Γιορτές της Πέτρας στα Λαγκάδια

Τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ διοργανώνουν και φέτος τις Γιορτές της Πέτρας, μιας καθιερωμένης και ευρύτατα αποδεκτής σειράς ετήσιων εκδηλώσεων, με βασικό στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής αξίας της Λαγκαδινής παραδοσιακής τέχνης της πέτρας στο σύγχρονο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον και τη μεταλαμπάδευση της τέχνης αυτής στις νεότερες γενιές. Οι Γιορτές της Πέτρας 2023 θα συνεχίσουν την παράδοση της μαθητείας στην παραδοσιακή τέχνη της πέτρας και παράλληλα, θα συνδέσουν την παραδοσιακή τέχνη με τον σύγχρονη πολιτισμό.


Στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται και θα πραγματοποιηθούν στα Λαγκάδια Αρκαδίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2023 τα ακόλουθα:
Το 5ο Εργαστήριο της παραδοσιακής Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας (εξόρυξη πέτρας, θεμελίωση, οικοδομική, αρμολόϊ) από τις 24-30 Ιουλίου 2023. Στο Εργαστήριο θα συμμετέχουν ως εκπαιδευτές ντόπιοι και προσκεκλημένοι μαστόροι της πέτρας, διακεκριμένοι επιστήμονες του αντικειμένου καθώς και σημαντικός αριθμός εκπαιδευμένων (νέοι μαστόροι, νέοι αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί κ.λπ.) με ειδικό ενδιαφέρον στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τμήμα της εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει αποκαταστάσεις ερειπίων και δημοσίων κρηνών όπως και τα προηγούμενα χρόνια.


Υπαίθριο Εργαστήριο Γλυπτικής με τίτλο «Από τον Πελεκάνο στο Γλύπτη», στο οποίο θα λάβουν μέρος 5 γλύπτες εγνωσμένου κύρους. Θα πραγματοποιηθεί 17-30 Ιουλίου 2023, σε ανοικτούς χώρους του οικισμού των Λαγκαδίων, συνδέοντας την παραδοσιακή λιθοξοΐα με το σύγχρονο πολιτισμό και ειδικότερα με την τέχνη της γλυπτικής. Τα έργα που θα δημιουργηθούν θα παραμείνουν στα Λαγκάδια.
Θεωρητικά σεμινάρια που αφορούν την αποκατάσταση μνημείων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής καθώς και τη χρήση παραδοσιακών υλικών δόμησης. Επίσης, κοινό σεμινάριο με το 4ο Θερινό σχολείο για τον αγροτικό χώρο, που οργανώνεται από τη Δ/νση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, στη Δημητσάνα, 24-30 Ιουλίου 2023.


Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα (ξενάγηση, καλλιτεχνικές δράσεις, αφηγήσεις κα), που θα αφορούν παιδιά σχολικής ηλικίας, με στόχο την ανάδειξη και μετάδοση της πολιτιστικής αξίας της παραδοσιακής Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας σε νεότερες γενιές.

Σχετικές δημοσιεύσεις