«Η αυτανάφλεξη λιγνίτη σύνηθες φαινόμενο»

  • Απάντηση του Διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, κ. Θεόδωρου Βλάχου, σε επιστολή αναγνώστη μας

«Αυτανάφλεξη, που συμβαίνει συχνά και άμεσα αντιμετωπίζεται, είναι το παρατηρηθέν γεγονός αναδυόμενου καπνού στην υπαίθρια αποθήκη λιγνίτη του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης» σύμφωνα με την απάντηση της ΔΕΗ στην εύλογη ανησυχία επιστολογράφου μας, του κυρίου Ιωάννη Ασημακόπουλου, από το Ίσιωμα Καρυών Μεγαλόπολης.

Το φαινόμενο γίνεται περισσότερο αντιληπτό τις πρωινές ώρες, όταν η υγρασία της νύχτας εξατμίζεται, παρά το γεγονός ότι η φωτιά έχει σβήσει. Εν προκειμένω, με άγονο υλικό, αποξέσματα παλιού λιγνίτη, εν τη ουσία μαύρο χώμα. Αυτή είναι η ενδεδειγμένη παρέμβαση εκ μέρους του τεχνικού τμήματος του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης και φυσικά η απάντηση του Διευθυντή του ΛΚΜ, κυρίου Θεόδωρου Βλάχου, που μας διαβεβαιώνει πως η ανάφλεξη αντιμετωπίστηκε «εν τη γενέσει της».

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Ι.Γ. Ασημακόπουλου:

«Ο λιγνίτης καίγεται στην υπαίθρια αποθήκη λιγνίτη του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης

Χιλιάδες τόνοι λιγνίτη φαίνεται να καίγονται στην υπαίθρια αποθήκη Κυπαρισσίων της ΔΕΗ, του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης. Η αυτανάφλεξη έχει ξεκινήσει από καιρό και βαθμιαία επεκτάθηκε από άκρου εις άκρον της αποθήκης.


Τις τελευταίες ημέρες κατ’ επανάληψη απευθυνθήκαμε στη Διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, όμως ο κ. Διευθυντής ήταν σε σύσκεψη. Εκθέσαμε το θέμα σε στελέχη της Διεύθυνσης, με την υπόσχεση πως θα μεταφερθεί και θα ληφθούν κάποια μέτρα…


Δύο μέρες μετά την τελευταία επαφή μας με τη ΔΛΚΜ, είδαμε να αποθέτουν επάνω στον καιόμενο λιγνίτη, νέο λιγνίτη. Υποθέτουμε πως είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Βέβαια μέχρι τώρα γνωρίζουμε πως αν θέλουμε να κατευνάσουμε και να σβήσουμε μια φωτιά, αφαιρούμε καύσιμη ύλη. Ελπίζουμε αυτός ο τρόπος, να έχει γρήγορα αποτελέσματα και δεν θα χειροτερέψει η κατάσταση σε λίγες ημέρες.


Εν τω μεταξύ, πληροφορηθήκαμε πως η λιγνιτική μονάδα, είναι σε συντήρηση μέχρι τον Μάρτιο. Πράγμα που σημαίνει πως αν δεν σβήσει η φωτιά άμεσα, μέχρι το Μάρτιο όλος ο λιγνίτης θα γίνει στάχτη, με ότι αυτό σημαίνει σε οικονομικό κόστος για τη ΔΕΗ, αλλά και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, αφού όλο αυτό το διάστημα θα αναπνέουμε τα αέρια της καύσης, (μονοξείδια, διοξείδια κ.λπ.), που όλοι γνωρίζουμε πόσο βλαβερά είναι.


Είναι γνωστό πως ο λιγνίτης όσο περισσότερο μένει στην υπαίθρια αποθήκη, τόσο χάνει τη θερμική του δύναμη. Είναι γνωστό επίσης, πως η λιγνιτική μονάδα της Μεγαλόπολης μπαίνει εντελώς επικουρικά, σε αραιά και μικρά χρονικά διαστήματα σε λειτουργία. Δεν θα ήταν καλύτερο να εξορύσσεται όταν χρειάζεται να τροφοδοτηθεί η μονάδα, αντί να μένει επί μήνες έκθετος στην υπαίθρια αποθήκη, να καταστρέφεται και να δημιουργεί τόσα προβλήματα;


Προφανώς αν αυτό συνέβαινε σε κάποια άλλη περιοχή, κοντά σε μια μεγάλη πόλη, η φωτιά θα είχε σβηστεί εν τη γενέσει… Ας ελπίσουμε πως κάποια αρμόδια υπηρεσία του κράτους (Περιφέρεια, Δήμος, Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.λπ.) που είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, αλλά και την προστασία του απλού πολίτη από τυχόν περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, θα επέμβει, ώστε το πρόβλημα να διευθετηθεί άμεσα και σωστά, και να μας διαβεβαιώσει πως όλα έχουν καλώς.


Παρακαλώ ενημερώστε με για τις ενέργειές σας.


Ίσιωμα Καρυών 22 Οκτωβρίου 2023
Με εκτίμηση
Ιωάννης Γ. Ασημακόπουλος
Tel: 6948893286
e-mail: assiyanni@yahoo.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Περιφέρεια Πελοποννήσου. perivallon@ppel.gov.gr
Δήμο Μεγαλόπολης info@megalopoli.gr
Αστυνομικό Τμήμα Μεγαλόπολης atmegalopolis@astynomia.gr
Πυροσβεστική υπηρεσία Μεγαλόπολης megalop@psnet.gr
Τοπικό Τύπο 
Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε μια σειρά φωτογραφιών…»

Σχετικές δημοσιεύσεις