H Eλλάδα είναι πρώτη στη διαφθορά από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

8 Νοεμβρίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

ΗΜΕΡΙΔΑ2«Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ», ήταν ο τίτλος της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Δευτέρα 4/11/2013 στην Πάτρα, ύστερα από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τη συνεργασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου και προσκεκλημένους Δημάρχους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας.

Την ανάγκη και υποχρέωση να αναδεικνύουμε όλα όσα γίνονται «αντί τα να κρύβουμε, για να δείξουμε τελικά πως όλα ανήκουν στο παρελθόν», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Όπως τόνισε ο κ. Γρηγοράκος, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οφείλουμε να ανοίξουμε μια μεγάλη συζήτηση για την αξιοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση, προσθέτοντας χρειάζεται διαφάνεια παντού». «Είμαστε αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, αναφέρθηκε όχι στο νομικό, αλλά και στο ηθικό δίκαιο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν φθάνουν οι νόμοι, οι αστυνόμοι και τα δικαστήρια. Θα πρέπει να καλλιεργήσουμε και το ηθικό καθήκον, τη συνείδηση», και πρόσθεσε: «Πρέπει να πατάξουμε τη διαφθορά, να αναπτύξουμε τη δημοκρατία και θα πρέπει να συστρατευτούν όλοι, γιατί η δημοκρατία μας είναι σε πολύ δύσκολη φάση».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε ότι «η πολιτική βρίσκεται αντιμέτωπη με την ιστορική της ευθύνη να κρατήσει τη δημοκρατία και την κοινωνία όρθια», καθώς και την παραγωγική διαδικασία ζωντανή, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση. «Η αυτοδιοίκηση είναι μια από τις βασικές πολιτικές συνιστώσες της θεσμικής δημοκρατίας και ως εκ τούτου έχει ρόλο, λόγο και πολιτική ευθύνη να μπει μπροστά», συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας.

Απευθυνόμενος στα πολυάριθμα στελέχη της Τ.Α. ο κ. Αγγελάκας επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, η χώρα μας κατρακυλά συνεχώς στη διεθνή κατάταξη που αφορά τη διαφάνεια, με αποτέλεσμα, από τη 57η θέση που είχε το 2008, το 2012 να «σκαρφαλώσει» στην 94η, που την κατατάσσει πρώτη στη διαφθορά από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Τα πρωτεία της διαφθοράς στη χώρα μας -συνέχισε ο Γ.Γ.- σύμφωνα με στατιστικές, εντοπίζονται στην Υγεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις Πολεοδομίες, στις Εφορίες και στις Μ.Κ.Ο, ενώ οι πολίτες θεωρούν ότι τα κύρια αίτια της αδιαφάνειας είναι οι πελατειακές σχέσεις, η καταστρατήγηση των νόμων, η ατιμωρησία των ενόχων, η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων, αλλά και η απροθυμία των ίδιων να συμμετέχουν στις διαδικασίες «κάθαρσης», επειδή πιστεύουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ο κ. Αγγελάκας επεσήμανε, ακόμα, ότι παρά τη γενικότερη συνεχιζόμενη αδιαφάνεια σε πολλούς τομείς της Διοίκησης, έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Διαύγεια» και της στενής παρακολούθησης των οικονομικών και των προϋπολογισμών των Δήμων. Συνέχισε, όμως, ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, κυρίως στα πεδία των πολλαπλών κατατμήσεων των έργων και στους διαγωνισμούς με εταιρείες «λαγούς».

Τέλος, αναφερόμενος στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ, ο Γ.Γ. σημείωσε ότι τα βασικότερα «αγκάθια» του προγράμματος είναι: ότι δεν ολοκληρώνεται σχεδόν ποτέ ο έλεγχος των έργων που καρκινοβατούν, ότι η διαδικασία αποβολής αναδόχων που δεν εκτελούν τα έργα είναι μακροχρόνια, ότι η υπερδέσμευση κονδυλίων (overbooking) δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας ως προς τα κριτήρια ένταξης των έργων και ότι η μη άμεση πληρωμή των επιδοτήσεων σε επενδυτές και αγρότες, που έχουν ολοκληρώσει τις επενδύσεις τους και τους οδηγεί στην ανάγκη παρέμβασης από εξωγενείς παράγοντες.

«Στην πολιτική δεν αρκεί η διαφάνεια, χωρίς την αρωγή μιας σθεναρής ηθικής. Μιας ακέραιης εντιμότητας, που θα καθοδηγεί τις πολιτικές επιλογές», κατέληξε ο κ. Αγγελάκας, χρησιμοποιώντας ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Γαλλίδας ακαδημαϊκού Ζακλίν ντε Ρομιγί «Μεγαλείο του ανθρώπου στον αιώνα του Περικλή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *