Υποψήφια με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» η Μαρία Μαρούτα

Υποψήφια με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Τοπική Κοινότητα Βλαχοκερασιάς είναι η Γορτύνια (από τη Χώρα) κυρία Μαρία (Μαρίτσα) Μαρούτα, που αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της εκεί, προσφέροντας τις υπηρεσίες της μέσα από τον Υγειονομικό Σταθμό Σκιρίτιδας, που υπήρξε και ο τελευταίος επαγγελματικός σταθμός της ζωής της.


Φοίτησε στη Νοσηλευτική Σχολή του Τζάνειου Νοσοκομείου και εργάστηκε στον χώρο της Υγείας περίπου σαράντα χρόνια: Στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, στο Τμήμα Υγιεινής Τρίπολης, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, στον Υγειονομικό Σταθμό Σκιρίτιδας.


Στη Σκιρίτιδα έζησε την ερημιά της υπαίθρου, την κραυγή της εγκατάλειψης των χωριών και των ανθρώπων τους, ως αποτέλεσμα του μεταναστευτικού ρεύματος, συνεπεία του μετεμφυλιακού κλίματος. Αυτές τις εικόνες αποτυπώνει στο βιβλίο της «Η ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου» (Διηγήματα), το εμνευσμένο από την τελευταία της θητεία στην περιοχή της Σκιρίτιδας. Θα έλεγε κάποιος πως με τη γραφή της τραγούδησε τον τόπο. Ξεδίπλωσε τα συναισθήματα των ανθρώπων που φρόντισε και με τους οποίους συναναστράφηκε, αποκαλύπτοντας και τα δικά της συναισθήματα τα οποία σμιλεύθηκαν στο αμόνι της ζωής.


Η αγάπη, η αλληλεγγύη, η συμπόνοια για τον πλησίον είναι στοιχεία του χαρακτήρα της Μαρίας Μαρούτας, που πλημμυρίζουν μέσα από τις γραφές της, αλλά και διαπιστώνονται κατά τη διάρκεια μιας εκ του σύνεγγυς συνομιλίας μαζί της.


Άνθρωπος απλός, ανεκτικός, κουβαλάει τη σοφία σπουδαίου ανθρώπου, γι’ αυτό καμιά φορά και την αδικία την αντιμετωπίζει με περίσκεψη και καρτερία.


Ξέρει πως στην επικοινωνία πρέπει να περισσεύσει το στοιχείο της διαλεκτικότητας, γι’ αυτό αποκτά φίλους, πολλούς φίλους, υποστηριχτές και συνοδοιπόρους…


Ο βίαιος χωρισμός των παιδιών από τους γονείς τους και από τις πατρογονικές τους εστίες, δημιούργησε αβάσταχτο πόνο στην έτσι κι αλλιώς γεμάτη με αίσθημα δικαίου ιδιοσυγκρασία της, δομικό στοιχείο του χαρακτήρα της, που την υποχρέωσε να «ζωγραφίσει» χαρακτήρες και συναισθήματα ανθρώπων της περιοχής στην οποία εργάστηκε τελευταία, τη Σκιρίτιδα.


Οι άνθρωποι της Σκιρίτιδας, με το ξεχωριστά ανεβασμένο πνευματικό επίπεδο, είμαστε βέβαιοι πως θα τιμήσουν την πιστή ιέρεια, τη δηλωμένη μούσα της περιοχής τους, την κυρία Μαρία (Μαρίτσα) Μαρούτα, στην πρόθεσή της να βρεθεί δίπλα στον τόπο και τους ανθρώπους τους οποίους υπηρέτησε, αγάπησε και ύμνησε.


Δημ. Μητρόπουλος

Σχετικές δημοσιεύσεις