Ερώτηση ευρωβουλευτών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους αμπελουργούς-οινοπαραγωγούς

25 Ιουνίου 2020  /   Χωρίς Σχόλια

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος με τους συναδέλφους του ευρωβουλευτές Μανώλη Κεφαλογιάννη και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αντιλαμβανόμενοι την κρίση που απειλή την ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή αμπελουργία εξαιτίας του Covid 19 που αναμένεται να επιφέρει μείωση των εξαγωγών και των πωλήσεων, κατέθεσαν ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν με την ερώτηση τους να πληροφορηθούν τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την προστασία των αμπελουργών και των οινοποιών. Με ιδιαίτερη έμφαση στα μικρά οινοποιεία, τα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης προς την Επιτροπή:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπεύθυνη για το 65% της παραγωγής κρασιού, το 60% της κατανάλωσης κρασιού και το 70% των εξαγωγών κρασιού, καθιστώντας την κορυφαία στον κόσμο παραγωγό, καταναλωτή και εξαγωγέα οίνου.
Η πανδημία COVID-19 επέφερε ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα στον τομέα με το κλείσιμο του τομέα Horeca, το οποίο είναι η κύρια πηγή μάρκετινγκ για τον τομέα, ιδίως για κρασιά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Μάλιστα σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV) αναμένεται μείωση των εσόδων άνω του 50%, και μείωση του όγκου των πωλήσεων άνω του 35%.
Δυστυχώς οι επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακούφιση τους, με την έλλειψη ευελιξίας, πόρων και φιλοδοξιών για το μέλλον να αποτελούν τα κύρια σημεία απόκλισης.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Σκοπεύει και αν ναι πότε να υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη της αναζωογόνησης του αμπελοοινικού τομέα, όπως έχει ήδη δεσμευτεί;
Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα υιοθετήσει για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τα μικρά οινοποιεία;
Ποια μέτρα θα λάβει για να μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο στα τοπικά προϊόντα, και ιδίως στα κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *