ΜΝΗΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

18 Νοεμβρίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΣυμπληρώθηκαν 77 χρόνια από το θάνατο του Πατέρα της Eλληνικής Δημοκρατίας.

Τιμήθηκε και εφέτος η μνήμη του Πατέρα της Δημοκρατίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου, με το καθιερωμένο ετήσιο με το καθιερωμένο μνημόσυνο στον τάφο του στο Πρώτο Nεκροταφείο της Αθήνας.
Η εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, έγινε από τον Σύλλογο Λεβιδιωτών Αττικής «Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ», την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.
Παρευρέθηκαν ως εκπρόσωπος του δημάρχου Τριπόλεως κ. Γιάννη Σμυρνιώτη η δημοτική σύμβουλος κα Μαρία Εικοσιδέκα, ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Βασίλης Γιαννακάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Τριπολιτών Αττικής κ. Φώτης Τούντας, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Νικόλαος Ζορμπάς» και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Παναγιώτης Κρητικός, ο πρώην βουλευτής Αρκαδίας κ. Δημήτρης Κωστόπουλος, ο τοπικός σύμβουλος Λεβιδίου κ. Ιωάννης Λαγός, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ορχομενού κ.Γιώργος Καστούμης, από τον Σύλλογο Παλαιοπυργιωτών Αττικής ο πρόεδρος κ. Βαγγέλης Φίλης, από τον Σύλλογο Λεβιδιωτών Τρίπολης η γεν. γραμματέας κα Νίτσα Ηλιοπούλου, ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Σταύρος Χαραλάμπους με τη σύζυγό του κα Δώρα Αποστολοπούλου, οι πρώην πρόεδροι του Φιλοτεχνικού Συλλόγου Λεβιδίου κες Σοφία Κουμαρέλα και Ελένη Κουμαρέλα, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής, οι επίτιμοι πρόεδροι του Συλλόγου κ.κ. Γιώργος Βλαχοκυριάκος, Ουρανία Αναγνωστοπούλου και Γιάννης Τσιώλης, ο πρώην αντιπρόεδρος κ. Βασίλης Καρέλας και τα πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Στρατής Χιλιαδάκης, Χρήστος Τσιώλης και Ηλίας Γαλάνης και δεκάδες συμπατρώτες και φίλοι.
Προηγήθηκε το τρισάγιο στον τάφο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Στη
συνέχεια ακολούθησε σύντομη ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής κ. Γιάννη Αποστολόπουλου και μετά έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των φορέων.
Αφού ολοκληρώθηκε η εκδήλωση, ο Σύλλογος κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους σε κοντινή αίθουσα, όπου προσφέρθηκαν καφές και Λεβιδιώτικα παρασκευάσματα.

Η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής
κ. Γιάννη Αποστολόπουλου

Συμπληρώνονται εφέτος 77 χρόνια από τον αιφνίδιο θάνατο του Πατέρα της Δημοκρατίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου, που έφυγε από την ζωή στις 17 Νοεμβρίου 1936,σε ηλικία εξήντα χρονών.
Ένας ξεχωριστός πολιτικός ηγέτης που αφιέρωσε την ζωή του σε ένα καλλίτερο μέλλον για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Οι πολλές καινοτόμες ιδέες του, που υλοποιήθηκαν δεκαετίες αργότερα, ο ευθύς λόγος του και το πολιτικό του ήθος σημάδεψαν ολόκληρη την διαδρομή του Οι αγώνες του για την αγροτιά και την εργατιά, η ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά την μεγάλη πυρκαϊά του 1917, η στήριξη της εκπαίδευσης με την ίδρυση και του Πανεπιστημίου της συμπρωτεύουσας, οι διακηρύξεις του υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και της διαβαλκανικής συνεργασίας αποτελούν βασικά σημεία της πολιτικής σκέψης και πρακτικής..
Πάνω απ όλα βέβαια ο αγώνας του για την καθιέρωση της Δημοκρατίας. Το ιστορικό Δημοκρατικό μανιφέστο του 1922 και η ανακήρυξη της Δημοκρατίας στις 25 Μαρτίου 1924 ήταν ο σταθμός στην πολιτική του πορεία. Ο επονομασθείς Πατέρας της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Παπαναστασίου δεν εξάντλησε τον στόχο του στην αλλαγή του πολιτεύματος, αλλά τόνιζε τις αναγκαιότητες που έπρεπε να ακολουθήσουν και ιδιαίτερα την επιβαλλόμενη πολιτική ηθική. Υπογραμμίζει με σαφήνεια: « Δεν …αρκεί η αλλαγή των θεσμών εις ένα τόπον, όπως επέλθη καλλιτέρευσις. Χρειάζεται και μία ηθική και μία πολιτική εξύψωσις…».
Η σημερινή μας εκδήλωση στον λιτό και απέρητο τάφο του πρώην πρωθυπουργού, πραγματοποιείται κάτω από το ζοφερό κλίμα πολιτικών δολοφονιών νέων ανθρώπων, που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, δυναμιτίζοντας την δημοκρατική ομαλότητα και απειλώντας με ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Τα θλιβερά αυτά γεγονότα έρχονται να προστεθούν στη βαρειά ατμόσφαιρα που επικρατεί με την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τα επακολουθά της, την καλπάζουσα ανεργία, τις κάθετες μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις χρεοκοπίες επαγγελματιών, την φτωχοποίηση των Ελλήνων και την άγρια φορολογία των πάντων για να καλυφθούν τα συνεχώς αυξανόμενα ελλείματα. Η απελπισία του κόσμου έφθασε σε τέτοιο σημείο ώστε πολλοί να τρομοκρατούνται από την συνέχιση της ζωής και να επιλέγουν τον θάνατο, μέσα σε τραγικές συνθήκες.
΄Αλλοι πάλι, αποδοκιμάζοντας το πολιτικό σύστημα, στρέφονται προς ακραία ιδεολογικά μορφώματα, που υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Με τις σκέψεις αυτές κλείνουμε την σύντομη αναφορά μας και ευχαριστούμε όλους όσους προσήλθαν για να αποτίσουμε όλοι μαζί τον επιβαλλόμενο φόρο τιμής στην ξεχωριστή πολιτική προσωπικότητα του Αλέξανδρο Παπαναστασίου, μεγάλου τέκνου του Λεβιδίου και ευρύτερα της Αρκαδίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *