Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί

13 Δεκεμβρίου 2018  /   Χωρίς Σχόλια

Στην κατάργηση αρνητικών μέτρων που νομοθετήθηκαν λόγω αναγκαιότητας, όπως η μείωση των συντάξεων και η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, αναφέρθηκε στην προ χθεσινή του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», που περιλαμβάνει τις εν λόγω ρυθμίσεις, ψηφίστηκε στο σύνολό του με ευρεία πλειοψηφία από τους βουλευτές.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, είπε μεταξύ άλλων:
«Αναγκαστήκαμε, κάτω από την πίεση, αλλά και την εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων, να νομοθετήσουμε αρνητικά μέτρα. Σήμερα πια που δεν υπάρχει η αναγκαιότητα, γιατί ακριβώς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν την εικόνα που έχουν, είναι πλεονασματικά ταμειακά -εκλείπουν οι λόγοι για τους οποίους νομοθετήθηκαν τότε- προχωράμε στην άρση τους.
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, ο οποίος, με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, την οποία αποδέχεται η Υπουργός Εργασίας, καταργείται σήμερα.
Θέλω να σας θυμίσω την ημέρα εκείνη κατά την οποία επιβλήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, έτσι ώστε να μην το ξεχνάει κανένας. Ο ελληνικός λαός νομίζω δεν το ξεχνάει. Κάποιοι σε αυτή την Αίθουσα, καθοδηγούμενοι από τους επικοινωνιολόγους -που τελικά οι επικοινωνιολόγοι κάνουν πολιτική κι όχι οι πολιτικοί επικοινωνία- προσπαθούν να κάνουν τον ελληνικό λαό να ξεχάσει.
Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, θυμάστε ότι για να κλείσει ο προϋπολογισμός χρειαζόταν ένα ποσό. Το ποσό το οποίο συζητούσαμε ήταν μεταξύ της επιβολής φόρου στην ιδιωτική εκπαίδευση ή στο κρασί, το οποίο ως περισσότερο αγαθό είχε μία μικρή επιβάρυνση των 20 λεπτών ανά κιλό ή των 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο.
Προτιμήθηκε -έγινε πολιτική επιλογή- εκείνη την ώρα να μην επιβληθεί ο φόρος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γιατί και η ιδιωτική εκπαίδευση, δυστυχώς, με το επίπεδο της παιδείας που υπήρχε στη χώρα για χρόνια, δεν είναι προνόμιο μόνο των πλουσίων, αλλά και των λαϊκών στρωμάτων.
Τώρα, λοιπόν, που ο προϋπολογισμός είναι βελτιωμένος, είναι αυτός που είναι, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει ο Ειδικός Φόρος στο κρασί και σήμερα καταργείται».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *