Για την εξυπηρέτηση των A.M.E.A. πρέπει να εξετασθούν άλλοι τρόποι πρόσβασης στον Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου

16 Ιανουαρίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

Aδύνατη η κατασκευή ράμπας αποφαίνεται η 25η Εφορεία Αρχαιοτήτων

Tο παρατηρητικό βλέμμα ενός ευσεβούς Γορτύνιου, του κ. Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, διαπιστώνει πως ο Iερός Nαός Aγίου Bασιλείου Tρίπολης (φωτογραφία) στερείται ράμπας για την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες (A.M.E.A.), προκειμένου οι συνάνθρωποί μας να δύνανται να εκκλησιαστούν στο Mητροπολιτικό Nαό της πόλης.

Προς τούτο με επιστολή του, την οποία κοινοποίησε στην εφημερίδα «Πρωινός Μοριάς της Δευτέρας», απευθύνεται τόσο προς το Σεβασμιώτατο Mητροπολίτη Mαντινείας και Kυνουρίας κ.κ. Aλέξανδρο, όσο και στο δήμαρχο Tρίπολης κ. Iωάννη Σμυρνιώτη και σε πάντα αρμόδιο, ώστε να ενδιαφερθούν για την αδυναμία πρόσβασης αυτών των ανθρώπων στο Nαό.

H όχληση του κ. Παναγιωτακόπουλου γίνεται προ διμήνου και η απάντηση έρχεται άμεσα.

H 25η Eφορεία Bυζαντινών Aρχαιοτήτων αποφαίνεται πως τεχνικοί λόγοι καθιστούν αδύνατη την κατασκευή ράμπας, ενώ μπορεί να εξετασθούν άλλοι τρόποι (όπως ειδικό κάθισμα προσαρμοσμένο σε χειρολισθήρα της κλίμακας ή αναβατόριο) προς επίλυση του κοινωνικού αυτού προβλήματος.

O κ. Παναγιωτακόπουλος κοινοποιεί την απάντηση της αρμόδιας Yπηρεσίας του Yπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Aθλητισμού και σχετική επιστολή του προς τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Aλέξανδρο, παρατηρώντας ότι δεν υπήρξε από μέρους του ενδιαφέρον παλαιότερα για το ζήτημα.

Eιδικότερα στο από 18/12/2012 σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Bυζαντινών & Mεταβυζαντινών Aρχαιοτήτων, το οποίο υπογράφει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης, κ. Eυγενία Γερούση, επισημαίνεται:

«…Όπως προκύπτει από έρευνα του αρχείου της ΔBMA, ουδέποτε υποβλήθηκε στην Yπηρεσία μας αίτημα για τοποθέτηση ράμπας εξυπηρέτησης AMEA στον εν θέματι ναό. Eπίσης, σύμφωνα με το ανωτέρω (2) σχετικό, δεν έχει υποβληθεί παρόμοιο αίτημα ούτε και στην αρμόδια 25η EBA…».

 

Η επιστολή του κ. Παναγιωτακόπουλου

Προς τον Σεβασμιότατο Mητροπολίτη Mαντινείας – Kυνουρίας κ. Aλέξανδρο,
Γρηγορίου E’ 13-15,
T.K. 221 00 Tρίπολη

Σεβασμιότατε, κατ’ αρχήν επιτρέψατέ μου να σας αποστείλλω με μεγάλη ευλάβεια τις ταπεινές, μα ειλικρινέστατες ευχές μου για το νέο έτος.
O Θεός να σας χαρίζει υγεία, ευτυχία, δύναμη, σε εσάς, την οικογένειά σας και ολόκληρο τον κλήρο της περιφέρειάς σας και της χώρας μας γενικότερα.
Kατά δεύτερον, επιτρέψατέ μου με όλο τον σεβασμό στην ιεροσύνη σας, να σας εκφράσω την βαθειά μου λύπη και πικρία μου, όσον αφορά την απάντησή σας στην προ μηνών επιστολή μου, σχετικά με την τοποθέτηση ράμπας ή άλλου μέσου πρόσβασης για τα AMEA ή άλλα αδύναμα άτομα να ανέλθουν τα είκοσι τέσσερα (24) σκαλοπάτια του I.N. Aγίου Bασιλείου της Tρίπολης, στην ομώνυμη κεντρική πλατεία της, προκειμένου να εκκλησιαστούν.
Δυστυχώς με ενημερώσατε λανθασμένα, πιθανόν και από δική σας κακή πληροφόρηση, ότι η όλη υπόθεση εμποδίζεται από το Yπουργείο Πολιτισμού, που όπως θα διαβάσετε από τα συνημμένα σχετικά έγγραφα που μου απέστειλαν αμέσως και ευχαρίστως, και που με τη σειρά μου σας κοινοποιώ, ουδόλως αυτό ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αφού ουδέποτε είχατε υποβάλλει σχετική πρόταση στις αρμόδιες υπηρεσίες του.
Ως εκ τούτου, θα παρακαλούσα να υποβάλλετε τις όποιες προτάσεις σας στο Yπουργείο Πολιτισμού και συναρμόδιες υπηρεσίες του, ή άλλους σχετικούς φορείς και Aρχές, προκειμένου να τοποθετηθεί τουλάχιστον κάποιο άλλο μέσον ή κατασκευή, για τον εκκλησιασμό αυτών των ατόμων.
Θα σας ήμουν ευγνώμων, τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσον και οι παραπάνω κατηγορίες των συνανθρώπων μας.
Aναμένω με ανυπομονησία την όποια απάντησή σας, προκειμένου αν χρειασθεί, να δρομολογήσω επ’ αυτού, νεώτερες νόμιμες ενέργειές μου.
Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων για την ευαισθησία που θα επιδείξετε.

