Με κοινή πρόταση οι επαγγελματίες ζητούν ρύθμιση των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία

3 Απριλίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

ΕπιχειρήσειςO επιχειρηματικός κόσμος όλης της χώρας, μέσω επιστολής προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά που απέστειλαν ο Προέδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Μίχαλος, ο Προέδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Κορκίδης και ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. κ. Ασημακόπουλος, ζητά την άμεση προώθηση ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρή των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την αποπληρωμή τους με χαμηλές δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, αλλά και να ενισχυθούν τα έσοδα του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων.
Η κοινή πρόταση των φορέων συνίσταται στην ανακεφαλαιοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο διακανονισμό με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής έως το 2020. Επίσης προβλέπεται μπόνους (έκπτωση 5%) στις εργοδοτικές εισφορές για τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους και δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης ή διακανονισμού.

Αναλυτικότερα η πρόταση προβλέπει:
1. Κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών μέχρι τις 31/12/2012
2. Δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων που οφείλουν έως τις 31/05/2013, με τον απαράβατο όμως όρο της ανελλιπούς καταβολής των ασφαλιστικών τρεχουσών εισφορών από 1/1/2013.
3. Έναρξη καταβολής, εκτός από τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές και των δόσεων από 1/07/2013 για 51 μήνες με την παρακάτω κλιμάκωση:
Πρώτο 12μηνο, η δόση ισούται με το 1% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής
Δεύτερο 12μηνο, η δόση ισούται με το 1,5% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής
Τρίτο 12μηνο, η δόση ισούται με το 2% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής
Τέταρτο 12μηνο, η δόση ισούται με το 3% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής και μέχρι τελικής εξόφλησης, η οποία και εκτελείται το πρώτο τρίμηνο του πέμπτου έτους (σύνολο 51 μηνών)
4. Μείωση από 1/1/2014 ή 2015 κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών σε όλες τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές εισφορές τους και ένταξη επίσης σε καθεστώς μείωσης όσων επιχειρήσεων υπαχθούν στον διακανονισμό παλαιών οφειλών και για ένα δωδεκάμηνο τηρούν τους όρους του διακανονισμού.
5. Επαναφορά των ασφαλιστικών εισφορών στο παλαιό ύψος (+10%) για όσες επιχειρήσεις είναι ασυνεπείς στην καταβολή τρεχουσών εισφορών και δόσεων.

Σε ό,τι αφορά την παλαιά ρύθμιση προτείνονται τα ακόλουθα:
2013: 24 μηνιαίες δόσεις
2014: 18 μηνιαίες δόσεις
2015: 12 μηνιαίες δόσεις

Στις περιπτώσεις αυτές η Δήλωση υποβάλλεται στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα διακανονίσει τις οφειλές της, υπαγόμενη στο πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών.
Η ρύθμιση αυτή θεωρούμε ότι είναι αναγκαία για την επιβίωση των επιχειρήσεων, αλλά και για την εξυγίανση των Ασφαλιστικών Ταμείων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *