Σκέψεις για τα προσεχή Λύκαια του 2013

1 Νοεμβρίου 2012  /   Χωρίς Σχόλια

Οι σύγχρονοι Αρκάδες που άναψαν, στον πανάρχαιο στίβο του αρχαιολογικού χώρου του Λυκαίου όρους, το αθάνατο Αρκαδικό φως, η ιδέα του οποίου παρέμεινε αλώβητη, άσβηστη και απροσκύνητη τόσους πολλούς πολυτάραχους αιώνες, πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι, διότι άναψαν ξανά τη φλόγα της φιλίας των λαών και της ειρήνης του κόσμου, εκπληρώνοντας έτσι τον ιστορικό τους παλμό ανά τις χιλιετηρίδες.
Ανοιχτές είναι πλέον οι ιερές πύλες του Λύκαιου βωμού, του Λύκαιου στίβου, του Λύκαιου βουνού, για να μεγαλουργήσουν και πάλι τα Λύκαια και να ξαναγίνει ο αθλητισμός και ο πολιτισμός πραγματικά το σπίτι των ψυχών και τα αγωνίσματα των Λυκαίων αγώνων να είναι τα περίλαμπρα άθλα της αρετής και του ήθους, τα άθλα της υγείας και της λεβεντιάς.
Υπάρχει αναλογισμός από τώρα ποια μπορεί να είναι η δόξα και το όφελος της ευρύτερης περιοχής του Λυκαίου όρους και της Πελοποννήσου ολόκληρης από την επιτυχημένη καθιέρωση των αναβιωθέντων Λυκαίων αθλητικών και μουσικών αγώνων και εορτών.
Πρέπει να είναι τεράστια από την άποψη ότι το ιερό φως των Λυκαίων θα συμβάλει στο να ξαναφτερουγίσουν και λειτουργήσουν τα μικρά μας Χωριά, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι όλοι θα αισθανθούμε το βαρύ χρέος, την μεγάλη αγάπη και την τεράστια ευθύνη που μας αναλογεί, ώστε να γίνει χειροπιαστή πραγματικότητα.
Εμπρός όλοι οι περί το Λύκαιον όρος κατοικούντες και καταγόμενοι, όλοι οι Αρκάδες και Πελοποννήσιοι να σηκώσουμε τα Λύκαια ψηλά προς τον ήλιο, προς το φως, προς την αρετή, για το γενικό καλό.
Αυτό που δημιουργούμε σήμερα είναι η συνέχεια του χθες για μια προέκταση στο αύριο. Γι’ αυτό η μελέτη της ιστορίας αποτελεί για μας μεγάλη αναγκαιότητα.
Η ερμηνεία του παρόντος όπως και οι προοπτικές του μέλλοντος χρειάζονται απαραίτητα την ανάλυση του παρελθόντος.
Όποιος θέλει να γνωρίζει το μέλλον πρέπει να ξέρει καλά το παρελθόν.
Τα Λύκαια πρέπει να είναι πιστά στις Ελληνικές παραδόσεις και να είναι κοντά και να σφιχταγκαλιάζουν τις ρίζες της φυλής μας.
Νίκος Ι. Κωστόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *