Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί βλέπετε μόνο τη Φαλαισία;

Γράφει ο Ι.Γ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


Ενώ μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε τέλεια αδιαφορία για το μείζον πρόβλημα επιβίωσης που καλείται να αντιμετωπίζει ο Δήμος Μεγαλόπολης, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για βίαιη απολιγνιτοποίηση. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί σιγή ιχθύος, για το πρόβλημα που προέκυψε για το Δήμο Μεγαλόπολης, όταν στον Εδαφικό Σχεδιασμό Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή, μπαίνουν, εντελώς άδικα και αδικαιολόγητα, οι δήμοι Τρίπολης Οιχαλίας και Γορτυνίας. Ενώ ο λαός του δήμου Μεγαλόπολης αγωνιά βλέποντας το καράβι να πηγαίνει στα βράχια, αφού το μόνο που ακούει από τους αρμόδιους (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμο) είναι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ξαφνικά 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν την «πληττόμενη» Φαλαισία και κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη βουλή, με θέμα «Στήριξη – ανάπτυξη περιοχής Φαλαισίας», με την οποία ερωτούν:
«Θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ, ειδικό καθεστώς επιδοτήσεων για τα χωριά της περιοχής; Θα ισχύσουν φορολογικά, ασφαλιστικά μέτρα και ειδικό επενδυτικό καθεστώς για όλη την επαρχία Μεγαλόπολης; Θα δοθούν κίνητρα για επενδύσεις, αφού ορισθούν χρήσεις γης προστατεύοντας το περιβάλλον; Θα αναδειχθούν – αξιοποιηθούν ιστορικά μοναστήρια, (Ρεκίτσα, Σολομονή, Αγίου Νικήτα, Μπούρα, Αμπελακίου), κάστρα (Χελμού, Λεοναρίου, Βελιγοστής, Ωργιάς, Καμάρας), ασκηταριά, τόποι ιστορικοί –μαχών όπως της Δραμπάλας, γενέτειρες και χώροι παραμονής ηρώων; Θα ανακατασκευασθεί το σπίτι και ο νερόμυλος του Κολοκοτρώνη στο Άκοβο (το οικόπεδο έχει αγορασθεί εδώ και 10 χρόνια) και θα επανεκδοθεί το βιβλίο για τον Κολοκοτρώνη και τη Φαλαισία; Θα αναστηλωθούν νεότερα αρχιτεκτονικά μνημεία, νερόμυλοι, νεροτριβές, παλιά ελαιοτριβεία; Θα προστατευθεί-αξιοποιηθεί ο Φυσικός βιότοπος στη θέση Λούτσα Φαλαισίας, στη φυσική λίμνη που συγκρατεί νερά και είναι καταφύγιο αποδημητικών άγριων υδρόβιων πουλιών; Θα αναδειχθούν πεζοπορικές διαδρομές και μονοπάτια που συνδέουν τόπους και μνημεία, σύμφωνα με υπάρχουσες προτάσεις;»
Πληροφορούμε το ΣΥΡΙΖΑ και τους 13 Βουλευτές, ότι στο Δήμο Μεγαλόπολης ανήκουν εκτός από τα είκοσι χωριά της Φαλαισίας, ακόμα 63 χωριά, της Λυκόσουρας, της Μεγαλόπολης και της Γόρτυνας, που πνέουν τα λοίσθια.
Πληροφορούμε το ΣΥΡΙΖΑ και τους 13 Βουλευτές, πως αυτά τα χωριά έχουν πληγεί σε υπερθετικό βαθμό, αφού στα εδάφη τους αναπτύχτηκαν οι εργασίες εξόρυξης του λιγνίτη, με ότι κακό σημαίνει αυτό.
Πληροφορούμε το ΣΥΡΙΖΑ και τους 13 Βουλευτές, πως τέσσερα από αυτά τα χωριά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και τουλάχιστον άλλα δέκα βρίσκονται σχεδόν μέσα στα πεδία εξόρυξης.
Πληροφορούμε το ΣΥΡΙΖΑ και τους 13 Βουλευτές, πως τα χωριά της Φαλαισίας ευρίσκονται τουλάχιστον είκοσι χιλιόμετρα μακριά από τα ορυχεία και τους σταθμούς της ΔΕΗ.
Πληροφορούμε το ΣΥΡΙΖΑ και τους 13 Βουλευτές, πως στο Δήμο Μεγαλόπολης, εκτός από το πολιτιστικά μνημεία της Φαλαισίας, υπάρχουν δεκάδες ακόμα μνημεία υψίστης σημασίας, όπως το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης και η αρχαία πόλη. Το κάστρο της Καρύταινας με το ιστορικό γεφύρι και τις βυζαντινές εκκλησίες. Το Λύκαιο όρος όπου η ιερή κορυφή των Αρκάδων, το αρχαίο Στάδιο των Λυκαίων. Η αρχαία Λυκόσουρα με το ναό της Δέσποινας και το αρχαιολογικό μουσείο.
Πληροφορούμε το ΣΥΡΙΖΑ και τους 13 Βουλευτές πως εκτός τους δεκάδες ακόμα αρχαιολογικούς τόπους και μνημεία, υπάρχουν και τα δεκάδες μνημεία μοναδικού φυσικού κάλλους, Λούσιος, Αγία Θεοδώρα κλπ, που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για μια πολύπλευρη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, τούτη τη δύσκολη στιγμή.
Δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συνέταξαν πρόχειρα και στο πόδι μια τόσο σοβαρή ερώτηση, αγνοώντας και παραβλέποντας την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν όλα ανεξαιρέτως τα χωριά του λεκανοπεδίου.
Δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτό έγινε σκόπιμα και ηθελημένα, αλλά έτυχαν ελλιπούς πληροφόρησης από της πηγές που επέλεξαν να ενημερωθούν.
Καλό θα είναι κάποιοι από τους δεκατρείς Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν την ερώτηση, με επικεφαλής τον Βουλευτή Αρκαδίας, να επισκεφτούν την περιοχή και τα ρημαγμένα χωρία, για να διαπιστώσουν αυτοπροσώπως την ζοφερή πραγματικότητα.
Καλό θα είναι να μη βασίζονται σε αμφίβολης ακρίβειας ενημερώσεις, από μόνιμους κατοίκους Αθηνών, σε κάποια γραφεία στην Αθήνα.
Καλό θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού κανένας άλλος φορέας, παράταξη ή κόμμα δεν ασχολείται, να σκύψει με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω στα προβλήματα του Δήμου Μεγαλόπολης. Ειδικά τούτη τη δύσκολη στιγμή που όλοι της έχουν γυρίσει την πλάτη. Τούτη τη στιγμή που, ακόμα και οι ωφελημένοι τα μέγιστα όλα αυτά τα χρόνια γείτονες, έχουν σκύψει επάνω της για να κατασπαράξουν ότι δίκαια της ανήκει για να επιβιώσει…

Σχετικές δημοσιεύσεις