
- Της Μαρίας Χριστοδημητροπούλου.
Η πρόσφατη συνέντευξη της διακεκριμένης Ελληνίδας παλαιοανθρωπολόγου Κατερίνας Χαρβάτη στην εφημερίδα «Καθημερινή» επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για την Αρκαδία: τη σπουδαία επιστημονική και ιστορική αξία της Μεγαλόπολης και τις δυνατότητες που ανοίγονται για την ανάδειξή της σε διεθνές επίπεδο.
Η ανακάλυψη των δύο ξύλινων εργαλείων, ηλικίας περίπου 430.000 ετών, στη θέση Μαραθούσα 1 της Μεγαλόπολης έγινε ευρύτερα γνωστή τον Ιανουάριο του 2026, προκαλώντας διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον. Τα ευρήματα, που συγκαταλέγονται στα αρχαιότερα γνωστά του είδους τους, αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο της τεράστιας σημασίας της περιοχής για τη μελέτη της ανθρώπινης εξέλιξης.
Η ερευνητική δραστηριότητα της Κατερίνας Χαρβάτη και της ομάδας της έχει αναδείξει τη Μεγαλόπολη σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό τόπο παλαιολιθικής έρευνας. Παράλληλα, η διεθνής αναγνώριση του συνολικού επιστημονικού έργου της επιβεβαιώθηκε με την απονομή, στις 2 Νοεμβρίου 2026, του Παγκόσμιου Βραβείου Επιστήμης Albert Einstein, για την πρωτοποριακή συμβολή της στη μελέτη της προέλευσης και της εξέλιξης του ανθρώπου.
Πώς είναι δυνατόν να διαθέτουμε έναν τέτοιο επιστημονικό και πολιτιστικό θησαυρό και να μην έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ουσιαστική πρωτοβουλία ανάδειξής του από την τοπική αυτοδιοίκηση;
Η Μεγαλόπολη, ειδικά στη μεταλιγνιτική εποχή που αναζητά νέους δρόμους ανάπτυξης, θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτή τη μοναδική κληρονομιά ως συγκριτικό πλεονέκτημα. Η δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου ανθρώπινης προϊστορίας, η ανάδειξη των αρχαιολογικών θέσεων, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων και η διοργάνωση διεθνών επιστημονικών εκδηλώσεων θα μπορούσαν να προσελκύσουν επισκέπτες, ερευνητές και πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.
Τα οφέλη δεν θα περιορίζονταν στη Μεγαλόπολη. Θα μπορούσαν να επεκταθούν στην Τρίπολη και σε ολόκληρη την Αρκαδία, δημιουργώντας νέες δυνατότητες για τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και την τοπική οικονομία.
Ασφαλώς, μια τέτοια προοπτική απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, καθώς και αξιοποίηση διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Χρειάζεται, όμως, πρώτα να υπάρξει πρωτοβουλία και πολιτική βούληση.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι Δήμοι Μεγαλόπολης και Τρίπολης δεν μπορούν να παραμένουν απλοί παρατηρητές μπροστά σε μια τέτοια ευκαιρία. Χρειάζεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να συνεργαστούν με την επιστημονική κοινότητα και να διεκδικήσουν τους απαραίτητους πόρους, ώστε αυτή η σημαντική κληρονομιά να αποκτήσει την προβολή και την αξιοποίηση που της αξίζει.
Η Μεγαλόπολη δεν χρειάζεται να αναζητά αποκλειστικά το μέλλον της σε όσα θα δημιουργηθούν αύριο. Διαθέτει ήδη έναν μοναδικό επιστημονικό και πολιτιστικό πλούτο, που μπορεί να αποτελέσει μέρος της νέας αναπτυξιακής της ταυτότητας.
Η ανακάλυψη έχει ήδη γίνει. Η επιστημονική αξία έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Αυτό που απομένει είναι να αντιληφθούμε και εμείς τη σημασία της και να μην αφήσουμε ακόμη μία μεγάλη ευκαιρία για τη Μεγαλόπολη και ολόκληρη την Αρκαδία να περάσει ανεκμετάλλευτη.
