Καλλισθενικό πάρκο αποκτά η Τρίπολη

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Τη δυνατότητα να εξασκήσουν μια εναλλακτική μορφή γυμναστικής, την καλλισθενική γυμναστική, της οποίας οι ρίζες εντοπίζονται στη Μινωική Κρήτη και στην Αρχαία Ελλάδα, δίνει ο Δήμος Τρίπολης σε έφηβους ηλικίας άνω των 14 ετών και ενήλικες, δημιουργώντας το πρώτο Καλλισθενικό Πάρκο στην Τρίπολη.


Η καλλισθενική γυμναστική, όπως το λέει και το όνομά της, το οποίο προέρχεται από τις λέξεις «κάλλος» (ομορφιά) και «σθένος» δύναμη, θέτει σε εγρήγορση όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος, εκμεταλλευόμενη τη δύναμη της βαρύτητας και το βάρος του σώματος. Ένα πρόγραμμα μιας τέτοιας μορφής γυμναστικής περιλαμβάνει ασκήσεις με το βάρος του σώματος, αντοχής, εκρηκτικότητας, στηρίξεων, ευλυγισίας, ασκήσεις για την αύξηση της μυϊκής δύναμης, ισομετρικές ασκήσεις και ακροβατική γυμναστική, ενώ η μυϊκή δύναμη και η αντοχή είναι τα δυο οφέλη που αποκτά κανείς, ακολουθώντας το παραπάνω πρόγραμμα.


Ο υπαίθριος αυτός χώρος γυμναστικής διαμορφώθηκε στο κέντρο της Τρίπολης, εντός του πάρκου της πλατείας Άρεως με το τρενάκι, δίπλα από την παιδική χαρά και αποτελείται από εναλλακτικά όργανα γυμναστικής όπως δίζυγα, μονόζυγα, καθώς και πάγκους όπου μπορεί να γίνουν ασκήσεις ραχιαίων και κοιλιακών.


«Η ιδέα για τη δημιουργία του πάρκου γεννήθηκε μετά από αίτημα των νέων» όπως μας πληροφορεί ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδείας, Δημήτριος Μακαρούνης, καθώς και η επιλογή του χώρου.


«Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ώστε να είναι προσβάσιμο τόσο με ποδήλατο, όσο και με τα πόδια, ενώ εξυπηρετεί και τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς έχει σκιά» συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.


Η εγκατάσταση ενός παρόμοιου πάρκου σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης ή εντός του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Τρίπολης δεν προβλέπεται στα άμεσα σχέδια της Δημοτικής Αρχής.

Σχετικές δημοσιεύσεις