Mνημόσυνο για τα κεκοιμημένα μέλη του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης

29 Ιανουαρίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

O Πολιτιστικός Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης «Άγιος Ευθύμιος ο Νέος» είναι ένας από τους πλέον παλαιούς Συλλόγους της πόλης μας. Ιδρύθηκε το έτος 1920 ως Σύνδεσμος Αλληλοβοήθειας των εκ Γορτυνίας καταγομένων μελών του και τα τελευταία χρόνια έχει μετεξελιχθεί σε πολιτιστικό σωματείο με πλούσιο, πολύπλευρο και παραγωγικό έργο στην τοπική μας κοινωνία!
Την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013, στον μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε για πρώτη φορά μνημόσυνο για τα κεκοιμημένα μέλη του Συνδέσμου από της ιδρύσεώς του έως σήμερα. Το μνημόσυνο τέλεσε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης μας Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, ο οποίος αν και κατάγεται από τη γειτονική Μεσσηνία, θεωρείται και είναι Γορτύνιος, αφού υπηρέτησε, εκεί, επί σειράν ετών, ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, αφήνοντας σε κάθε γωνιά της κακοτράχαλης γορτυνιακής γης «κι ένα κομμάτι από το ράσο του», όπως του αρέσει να λέει χαριτολογώντας!
Πριν από την τέλεση του μνημοσύνου ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης μας μίλησε, από καρδιάς, στους παρευρισκόμενους Γορτύνιους, επαινώντας τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Πετρόπουλο και τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου γι’ αυτήν την πρωτοβουλία τους. Συγκινημένος αναφέρθηκε στις προσωπικές του εμπειρίες από τη Γορτυνία και ομίλησε κολακευτικά για τους φτωχούς, αλλά εργατικούς και φιλοπρόοδους Γορτύνιους, που σκορπίστηκαν σε όλη την Πελοπόννησο και όχι μόνο, για να επιβιώσουν! Η ομιλία του ήταν, πράγματι, ένας ύμνος για τη Γορτυνία και το λαό της!
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας το Διοικητικό Συμβούλιο του Γορτυνιακού Συνδέσμου παρέθεσε γεύμα αγάπης κι ευγνωμοσύνης, στο Σεπτό Ποιμενάρχη μας και τη συνοδεία του, στο εστιατόριο του Ξενοδοχείου «Μενελάιον» της Σπάρτης!

Κοπή πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας

Την Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013, στις 18:00 μ.μ. και στο γραφείο του Συλλόγου, κόπηκε η καθιερωμένη παραδοσιακή βασιλόπιτα των μελών του. Την πίτα ευλόγησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Θεόκτιστος, βοηθός του Μητροπολίτη μας, συμπαραστεκούμενος από τον Πρωτοσυγκελλεύοντα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης πατέρα Γεώργιο Μπλάθρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο έλκουν την καταγωγή από την ιστορική Γορτυνία!
O Πρόεδρος των Γορτυνίων της Σπάρτης κ. Ιωάννης Πετρόπουλος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανδρούσης κ.κ. Θεόκτιστο και τον πατέρα Γεώργιο Μπλάθρα για την ευλογία και τα καλά τους λόγια, καθώς και τα μέλη του Συνδέσμου για την αθρόα παρουσία τους, ευχόμενος σε όλους μακροημέρευση κι ευτυχία! Το φλουρί της πίτας έπεσε στον μικρούλη Νικόλαο Πασχαλίδη του Ζαχαρία, εγγονό της κ. Ποτούλας Τσίτσου (Δόξα Γορτυνίας), μέλους του Δ.Σ., και του κ. Νίκου Πασχαλίδη συνταξιούχου Καθηγητή Μαθηματικών.
Στο προσεχές διάστημα η προσοχή του Προέδρου και του δραστήριου Διοικητικού Συμβουλίου των Γορτυνίων της Σπάρτης θα στραφεί στην καλή προετοιμασία της ετήσιας χοροεσπερίδας του Συνδέσμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013, στο κέντρο ΑΜΙ (πρώην Μουστάκιας) της Μαγούλας Σπάρτης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΚOΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *