Mε τον Δήμο Φοινικαίων Βορείου Ηπείρου αδελφοποιήθηκε ο Δήμος Τρίπολης

Η τελετή Αδελφοποίησης των Δήμων Φοινικαίων Βορείου Ηπείρου και Τρίπολης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.
Στην έναρξη της τελετής, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κυρία Ελένη Καρούντζου, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και κήρυξε την έναρξη των διεργασιών για την μελλοντική αδελφοποίηση.
Ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Κώστας Τζιούμης, μίλησε για μία πολύ σημαντική εκδήλωση αδελφοποίησης που έρχεται να επισφραγίσει τις αποφάσεις των Δήμων Τρίπολης και Φοινικαίων να συσφίξουν τους ιστορικούς επιβεβαιωμένους δεσμούς τους. Αναφέρθηκε σε κοινές δράσεις και για σύσφιξη σχέσεων συνεργασίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους δύο δήμους με οφέλη και για τις δύο περιοχές.
«Στον Δήμο μας από τη δεκαετία του 1990 διαμένουν και δραστηριοποιούνται πολλοί συμπολίτες μας με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο. Άνθρωποι του μόχθου, άνθρωποι της εργασίας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής μας κοινωνίας» είπε ο Δήμαρχος και μίλησε για άριστη συνεργασία με τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών Αρκαδίας.
Ενώ, προσέθεσε: «Υπάρχουν ιστορικά τεκμηριωμένες σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς. Ελπίζω οι μελλοντικές κοινές δράσεις θα στεφθούν με επιτυχία για να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα και ουσία η αδελφοποίηση αυτή».
Ο Δήμαρχος Φοινικαίων κ. Χρήστος Κίτσος, σε μία συγκινητική ομιλία, τόνισε ότι «νιώθω υπερηφάνεια που διοικώ αυτή τη στιγμή έναν Δήμο ο οποίος δίνει μαζί με όλους τους συμπατριώτες μας μια μάχη επιβίωσης. Η αδελφοποίηση ανάμεσα στους δύο δήμους έχει μία μεγάλη σημασία. Στα δύσκολα πρέπει να μας ενώνει η σημαία μας, η Γαλανόλευκη».
Ζήτησε επίσης τη στήριξη του Δημάρχου Τρίπολης για να διοργανωθεί μια ημερίδα με Δημάρχους από όλη την Ελλάδα για τον Βορειοηπερωτικό Ελληνισμό.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Μανώλης Σκαντζός υπογράμμισε ότι «οφείλουμε όλοι να μην ξεχνάμε τους Έλληνες ομογενείς του γειτονικού Κράτους, σεβόμενοι πάντα το διεθνές δίκαιο. Θέλω να συγχαρώ τους δύο Δημάρχους για την πρωτοβουλία τους, πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις με τους ομοεθνείς της Βορείου Ηπείρου. Να δείξουμε στην πράξη ότι τους αγαπάμε, τους έχουμε μέσα στην καρδιά μας και θα στεκόμαστε πάντα δίπλα τους.»
Στη συνέχεια, ο Βουλευτής Αλβανικού Κοινοβουλίου, Αντιπρόεδρος κόμματος Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον, Νίκος Κούρης, είπε ότι είναι μεγάλη τιμή για εκείνον να βρίσκεται στον Δήμο Τρίπολης, έναν Δήμο που έχει σηματοδοτήσει την Ελευθερία της Ελλάδος. Συνεχάρη την πρωτοβουλία για την αδελφοποίηση των δύο δήμων.
Η τελετή συνεχίστηκε με ομιλίες του εκπαιδευτικού κ. Βασιλείου Μπιστόλα και του Ζήσου Λούτση, Διευθυντή Διεύθυνσης Παιδείας Φοινίκης και Δρόπολης του Υπουργείου Παιδείας της Αλβανίας (η ομιλία διαβάστηκε από τη μαθήτρια, Μαρία Θωμά).
Ο Δήμαρχος Τρίπολης δώρισε στον Δήμαρχο Φοινικαίων ένα αντίγραφο της παλάσκας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνης κι ένα μετάλλιο που απεικονίζει την Άλωση της Τριπολιτσάς.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Φοινικαίων δώρισε στον Δήμαρχο Τρίπολης μια πλακέτα με το Αρχαίο Θέατρο Φοινίκης, ένα βιβλίο με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, καθώς και κάποια τοπικά προϊόντα.
Συμβολικά δώρα δόθηκαν από τον Δήμαρχο Τρίπολης και στον βουλευτή κ. Κούρη και τον εκπαιδευτικό κ. Μπιστόλα.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με Πολυφωνικό συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής του Δήμου Φοινικαίων και παραδοσιακής μουσικής από το Δήμο Τρίπολης με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων των δυο Δήμων.

Σχετικές δημοσιεύσεις