Στις 29/07 οι κάτοικοι του Αγίου Ανδρέα κλήθηκαν σε Λαϊκή Συνέλευση προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το νερό εδώ και χρόνια, αλλά πολύ πιο έντονα τους τελευταίους μήνες.
Η Δημοτική Αρχή, αντί να δεσμευτεί πως θα πιέσει και θα βρει άμεση λύση σε ένα θέμα ζωτικής σημασίας αρκέστηκε στο να αναφερθεί στις ενέργειες τελευταίας στιγμής που έκανε για να μπαλώσει ένα σύστημα υδροδότησης κυριολεκτικά διάτρητο, στις μελέτες που διαφήμιζε προεκλογικά και που όπως φαίνεται θα παραμείνουν στο συρτάρι για κάμποσα χρόνια και κούνησε το δάχτυλο στους κατοίκους για τη χρήση που κάνουν στο νερό, ενώ δε δίστασε να τους στρέψει ενάντια στους συμπολίτες τους, σε αυτούς που ζουν σε χαμηλότερο υψόμετρο, που έκαναν το έγκλημα να φυτέψουν ντομάτες ή που ζουν σε γειτονικά χωριά και τους παίρνουν το νερό. Η άμεση λύση για νέα γεώτρηση θα έχει λέει κόστος 200-300 χιλιάδες ευρώ (να πούμε πως 100 χιλιάδες είναι μεγάλη απόκλιση και πως οι ειδικοί που συμβουλεύονται θα όφειλαν να είναι πιο συγκεκριμένοι) και πως αυτά τα χρήματα δεν είναι εύκολο να βρεθούν… Χρήματα όμως για «πολιτιστικές» εκδηλώσεις, απευθείας αναθέσεις και σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων για τους περίπου 51 ιδιοκτήτες ολόκληρου του Δήμου και τους 34 επισκέπτες (κατά μέσο όρο και πάντα με βάση τη μελέτη) είναι εύκολο να βρεθούν (από ίδιους πόρους ή ευρωπαϊκά πακέτα, που επίσης πληρώνουμε από την τσέπη μας)!!!
Η πολιτική τους είναι γνωστή. Οι ζωές μας, η υγεία μας, η ασφάλειά μας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, προέχουν τα κέρδη τους.
Έργα υποδομής, πρόληψης και προστασίας δεν είναι επιλέξιμα γιατί δεν τους αποφέρουν κέρδος. Η ΔΕΥΑΒΚ, όπως συμβαίνει με πολλές ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα, είναι υποστελεχωμένη, λειτουργεί με 2-3 μόνιμους διοικητικούς υπαλλήλους, με ανειδίκευτο συνήθως προσωπικό, που προσλαμβάνει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πρέπει να αναζητά πόρους προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία. Είναι επιχείρηση που πρέπει να λειτουργεί με τους όρους της αγοράς και εμπορεύεται το πιο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό. Σκόπιμα αφήνεται σε αυτή την κατάσταση για να ξεπουληθεί σε ιδιώτες χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις από τους κατοίκους. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στις οδηγίες της ΕΕ που θέτουν σε προτεραιότητα τον περιορισμό ζήτησης του νερού και όχι τη βελτιστοποίηση της προσφοράς του, με γνώμονα τη λεγόμενη «δημοσιονομική σταθερότητα» και την «εξοικονόμηση πόρων».
Τώρα βάζουν μπροστά την κλιματική αλλαγή (που είναι αποτέλεσμα της «Πράσινης» πολιτικής τους) και τη συνεχιζόμενη λειψυδρία και ζητούν από τους πολίτες να αναλάβουν την «ατομική τους ευθύνη». Είναι η πάγια τακτική τους προκειμένου να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες, για τις απώλειες των δικτύων, την καθυστέρηση σημαντικών έργων για την αναβάθμιση των υποδομών, για τη σωστή και έγκαιρη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και την προτεραιοποίηση των αναγκών. Στη δική μας περίπτωση προτεραιότητα είχε το πότισμα του γκαζόν των ξενοδοχειακών μονάδων της Ερμιονίδας με τα νερά του Ανάβαλου και όχι η άρδευση του κάμπου μας και η ύδρευση των σπιτιών μας…
Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος και οι κάτοικοι είναι η κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των υπόγειων και επιφανειακών υδροφορέων, η εξασφάλιση ελεγμένου ποιοτικού νερού για κατοίκους και επισκέπτες, η λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, και η άρδευση των καλλιεργειών, με συνδρομή της επιστήμης, ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον και η δημόσια υγεία.
Μέσα από τη συντονισμένη δράση τους, διεκδικώντας, πιέζοντας θα πρέπει οι ίδιοι οι κάτοικοι να ζητήσουν την επίλυση του προβλήματος, γιατί έχει αποδειχθεί πως μόνο ο Λαός σώζει τον Λαό.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