Η Μεγαλόπολη και η Αρκαδία έμειναν «στην απέξω»

• Η τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Παπαηλιού, για επιπλέον μοριοδότηση των Μεγαλοπολιτών σε
νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση της ΝΔ

Η τροπολογία του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Παπαηλιού, αναφέρεται σε μια σημαντική παράλειψη που έγινε από την Κυβέρνηση στο πρόσφατα ψηφισμένο από τη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το ΑΣΕΠ (Ν. 4765/2021).
Συγκεκριμένα στο άρθρο 12 προσδιορίζονται ονομαστικά οι περιοχές, οι κάτοικοι των οποίων μοριοδοτούνται επιπλέον λόγω εντοπιότητας κατά τη βαθμολογία του γραπτού διαγωνισμού που θα πραγματοποιεί το ΑΣΕΠ.
Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου γίνεται λόγος για αυξημένη μοριοδότηση, που παρέχεται στους κατοίκους περιοχών με ιδιαίτερα δυσμενή γεωγραφικά, γεωμορφολογικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά.
Στην αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου και στο άρθρο 12 του Ν. 4765/2021 αναφέρονται ονομαστικά οι Περιφερειακές Ενότητες που πληρούν αυτά τα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για περιοχές στην παραμεθόριο, κάποιες εκ των οποίων (στη Δυτική Μακεδονία) φιλοξενούν λιγνιτικές μονάδες. Σε αυτές, στην ψηφισθείσα διάταξη του νομοσχεδίου, με νομοτεχνική βελτίωση του Υπουργού Εσωτερικών, προστέθηκε και η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ως πληττόμενη από το σχέδιο «απολιγνιτοποίησης» Όμως σε αυτές δεν συμπεριελήφθη ο Δήμος Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, επίσης πληττόμενος από το σχέδιο «απολιγνιτοποίησης».
Η προσθήκη της Μεγαλόπολης στη διάταξη για αυξημένη μοριοδότηση κατά τη βαθμολογία του γραπτού διαγωνισμού που θα πραγματοποιεί το ΑΣΕΠ, όπως ζητείται με την τροπολογία, είναι δικαιολογημένη και αναγκαία, διότι η Μεγαλόπολη και ολόκληρη η Αρκαδία πλήττονται από την εφαρμογή του σχεδίου «απολιγνιτοποίησης» και το «κλείσιμο» των λιγνιτικών μονάδων του εργοστασίου της ΔΕΗ, αφού θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας, με συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και την ερημοποίηση της περιοχής.
Με την προσθήκη της Μεγαλόπολης, συμπληρώνεται ο κύκλος όλων των πληττόμενων από την «απολιγνιτοποίηση» περιοχών, και εφαρμόζεται, η αρχή της ίσης μεταχείρισης με τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.
Η υπαγωγή της Μεγαλόπολης στη συγκεκριμένη διάταξη συνιστά ένα, έστω μικρό, αντάλλαγμα για τη μακρόχρονη προσφορά της στην ενεργειακή πολιτική της χώρας και μία μικρή διευκόλυνση προς τους νέους της Μεγαλόπολης που πλήττονται και θα πληγούν από την ανεργία.
Παρά ταύτα, η τροπολογία για τη συμπερίληψη και της Μεγαλόπολης στη διάταξη του άρθρου 12 του Ν. 4765/2021 για πρόσθετη μοριοδότηση κατά τη βαθμολογία του γραπτού διαγωνισμού που θα πραγματοποιεί ο ΑΣΕΠ, δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Στο άρθρο 106 παρ. 1 του Συντάγματος προβλέπεται ειδική ρύθμιση για την προώθηση «της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθορίων περιοχών». Αυτή απευθύνεται προς την πολιτεία σε όλες τις εκφάνσεις της, να προωθήσει πολιτικές που να ευνοούν τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, οι οποίες, στις οποίες εκ των πραγμάτων ενυπάρχουν δυσμενή γεωγραφικά, γεωμορφολογικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά. Συνεπώς, στο πλαίσιο της πολιτικής κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής, απαιτούνται ειδική στρατηγική και αντίστοιχες ειδικές πολιτικές και για την ορεινή Ελλάδα, όπως προβλέπονται για τη νησιωτική Ελλάδα.

Σχετικές δημοσιεύσεις