Να δοθεί παράταση στη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ ζητά ο δήμαρχος Μεγαλόπολης

5 Νοεμβρίου 2019  /   Χωρίς Σχόλια

Διαρκές έγκλημα μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο το χρονικό λειτουργίας, όσο και της εκποίησης των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης, του εμβληματικού δημόσιου φορέα ενέργειας της Πελοποννήσου.
Η Μεγαλόπολη υπέστη όλα τα χρόνια έναν ωμό βιασμό του περιβάλλοντός της (της πόλης και των χωριών της), προσφέροντας ευημερία σε χιλιάδες ή και εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά.
Ετερόκλητες πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες με τις «δακρύβρεχτες» αναφορές τους σήμερα δεν πείθουν κανέναν, πως τάχα νοιάζονται για το εθνικό συμφέρον και το μέλλον των πολιτών της Μεγάλης Πόλης.
Η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (30/10), η οποία συνεκλήθη ύστερα από πρωτοβουλία της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» και πέντε ακόμη παρατάξεων της αντιπολιτεύσεως, ανέδειξαν πληθώρα προβλημάτων, για τα οποία πολλοί δεν μπορεί να είναι υπερήφανοι.
Η συνεδρίαση του Πε.Συ. έλαβε χώρα παρουσία του δημάρχου Μεγαλόπολης, Αθανάσιου Χριστογιαννόπουλου, μελών του ΔΣ Μεγαλόπολης και πρώην δημάρχων, παρουσία του διεθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, Κώστα Γίδη, του προέδρου της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γιώργου Αδαμίδη, του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ, Νίκου Φωτόπουλου, αλλά και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, Αριστείδη Μπρουμά.
Ο Θ. Πετράκος, επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, στην εισήγησή του, υποστήριξε πως η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας βρίσκεται σε επίπεδα άνω του 70%, και επεσήμανε ότι η παράταξή του είναι υπέρ του 100% άντλησης ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά πρέπει να βρεθεί πρώτα τρόπος αποθήκευσης αυτής της ενέργειας. «Η εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό έγινε χωρίς να έχει αναφερθεί προεκλογικά. Αυτή η απαξίωση, δηλαδή να καταργηθεί ένα εγχώριο ορυκτό καύσιμο από ένα άλλο ορυκτό καύσιμο που θα το εισάγουμε, δεν μπορεί να γίνει δεκτή».
Ακολούθως, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, διάβασε το ψήφισμα του ΔΣ Μεγαλόπολης, το οποίο συμφώνησαν οι παρατάξεις.
Το κλείσιμο των μονάδων συνιστά ολέθριο λάθος. Καμία περαιτέρω συρρίκνωση και παραχώρηση εθνικού πλούτου.
«Στη Μεγαλόπολη υπάρχουν 780 μόνιμοι υπάλληλοι, 300 οκταμηνίτες, συνολικά μαζί με τους εργολάβους 1.300. Περίπου 800-900 διαμένουν στη Μεγαλόπολη. Έτσι, μαζί με τις οικογένειές τους, 2.500 άμεσα εξαρτώμενοι και κάποιες χιλιάδες έμμεσα εξαρτώμενοι, θα βρεθούν στο μηδέν. Μέγιστο πρόβλημα για την πόλη μας».
Ακολούθως, ο κ. Χριστογιαννόπουλος είπε ότι δέκα και περισσότερα χωριά υδροδοτούνται από τη μονάδα 3, και ότι αυτό ο κ. υπουργός δεν το γνώριζε. Επίσης, αναφέρθηκε στην τηλεθέρμανση, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη Μονάδα 3, και που όταν σταματήσει τη λειτουργία της, θα σταματήσει και η τηλεθέρμανση.
Η Μεγαλόπολη πρέπει να επιβιώσει. Δεν πρέπει να γίνουμε ένα χωριό των 2.000 κατοίκων, όπως ήμασταν παλιά. Προτείνουμε να δοθεί παράταση για να μπορέσουμε να ετοιμαστούμε.
Διαπεριφερειακό συμβούλιο με την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας για τη ΔΕΗ ζήτησε η παράταξη του Πέτρου Τατούλη, «Νέα Πελοπόννησος».
Αναφερόμενος στο παρελθόν της ΔΕΗ, ο κ. Τατούλης επεσήμανε ότι αποδομήθηκε η εταιρεία, κατά παράβαση των κανόνων των Ανώνυμων Εταιρειών, και υποβαθμίστηκε από τον Πρωθυπουργό της χώρας το 2014, ψέγοντας ταυτόχρονα και τον σημερινό πρωθυπουργό: «Έκανε ατόπημα ο Μητσοτάκης. Θέλω να πω ότι ο ΕΣΕΚ θα είναι δυσμενής για τη χρήση του λιγνίτη. Πώς θα μιλάμε για ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στη χώρα όταν δεν θα έχουμε πλέον τον λιγνίτη» αναρωτήθηκε.
«Συμφωνώ στα περισσότερα από όσα έχει πει ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, και προφανώς θα συμφωνήσω ότι το νόημα της σημερινής συζήτησης είναι να πούμε ρεαλιστικές προτάσεις για το θέμα. Θεωρώ αυτονόητο ότι το ΠεΣυ πρέπει να ζητήσει τη λειτουργία των μονάδων μέχρι της εξάντλησης των αποθεμάτων του λιγνίτη, αλλά η άποψή μου είναι να δούμε τι θα γίνει στη μεταλιγνιτική εποχή, διότι αυτή θα υπάρξει αργά ή γρήγορα» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ενώ συμπλήρωσε πως πρέπει να ενεργοποιηθούν «τρεις πηγές πόρων, το ΕΑΠ είναι το ένα, του ΕΣΠΑ και τους πόρους από το σύστημα εκπομπής αερίων. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στον πρωτογενή τομέα, με κάποιες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, στον πολιτισμό, ένα μουσείο τεχνολογίας ίσως, στον αθλητισμό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *