Καλό ταξίδι, αγωνιστή του Έθνους μας!

Από αριστερά: Λάκης Σάντας και Μανώλης Γλέζος, με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, υστερότερα…

Της ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Ήταν απόγευμα όταν σχεδίαζαν το πλάνο της πρώτης κίνησης αντίστασης. Ήταν ένα ανοιξιάτικο απόγευμα όταν αποφάσιζαν να υπερασπιστούν τη Χώρα τους με τον τρόπο τους. Πώς να ανεχτούν τη σβάστικα να δεσπόζει εκεί που άλλοτε ιερά πνεύματα και αλησμόνητες προσωπικότητες περπάτησαν. Μέσα σε ένα απόγευμα, στο κέντρο της Αθήνας, πήραν την απόφαση. Δύο νέα παιδιά. Δύο φοιτητές. Δύο άνθρωποι. Δύο ΕΛΛΗΝΕΣ. Δύο υπάρξεις που μεγάλωναν μέσα σε μια αηδιαστική κατάσταση. Νέοι, τόσο νέοι, μα τόσο μεγάλοι. Τόσο ώριμοι. Τόσο γενναίοι. Όνειρα, απολαύσεις, διασκέδαση, χαρά, εμπειρίες. Ό,τι ένας φοιτητής ζει και επιθυμεί. Δεν υπήρχαν αυτά για εκείνους. Για εκείνους υπήρχε μόνο ο σκοπός. Υπήρχε μόνο το καθήκον. Όχι το καθήκον που μας επιτάσσει κάποιος. Το καθήκον που είχαν μέσα τους, το καθήκον που υπαγόρευε το «είναι» τους, γιατί δεν άντεξαν την αδικία και τον αυταρχισμό ενός απολυταρχικού καθεστώτος. Δυο προσωπικότητες που πληγωνόταν η καρδιά τους και καιγόντουσαν τα μάτια τους, όταν βλέπανε να κυματίζει το σύμβολο του Ναζισμού στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Πρωί 30ής Μαΐου. Η Κρήτη είχε πέσει. Γλέζος και Σάντας το ίδιο βράδυ κάνουν τη δική τους επανάσταση. Χτυπάνε στην καρδιά της χιτλερικής ιδεολογίας. Ετοιμάζονται να δώσουν τη λύτρωση στις ψυχές των Ελλήνων. Επιβάλλουν το δικό τους «πρέπει».
Κάθε πράξη έχει συνέπεια. Και οι συνέπειες υπήρξαν και επιβλήθηκαν.
Σήμερα, δύο μήνες πριν από την 80ή επέτειο της πράξης πατριωτισμού και γενναιότητας των δύο Ελληνοπαίδων, φεύγει και ο δεύτερος, ο Μανώλης Γλέζος εξέπνευσε. Πριν εννέα χρόνια, στις 30 Απριλίου 2011, έφυγε ο Λάκης Σάντας.
Ο Μανώλης Γλέζος καταγόταν από τη Νάξο και την Πάρο, νησιά που βγάζουν τίμιους δουλευτάδες. Ο Λάκης Σάντας καταγόταν εκ μητρός από τη Βυτίνα της ευάνδρου Γορτυνιακής Γης. Ο κεντρικός δρόμος της κωμόπολης φέρει τ’ όνομά του σήμερα.
Ένα είδωλο πατριωτισμού και ανθρώπου αμφότεροι. Μια ιδέα που ταξιδεύει πλέον στην αιωνιότητα.
Μόνο περηφάνια νιώθουμε σήμερα όλοι οι Έλληνες. Όχι λύπη! Μόνο περηφάνια. Πλήρης ημερών, στα 98 του χρόνια, ο Μανώλης Γλέζος, εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης, μας αποχαιρετά με το κεφάλι ψηλά, κρατώντας στην ψυχή του δυο χρώματα που ήθελε να κυματίζουν ες αεί στην Ακρόπολη και σε όλη την Ελλάδα!
Καλό ταξίδι, αγωνιστή του Έθνους μας!

(*Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 598/31-3-2020 της ημερήσιας εφημερίδας της Αρκαδίας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ»)

*Η Χαραλαμπία Μητροπούλου είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου

Σχετικές δημοσιεύσεις