Μουσικοθεατρική παράσταση Βυζαντινής Ραψωδίας για τον Κοσμά τον Αιτωλό στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Πεύκης

7 Νοεμβρίου 2012  /   Χωρίς Σχόλια

Διοργανωτής της εκδηλώσεως ο π. Χρήστος Κυριακόπουλος

 

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΣ

Δεν έχει ανάγκη συστάσεων από μας ο πατήρ π. Χρήστος Κυριακόπουλος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Μητροπόλεως Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού, αφού είναι πανελλήνια γνωστός ως ο δημιουργικός, ως εξέχων μουσικολόγος, ως εμπειρότατος γνώστης της μουσικής τέχνης, ιδιαίτερα της Βυζαντινής Μουσικής, ως ταλαντούχος ερμηνευτής όλων των ειδών των δημοτικών τραγουδιών που μυρίζουν Ελλάδα, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν έντονα το άρωμα του Μοριά, που είναι ντυμένα με την Ελληνική Μωραΐτικη λεβεντιά!
Η Μουσικοθεατρική Παράσταση Βυζαντινής Ραψωδίας που διοργάνωσε τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου και που είχε διάρκεια 90΄λεπτών, χωρίς διάλειμμα, στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Πεύκης, και που σκοπό είχε να προβάλλει στις μέρες μας, με μουσική και στίχο, την άγια μορφή, τη ζωή, τη δράση, τις διδαχές και το μαρτυρικό θάνατο του αγίου, ενδόξου ιερομάρτυρα και εθνοαποστόλου «Κοσμά του Αιτωλού, ήταν κάτι το απερίγραπτο, πολύ δύσκολο, τουλάχιστον, για την ιδική μας ικανότητα να περιγράψει.
Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως για μας, αλλά και για τις πολλές εκατοντάδες κόσμου που είχαν κατακλύσει, όχι μόνο την αίθουσα του θεάτρου, αλλά και τους εξώστες, τους διαδρόμους και τα σκαλοπάτια της, η υπέροχη αυτή Βυζαντινή Ραψωδία για το Σταυρό του Γένους «Κοσμάς ο Αιτωλός» ήταν ένα μήνυμα, μία επιστολή στο νου μας, στην καρδιά μας και στην ψυχή μας, πως οι διδαχές του πατρο-Κοσμά, πιάνουν τόπο, μας οδηγούν στο να ξεπεράσουμε την σημερινή δύσκολη εποχή που περνά η πατρίδα μας.
Με την αρίστη σκηνοθεσία και έχοντας ως ερμηνευτή τον π. Χρήστο Κυριακόπουλος, στο ρόλο του πατρο-Κοσμά, η Βυζαντινή αυτή Ραψωδία, ήταν πράγματι μια τόνωση ηθικού, βάλσαμο ελπίδας και εδραίωση πίστεως.
Στην επιτυχία της άρτιας αυτής εκδήλωσης βοήθησαν: η μουσική σύνθεση του κ. Σωκράτη Βενάρδου, η συνοδεία της ορχήστρας συμφωνικών και παραδοσιακών οργάνων, είκοσι πέντε τον αριθμό, υπό την διεύθυνση του κ. Γ. Γιαννακόπουλου, οι χορωδίες «Παραδοσιακό Εργαστήρι» του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Άνοιξης Αττικής και η «Βυζαντινή Κυψέλη» του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς, που στο σύνολό τους αριθμούσαν τα ογδόντα περίπου μέλη, οι οποίες και απέδωσαν άριστα τα μελοποιημένα κείμενα του κ. Κώστα Χωρεάνθη. Θαυμάσιοι στους ρόλους τους στη Ραψωδία αυτή ο κ. Κυριάκος Καραμπερόπουλος, ως Εβραίος, ο κ. Ζαχαρίας Κοντοφρύδης, ως Τούρκος Κοινοτάρχης, η κα Κατερίνα Πέτσα, ως γυναίκα συνοδός, ο κ. Γιώργος Βατουσιάδης, αφηγητής, και υπέροχος, όπως προαναφέρουμε, ο πατήρ Χρήστος Κυριακόπουλος, ως πατρο-Κοσμάς.
Σημειώνουμε ότι εκτός του πολυάριθμου κόσμου, που, όπως προαναφέρουμε, πλημμύρισε κυριολεκτικά την αίθουσα της εκδηλώσεως αυτής, πλήθος υπήρξε η παρουσία κοινωνικών φορέων και βέβαια κληρικών, μεταξύ των οποίων οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίας, Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρας, Θηβών και Λιβαδείας κ.κ. Γεώργιος και βέβαια ο Σεβασμιώτατος Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση.
Γενικά ήταν μία Μουσικοθεατρική Παράσταση, στην οποία ακούστηκαν λόγια, ύμνοι και τραγούδια, που σφράγιζαν ιστορικές μνήμες, που γεννούσαν συναισθήματα που συγκινούσαν, κάνοντας γλυκό, μελωδικό, τον πόνο μας, ώστε να ξεχάσουμε, όση ώρα διήρκησε, τις πίκρες και τις δυσκολίες της ζωής.
Φυσικά δεν είναι η μόνη προαναφερθείσα Μουσική Βυζαντινή Εκδήλωση που μας χάρισε ο συμπατριώτης μας π. Χρήστος Κυριακόπουλος. Έχουν προηγηθεί και πολλές άλλες αυτού του είδους, αλλά και εκδηλώσεις με Δημοτικά τραγούδια, όπου τραγουδώντας τα μέσα από τα βάθη της καρδιάς του και τις φλέβες του, να φθάνουν στο αηδονόλαλο λαρύγγι του, δονώντας τις φωνητικές του χορδές, να γίνονται μελωδία… Κι΄ είναι αυτό που μας κάνει να ευχόμαστε και να προσευχόμαστε, ο Θεός να του χαρίζει υγεία και χρόνια πολλά.

  • Κατηγορία: ATZENTΑ
  • Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *