Φυλακές στη Μεγαλόπολη, αναπτυξιακό έργο για την Τρίπολη η αναβάθμιση του Παν/μίου Πελοποννήσου

6 Αυγούστου 2020  /   Χωρίς Σχόλια

Με ιδιαίτερη χαρά δημοσιεύουμε σήμερα επιστολή – αναστοχαστική πρόταση του Τριπολίτη δικηγόρου, πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης και πρώην Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Βασίλη Μπρακουμάτσου (φωτ.), σχετικά με την εξυφαινόμενη δημόσια συζήτηση για δημιουργία νέου Καταστήματος Κράτησης στην Τρίπολη.
Η ενθαρρυντική για την ανάπτυξη της πόλης προσέγγισή του, ενισχύεται από το ύφος και τη σεμνότητα με την οποία καταθέτει τον δημουργικό του προβληματισμό.

Η επιστολή τού κ. Μπρακουμάτσου έχει ως εξής:

Φυλακές στην Τρίπολη, ακούστηκε πάλι ύστερα από πολλά χρόνια. Προσωπικά το εισπράττω σαν να γύρισα στο χτες, ή κάτι που μας αποπροσανατολίζει, από τα κακά που μας περιτριγυρίζουν.
Η μόνη, μεγάλη και πραγματική ευκαιρία να γίνουν φυλακές στην Τρίπολη, νέες και να μεταστεγαστούν και οι παλιές, ήταν, με Υπουργό Δικαιοσύνης τον αείμνηστο Βαγγέλη Γιαννόπουλο πριν από χρόνια. Τότε όμως λαϊκοί, κληρικοί, Απόδημοι, Τριπολίτες απανταχού της γης, βγήκαν στα κεραμίδια, για το όχι, ήμουνα τότε Δημοτικός Σύμβουλος και είπα ναι στις φυλακές όπως και άλλοι, χλευαστήκαμε, μπουλιγκ κοινωνικό, βασική για μένα παράμετρος και όχι μόνο, να εγκαταλείψω μέχρι σήμερα την αυτοδιοίκηση.
Τώρα, πολλά χρόνια μετά, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, αιρετοί, πάλι στα κεραμίδια για το ναι στις φυλακές, τι άλλαξε άραγε, πού και με τι ευρώ θα γίνουν οι φυλακές;
ΕΣΠΑ, αποκλείεται, δεν υπάρχουν άξονες ούτε στην Περιφέρεια, ούτε στα τομεακά των Υπουργείων. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αδύνατον. Ταμείο Συνοχής δεν προσεγγίζεται. Πράσινο Ταμείο ούτε κατά ιδέα, ίσως με ΣΔΙΤ.
Περιμένω να ακούσω και εγώ, προτάσεις σοβαρές όχι παροχολογίες. Περιμένω την αλήθεια του έργου, όχι τα ψέματα των λόγων και των υποσχέσεων.
Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, επιβάλλεται, αν προχωρήσει κάτι, γιατί πιστεύω, ότι θα βιώσουμε πάλι πρωτόγνωρες καταστάσεις για το τίποτα, αφού δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και μακάρι να κάνω λάθος.
Χρειάζεται προσοχή, συνεργασία, συνεννόηση, διαβούλευση, καλή διάθεση, ήθος, αξιοπρέπεια, αυτοσεβασμός από την πρώτη στιγμή και το ναι ή το όχι θα έρθουν μόνα τους.
Σε αυτή τη συγκυρία τώρα, περιμένω, δεν ξέρω, αν θα είμαι με το ναι ή το όχι και ποιος με ρωτάει άραγε, ένα όμως ξέρω, ότι όπως έχει διαμορφωθεί ο ιστός της Τρίπολης, οι υπάρχουσες φυλακές πρέπει να πάνε αλλού, όχι από φοβία και φοβικότητα. Στην αρχή του Μαινάλου, που είναι οι παλιές φυλακές, πρέπει να γίνει ένας μεγάλος χώρος πρασίνου και περιβαντολογικών δράσεων, η είσοδος για το Μαίναλο.
Τέλος, επειδή δεν γνωρίζω αν η κατασκευή φυλακών είναι έργο αναπτυξιακό, κατά τον ακριβή προσδιορισμό του όρου ανάπτυξη, γνωρίζω όμως ότι Πανεπιστήμια που λειτούργησαν μαζί με το δικό μας στην Τρίπολη, έχουν πάει είκοσι χρόνια μπροστά και το δικό μας είναι στάσιμο.
Η αναβάθμιση του Πανεπιστημίου στην Τρίπολη, είναι έργο αναπτυξιακό, βιώσιμο και αποδοτικό κατά τους όρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μήπως πρέπει να διεκδικήσουμε πρώτα αυτό, αλλά με κοινωνική συναίνεση και συμμετοχή να το πάμε ΚΑΤΩ, ΚΑΤΩ, το οφείλουμε στους φοιτητές, στην πόλη μας στην κοινωνία των πολιτών.
Ας επιτρέψουμε οι φυλακές να οριοθετηθούν κάπου στο Δήμο Μεγαλόπολης, αν το προκρίνουν οι αιρετοί και οι κοινωνικοί εταίροι εκεί, αφού η εποχή μετά τον λιγνίτη, θα αφήσει εκατοντάδες ανέργων.
Υ.Σ.: Όσο για τις φυλακές, αν ανοίξει εδώ το ζήτημα, ψυχραιμία, χωρίς απρέπειες, καθαρά, ειλικρινή λόγια και προτάσεις, πάνω από όλα Δημοκρατική Διαδικασία.
Βασίλης Μπρακουμάτσος
Δικηγόρος
Πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβούλιου Τρίπολης
Πρώην Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *