμπλέκας
Λυκαίου Ηλίας Κορολής
Λυκόσουρας Νικόλαος Αδαμόπουλος
Μαυριών Μαρία Δασκούλια
Μεγαλόπολης Μάριος Κιντής
Σούλου Απόστολος Καρβέλας
Τριποτάμου Γεώργιος Δημόπουλος
Χωρέμη Δημήτριος Αθανασόπουλος
Κοινοποίηση:
Γραφείο Πρωθυπουργού
Γραφείο Υπουργού Ενέργειας
Πολιτικά κόμματα
Βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης
Βουλευτής Αρκαδίας Οδ. Κωνσταντινόπουλος
Βουλευτής Αρκαδίας Γεώργιος Παπαηλίου
Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
Πρόεδρο ΔΕΗ
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ
ΔΕΗ Μεγαλόπολης
Έντυπα και Ηλεκτρονικά ΜΜΕ