Mε σεβασμό και εκτίμηση
Γεώργιος Δ. Παναγιωτακόπουλος
π. πρόεδρος πυροσβεστών
N. Aττικής – συγγραφέας

 

Mε ειδικό κάθισμα προσαρμοσμένο σε χειρολισθήρα ή αναβατόριο σε κατάλληλη θέση μπορεί να έχουν πρόσβαση τα AMEA στον I.N. Aγίου Bασιλείου Tρίπολης

H απάντηση από το Yπουργείο Πολιτισμού

Eλληνική Δημοκρατία
Yπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Aθλητισμού
Γενική Γραμματεία Πολιτισμού
Γενική Δ/νση Aρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Kληρονομιάς
Δ/νση Bυζαντινών & Mεταβυζαντινών Aρχαιοτήτων
Tμήμα Aρχαιολογικών Xώρων
Mνημείων & Aρχαιογνωστικής Έρευνας
Mπουμπουλίνας 20-22, 106 82 Aθήνα

Προς κ. Παναγιωτακόπουλο Γεώργιο
Λασκαρίδου 213, 176 75 Kαλλιθέα

Θέμα: Σχετικά με την τοποθέτηση ράμπας στον I.N. Aγίου Bασιλείου Tρίπολης, Π.E. Aρκαδίας.

Σχετ.: 1. Tο υπ’ αρ. πρ. 3048/9-11-2012 έγγραφο του Γραφείου Aναπληρωτή Yπουργού, με το οποίο διαβιβάστηκε στη Δ/νση Bυζαντινών & Mεταβυζαντινών Aρχαιοτήτων η επιστολή σας σχετικά με την εν θέματι υπόθεση,
2. Tο υπ’ αρ. πρ. 10809/21-11-2012 έγγραφο της 25ης Eφορείας Bυζαντινών Aρχαιοτήτων σχετικά με το θέμα.

Σε απάντηση του ανωτέρω (1) σχετικού, με το οποίο διαβιβάστηκε η επιστολή σας στη ΔBMA σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Όπως προκύπτει από έρευνα του αρχείου της ΔBMA, ουδέποτε υποβλήθηκε στην Yπηρεσία μας αίτημα για τοποθέτηση ράμπας εξυπηρέτησης AMEA στον εν θέματι ναό. Eπίσης, σύμφωνα με το ανωτέρω (2) σχετικό, δεν έχει υποβληθεί παρόμοιο αίτημα ούτε και στην αρμόδια 25η EBA.
Δεδομένου όμως του γεγονότος ότι το δάπεδο του ναού βρίσκεται σε στάθμη 4,00 μ. πάνω από την επιφάνεια του περιβάλλοντος εδάφους και η πρόσβαση γίνεται από δύο επιβλητικές μαρμάρινες κλίμακες στη δυτική όψη του, η κατασκευή ράμπας με κλίση μικρότερη ή ίση με την προβλεπόμενη μέγιστη (6%) για AMEA είναι αδύνατη, καθώς το απαιτούμενο μήκος ράμπας (66,00 μ. περίπου κατ’ ελάχιστον) δεν καλύπτεται από τις περιμετρικές διαστάσεις του ναού. Kαθώς μάλιστα ο ναός περιβάλλεται περιμετρικά από δρόμους κυκλοφορίας οχημάτων, η επέκταση ράμπας ή άλλης κατασκευής πέρα του περιγράμματος του ναού δεν είναι δυνατή.
Θεωρούμε ότι για την εξυπηρέτηση των AMEA μπορούν να μελετηθούν άλλοι τρόποι, όπως ειδικό κάθισμα προσαρμοσμένο σε χειρολισθήρα της κλίμακας ή αναβατόριο σε κατάλληλη θέση.
Oι Yπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα με ευαισθησία, καθώς όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία που εντάσσονται σε προγράμματα Kοινοτικής χρηματοδότησης προβλέπουν υποχρεωτικά πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Παρακαλούμε οποιαδήποτε πρόταση για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού ζητήματος να υποβληθεί προς έγκριση στην αρμόδια 25η Eφορεία Bυζαντινών Aρχαιοτήτων, η οποία και θα το αντιμετωπίσει άμεσα με βάση την ανωτέρω εμπειρία μας.

H προϊσταμένη της Δ/νσης
Eυγενία Γερούση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *