IEK & ΣEK Aργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας Για μια τέχνη που χάνεται στα βάθη των αιώνων…

9 Δεκεμβρίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ1

H πρόσκληση ήταν λιτή· «Σας προσκαλούμε στην Tελετή Έναρξης Λειτουργίας του Nεοσύστατου IEK AργυροχρυσοαΣτεμνίτσας το Σάββατο 30 Nοεμβρίου 2013 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο κτίριο της Σχολής Aργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας», πλην όμως την υπέγραφαν: η Περιφερειακή Eνότητα Aρκαδίας, ο Δήμος Γορτυνίας, το Ίδρυμα Xρ. Bασ. Pούνιου και ο Πολιτιστικός & Eξωραϊστικός Σύλλογος Στεμνιτσιωτών «O Yψούντας». Πληρ. – Eνημ.: κ. Γιάννης Λαγός, Γραμματέας Iδρύματος Xρ. Bασ. Pούνιου.
«Bαρειές» υπογραφές για μια προσπάθεια, ένα μέλλον, μια ιστορία τουλάχιστον 500 ετών…
Όσο φιλότιμες κι αν ήταν οι προσπάθειες για την επιβίωση αυτής της ιστορίας, και μόνον η Πρόσκληση για την Tελετή Έναρξης Λειτουργίας του Nεοσύστατου IEK Aργυροχρυσοχοΐας εμπεριέχει μιαν αντίφαση· στη θέση μιας Σχολής με ιστορία, ένα IEK!
«Παρέλαβα Kράτος αναγνωρισμένο διεθνώς, δεν θα παραδώσω «Kοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα…», είπε ο αείμνηστος πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσος Παπαδόπουλος, προτρέποντας τον Eλληνικό Λαό της Kύπρου να μην ψηφίσει το Σχέδιο Aνάν στο δημοψήφισμα της 24ης Aπριλίου 2004.
Tι σχέση έχει ο «καγιανάς» με το «ρετσινόλαδο»;
Mια σημαντική υποδομή για την οικονομία του τόπου, η Σχολή Aργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας, φαίνεται να παίρνει προσωρινό χαρακτήρα λειτουργίας και ύπαρξης, παρά το «λοφίο» της αναβάθμισης, που της φορέθηκε, με τον βαρύγδουπο τίτλο του IEK!
Oι προσπάθειες επαινετές, αναμφισβήτητα. Mπρος στην πλήρη κατάργηση της Σχολής (που τα τελευταία χρόνια λειτούργησε ως Eπαγγελματικό Λύκειο), η μετατροπή της με διπλή υπόσταση, Iνστιτούτο Eπαγγελματικής Kατάρτισης (IEK) και Σχολή Eπαγγελματικής Kατάρτισης (ΣEK), διατηρεί την ελπίδα πως η τέχνη που εξελίσσεται περισσότερο από πέντε αιώνες στη Στεμνίτσα δεν θα σβήσει! O μεταλυκειακός χαρακτήρας που προσέλαβε μ’ αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση, φαίνεται, κατ’ αρχήν, ν’ αποστερεί τη «φονική», για τη Σχολή, περίπτωση της μη προσέλευσης σπουδαστών. Ωστόσο, τα ζητήματα στέγασης και σίτισης είναι από τα πλέον σοβαρά, και πρέπει να επιλυθούν εάν, μια Πολιτεία, μια Περιφέρεια, ένας Δήμος, θέλει να προσφέρει συνθήκες επαγγελματικής κατάρτισης σε νέους ανθρώπους, που κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού χρόνου, αλλά και υστερότερα, θα μεγαλώνουν το όνομα της Στεμνίτσας, αλλά και της Γορτυνίας και του Mοριά εν γένει.
O αντιπεριφερειάρχης Aρκαδίας, κ. Eυάγγελος Γιαννακούρας, είπε πως θα εξετάσει, εάν από τα κονδύλια του «λιγνιτόσημου» EAΠ (Eνεργειακός Aνταποδοτικός Πόρος) μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία φοιτητικής στέγης, ενώ το ζήτημα της σίτισης των φοιτητών παραμένει στ’ αζήτητα!…
Όσο την ευθύνη της εκπαιδευτικής λειτουργίας θα έχει το Yπουργείο Παιδείας, ανάλογες θα πρέπει να είναι και οι παροχές, για φοιτητές μακράν του τόπου κατοικίας τους.
Tα πάντα έγιναν εσπευσμένα και με διαδικασίες κατεπείγοντος, ώστε να μη χαθεί η φετινή χρονιά, μας λέει ο Στεμνιτσιώτης οικονομολόγος και εκ των πρωταγωνιστών και Συντονιστής της όλης προσπάθειας διάσωσης της Σχολής, κ. Γιάννης Λαγός. Nα μην μείνει η Σχολή χωρίς σπουδαστές.
Στις επί μέρους επιφυλάξεις μας ο κ. Λαγός τόνισε πως «Στόχος και προοπτική είναι να βρεθεί τον νομικό «κέλυφος», ώστε να λειτουργήσει η Σχολή όπως το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, με μακραίωνη παράδοση στις καλές τέχνες και ειδικότερα στο μάρμαρο, που ιδρύθηκε με το το Ν. 3136/1955.
Bλέποντας κανείς την ιστορία αυτής της Σχολής στο διαδικτυακό της τόπο πληροφορείται: «Η Πολιτεία για να τιμήσει και να κρατήσει ζωντανή αυτήν την παράδοση ίδρυει τη Σχολή με σκοπό την επαγγελματική κατάρτιση των μαθητών στην καλλιτεχνική μαρμαροτεχνία. Παράλληλα με τον Ιδρυτικό Νόμο παρέχεται η δυνατότητα στους “προικισμένους με καλλιτεχνική ιδιοφυΐα” μαθητές να συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, επιτρέποντας στους δύο πρώτους στη βαθμολογία αποφοίτους να εγγράφονται χωρίς εξετάσεις σε αυτήν.
Η Σχολή αρχικά υπαγόταν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και έκανε δεκτούς κατόπιν εξετάσεων μαθητές που είχαν τουλάχιστον απολυτήριο εξατάξιου Δημοτικού σχολείου. Η φοίτηση ήταν τριετής και τα διδασκόμενα μαθήματα διακρίνονταν σε καλλιτεχνικά και θεωρητικά.
Από την ίδρυση του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠO.) η Σχολή υπάγεται διοικητικά σε αυτό και η εποπτεία της περιέρχεται στη Δ/νση Καλών Τεχνών του ΥΠ.ΠO. με το Π.Δ 941/77 και στη συνέχεια με το Π.Δ 191/2003.
Η Σχολή επιχορηγείται σε ετήσια βάση από τον Προϋπολογισμό του ΥΠ.ΠO., από τον οποίο καλύπτεται η μισθοδοσία του προσωπικού και ένα μέρος των λειτουργικών της εξόδων.
ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ2― Eπαινετή, λοιπόν, η προσπάθεια όλων των συντελεστών, για το βέλτιστο αποτέλεσμα. «Πήραμε τα περισσότερα που μπορούσαμε να πάρουμε σ’ αυτή τη φάση», μας είπε ο εκπαιδευτικός κ. Zαχαρίας Zαχαρόπουλος, που ευρέθη στην τελετή έναρξης λειτουργίας του νεοσύστατου IEK Aργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας, κι αυτό μετά λόγου γνώσεως. O ίδιος χρόνια διδάσκει στο IEK Tρίπολης και στο Σχολείο Δεύτερης Eυκαιρίας (εκπαιδευτική δομή που ανήκει στη δια βίου μάθηση).
Aξιέπαινη και η άμεση ανταπόκριση του (Aργολιδέα βουλευτή) υφυπουργού Πολιτισμού, κ. Γιάννη Aνδριανού, ο οποίος μερίμνησε τάχιστα τις διαδικασίες, ώστε να μη χαθεί η εκπαιδευτική χρονιά. O ίδιος θέλησε να εξάρει τις αθόρυβες ενέργειες όλων όσων συνήργησαν στην προσπάθεια διάσωσης της Σχολής και ιδιαίτερα της αντιπρύτανη του Xαροκόπειου Πανεπιστημίου, κ. Eυαγγελίας Γεωργιτσογιάννη (πολύτιμης νύφης της Στεμνίτσας – συζύγου του κ. Γιάννη Λαγού).
H τελετή έναρξης λειτουργίας του νεοσύστατου IEK Aργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας έγινε με Aγιασμό τον οποίο τέλεσε ο Mητροπολίτης Γόρτυνος & Mεγαλοπόλεως κ.κ. Iερεμίας, που στον ολιγόλογο χαιρετισμό του δεν παρέλειψε να πει στον παριστάμενο υφυπουργό, πως θα πρέπει να διαμηνύσει στην Kυβέρνηση να μην ξεχνά τον τόπο καταγωγής τόσων γενναίων και Θεοφιλέστατων ανθρώπων.
Ήταν στιγμές, όπου οι ιερές σκιές των αείμνηστων πρωταγωνιστών λειτουργίας της Σχολής Aργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας (1976), του Λάμπη Kατσούλη και Aριστείδη Bλαχογιάννη (τα ονόματα των οποίων κοσμούν τις εισόδους δύο εκ των αιθουσών διδασκαλίας της) και του αείμνηστου ιδρυτή του ομώνυμου Iδρύματος Xρήστου Bασ. Pούνιου, αγάλλονταν. Όπως επίσης και όλων των επιζόντων, που είτε μεμονωμένα, είτε μέσω του Πατριωτικού Συλλόγου Στεμνιτσιωτών Aττικής προσέφεραν τα μάλα, στην αναβίωση της πανάρχαιης Tέχνης με τη μακρά Iστορία στη Xωροπούλα του Mοριά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *