Οι προκλήσεις της μετάβασης από τον λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο ρόλος της ΔΕΗ

5 Δεκεμβρίου 2019  /   Χωρίς Σχόλια

• Τι γράφει το πρακτορείο Bloompberg για τη ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πραγματεύεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloompberg, με αφορμή την ψήφιση την περασμένη εβδομάδα του νομοσχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Μαδρίτη, όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων «Η εποχή του ρυπαρού άνθρακα έχει τελειώσει. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς η ενεργειακή μετάβαση και η δραστηριοποίηση για το κλίμα μπορεί να δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη».

Εστιάζοντας στις λιγνιτικές μονάδες της χώρας, και συγκεκριμένα στη μονάδα της Μεγαλόπολης, και διερωτώμενοι για τις επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου από την κυβέρνηση κλεισίματος και των 14 μονάδων λιγνίτη της χώρας μέχρι το 2028, οι δημοσιογράφοι μεταφέρουν τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας της Μεγαλόπολης για το μέλλον των εργαζομένων στη μονάδα λιγνίτη αλλά και της περιοχής συνολικά, καθώς και τον προβληματισμό για το πώς θα καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας, ωστόσο επισημαίνουν ότι το κόστος συντήρησης των μονάδων αυτών -το οποίο υπολογίζεται στα 300 εκ ευρώ για φέτος- είναι ιδιαίτερα μεγάλο για την υπερχρεωμένη κρατική ΔΕΗ. Το δίλημμα είναι τόσο μεγάλο, ώστε Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα στοίχιζε στη ΔΕΗ λιγότερο να πληρώνει τους εργαζόμενους και να κάθονται στα σπίτια τους από το να παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε αυτές τις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εάν η Ελλάδα ελπίζει να αντικαταστήσει την πλειοψηφία των εγκαταστάσεων λιγνίτη με ανανεώσιμα, θα χρειαστεί να κινητοποιήσει μεγάλο όγκο επενδύσεων, σχολιάζουν οι δημοσιογράφοι και σημειώνουν ότι από το 2015, μόνο 3,3 δισ. ευρώ επενδύθηκαν σε έργα καθαρής ενέργειας, έναντι των 9 δισ. ευρώ που είχαν δαπανηθεί την περασμένη πενταετία. Για να πετύχει τους στόχους της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, η κυβέρνηση στηρίζεται στη ΔΕΗ και την ικανότητά της να συνεργαστεί με ξένους επενδυτές, αναφέρεται στο δημοσίευμα, με τους δημοσιογράφους να σχολιάζουν ότι για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρώτα η εταιρεία να σταθεροποιηθεί. Η σπουδαιότητα της ΔΕΗ υπερβαίνει τον τομέα της ενέργειας, αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι εκτός από το γεγονός ότι καλύπτει στο μεγαλύτερο ποσοστό την ηλεκτροδότηση της χώρας, φέρει και ένα χρέος ύψους 3,9 δισ. ευρώ, με περισσότερο από το ένα τρίτο αυτού προς τις ελληνικές τράπεζες.

«Εάν καταρρεύσει η ΔΕΗ, θα καταρρεύσουν και οι τράπεζες, θα καταρρεύσει και η οικονομία», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου που περιλαμβάνει μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας, τη μείωση των δαπανών και τη στήριξη του σχεδίου σταδιακού περιορισμού του λιγνίτη. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει 130 εκ ευρώ για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που θα επηρεαστούν από τη μετάβαση, όπως η Μεγαλόπολη, ωστόσο μεταφέρεται η αγωνία των κατοίκων που βλέπουν τα μέτρα, ‘πολύ λίγα, πολύ καθυστερημένα’.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *