Η Ιερά Μονή Καλτεζών και το άστρο της μακαριστής Ηγουμένης Βερονίκης που λάμπει αιώνια

Την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 θα εορταστούν τα 202 έτη από τη σύσταση της Πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών στις 26 Μαΐου 1821.


Ακούγοντας για τις επετειακές εκδηλώσεις, στο μυαλό μου σχηματίστηκε αβίαστα η φιγούρα της μακαριστής Γερόντισσας Βερονίκης μοναχής, Ηγουμένης της Ιεράς Μονής, η οποία έφυγε από τη ζωή τρία χρόνια πριν, στις 17 Σεπτεμβρίου του 2020.


Από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Η Μονή, η οποία τα τελευταία χρόνια ήταν γυναικεία, φιλοξενεί και πάλι καλογέρους, όπως κατά την ίδρυσή της. Στην εορταστική έκδοση του βιβλίου «Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών: Η πρώτη Εθνοσυνέλευση και η προσφορά των μοναχών» για τα 110 χρόνια από τη μετατροπή της Ιεράς Μονής από ανδρική σε γυναικεία (1900-2010), διαβάζουμε πως όταν κάποτε μοναχοί από τη μονή της Αγίας Λαύρας θέλησαν να προσκυνήσουν τον Άγιο Νικόλαο, βλέποντας την εξωτερική εμφάνιση του μοναστηριού, απόρησαν. Η κατασκευή του από πέτρα και οι πολεμίστρες του τους οδήγησε στο συμπέρασμα πως κατοικείται από άνδρες. Εισερχόμενοι, όμως, μέσα στον προαύλιο χώρο του και αντικρύζοντας τα παρτέρια γεμάτα λουλούδια και την τάξη και την καθαριότητα που επικρατούσε, κατάλαβαν πως πρόκειται για γυναικείο μοναστήρι. Το σχόλιο της μακαριστής Ηγουμένης Βερονίκης σε αυτό το χωρίο, η οποία επιμελήθηκε την έκδοση, ήταν «ανδρικό ή γυναικείο δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι νοικοκύρης είναι ο Άη Νικόλας».


Κανείς, λοιπόν και ειδικότερα όποιος κατάγεται από τις Κολλίνες, ιδιαίτερη πατρίδα της μακαριστής Ηγουμένης, δεν μπορεί να ξεχάσει την προσιτή και πάντα χαμογελαστή παρουσία της, η οποία πρωταγωνιστούσε σε όλους τους εορτασμούς της Μονής.
Για μένα που την πρωτογνώρισα σε μικρότερη ηλικία, δεν είχε τόση μεγάλη σημασία ο τίτλος της στη μοναχική κοινότητα, αλλά το γεγονός πως ήταν φίλη της γιαγιάς μου, και μάλιστα μία από τις αγαπημένες της.


Μιλούσαν συχνά στο τηλέφωνο και η αντάμωσή τους γινόταν πάντα τις ημέρες που γιόρταζε το Μοναστήρι. Το πόσο χαίρονταν που έβλεπαν η μία την άλλη δεν περιγράφεται. Τη θυμάμαι πάντα να μας καλοδέχεται, να πειράζει εμάς τα παιδιά και να προσπαθεί να μας πείσει να μείνουμε στο γεύμα που δινόταν κάθε χρόνο μετά τους εορτασμούς.
Θαύμαζα στο πρόσωπό της και συνεχίζω να φυλάω στην καρδιά μου, το γεγονός πως η ιδιότητά της ως μοναχή ποτέ της, δεν την οδήγησε να κοιτάξει αφ’ υψηλού τους ανθρώπους. Έσκυβες να της φιλήσεις το χέρι, ως ένδειξη σεβασμού, μα αυτή την ένοιαζε μόνο να σε κοιτάξει στα μάτια, να σου χαμογελάσει και να σε καλωσορίσει στο μοναστήρι.


Αγαπητή μας Βερονίκη, το όνομά σου θα είναι αιώνια συνυφασμένο με τη Μονή των Καλτεζών, ενώ η παρουσία σου παραμένει ολοζώντανη στη θύμηση και στις καρδιές μας.


Αγγελική Γεωργοπούλου


Εορτασμός συστάσεως της Πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών


Ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Κωνσταντίνος Τζιούμης, το Δημοτικό Συμβούλιο, η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας και η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών, σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας, στις 28 Μαΐου 2023 τους εορτασμούς των 202 ετών από της συστάσεως της Πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών την 26η Μαΐου 1821.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2023
07:00 -Θα ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της Ιεράς Μονής
Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας & Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου.
-Εκφώνηση Πανηγυρικού από τον Διευθυντή ΕΠΑΛ Τρίπολης, κ. Χρήστο Καρνέζη.
10:15 Επιμνημόσυνη δέηση
Κατάθεση Στεφάνων
Εθνικός Ύμνος

Σχετικές δημοσιεύσεις