«ΦΑΓΑΜΕ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΜΕ!..» Μνήμη και ταυτότητα στα τραγούδια του 1821

Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια
για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι.
Κάτω απ’ τη γλώσσα του κρατεί τους βόγκους και τα ζήτω
κι αν κάνει πως τα τραγουδεί ραγίζουν τα λιθάρια.
Γιάννης Ρίτσος, από τα «18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας»

Τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821, ο Χορευτικός Σύλλογος «ΤΕΓΕΑ» με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ διοργανώνει το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021 και ώρα 21.30 στο θεατράκι π. Δημοτικού Σχολείου Ριζών Τεγέας, τη μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Φάγαμε ψωμί και τραγουδήσαμε!..»
Η παράσταση, με την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, αναφέρεται στον ρόλο και τη σημασία του τραγουδιού και του χορού στην Εθνεγερσία, σε άμεση σύνδεση με τις ιστορίες και τα βιώματα όχι μόνο των επωνύμων αγωνιστών αλλά και των καθημερινών ανθρώπων στα χρόνια της Επανάστασης. Είναι χαρακτηριστική η φράση του Μακρυγιάννη (που ήταν ο ίδιος καλός τραγουδιστής κι έπαιζε τον ταμπουρά): «Φάγαμε ψωμί, τραγουδήσαμε κ’ έγλεντήσαμεν… Ότι εις τα ορδιά πάντοτες εγλεντούσαμε!», επιβεβαιώνοντας ότι το τραγούδι υπήρξε για τους Έλληνες είδος πρώτης ανάγκης, όπως και το ψωμί!
Η παράσταση περιλαμβάνει μια επιλογή από αντιπροσωπευτικά ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια και χορούς που διατρέχουν τις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού και τις επιμέρους φάσεις του Αγώνα. Παράλληλα, μέσα από τα κείμενα αναδύονται οι ανθρώπινες ιστορίες που αποτυπώθηκαν στα τραγούδια, επιβεβαιώνοντας τη φράση του Κολοκοτρώνη που τα χαρακτήριζε ως «εφημερίδες της εποχής»!

Έρευνα-Καλλιτεχνική επιμέλεια-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Χορεύουν μέλη του Χορευτικού Συλλόγου «ΤΕΓΕΑ»
Χορευτική Επιμέλεια: Γιώργος Λιάρος
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος – κλαρίνο,
Γιάννης Παυλόπουλος – βιολί, τραγούδι
Ιορδάνης Κουζηνόπουλος – λαούτο, τραγούδι
Μανούσος Κλαπάκης – κρουστά
Κωνσταντίνα Πάτση – τραγούδι
Τεχνική κάλυψη-ήχος-φως -προβολές: Pro Creations Sound Lights Events
Επιμέλεια προβολών: Γρηγόρης Φιλίδης
Εκτέλεση παραγωγής: “Ελληνική Μουσική Πυξίδα”

* Λόγω των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και η είσοδος θα πραγματοποιείται ΜΟΝΟ με προκράτηση στα τηλέφωνα 2710 557111 & 2710 556835.

Σχετικές δημοσιεύσεις