Επιτροπή Αγώνα Βαλτετσίου: Δεν θα γίνουμε χαβούζα της Πελοποννήσου

Όλοι την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στις 4:00 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.

Παρά την καθολική αντίδραση των κατοίκων και των φορέων της ευρύτερης περιοχής της Δ.Ε. Βαλτετσίου, συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις για μετεγκατάσταση στο Αθήναιο της ρυπογόνας μονάδας επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων που έκλεισε οριστικά στα Λεχαινά Ηλείας λόγω των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων που δημιούργησε εκεί.

Η επιμονή της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση αυτού του περιβαλλοντικού εγκλήματος στην περιοχή μας επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μας ότι οι μακροχρόνιοι σχεδιασμοί για την εξασφάλιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή μας δεν αλλάζουν και δεν εγκαταλείπονται εύκολα.

Πρόσφατα ήρθε στην περιοχή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για να τονίσει τη βούληση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των σχεδιασμών που θα μετατρέψουν τη Δ.Ε. Μεγαλόπολης, την Παλαιόχουνη, το Αθήναιο και την ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε. Βαλτετσίου σε ενιαίο χώρο άσκησης κάθε είδους ρυπογόνων δραστηριοτήτων.

Η άρνηση του υπουργού Περιβάλλοντος να ακυρώσει την προκλητική απόφαση της Αποκεντρωμένης που ενέκρινε τους Περιβαλλοντικούς Όρους για τη μετεγκατάσταση της μονάδας στο Αθήναιο επιβεβαιώνει ότι τέτοια σοβαρά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με νομικές και διαδικαστικές παρεμβάσεις.

Συνεργός στην επίθεση που δεχόμαστε είναι και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Παρά την εκφρασμένη θέληση όλων των δυνάμεων του Περιφερειακού Συμβουλίου να καταψηφίσουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου δεν ολοκλήρωσε τις διαδικασίες απόρριψης στις 26-05-2021 αλλά στις 07-06-2021 δίνοντας στην Αποκεντρωμένη το πρόσχημα, το φύλλο συκής για να εγκρίνει τους Περιβαλλοντικούς Όρους στις 04-06-2021.

Η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου όχι μόνο δεν προχώρησε σε ουσιαστικές ενέργειες για την ακύρωση της απόφασης, αλλά με την παρελκυστική τακτική της διευκόλυνε τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Επί μήνες αρνήθηκε να συναντηθεί με την επιτροπή των κατοίκων και δεν ενημέρωσε, γιατί μεθόδευαν τη σιωπηρή απόρριψη της ένστασης με την παρέλευση του διμήνου.

Ακόμη και όταν δημόσια με δελτία τύπου στις 13-08-2021 και στις 23-08-2021 καλέσαμε το Δήμο Τρίπολης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ενημερώσουν τον κόσμο δεν έκαναν τίποτε.

Αρνούνται να δώσουν την ένσταση που λένε ότι κατέθεσαν.

Παίζεται πινκ-πονγκ στις πλάτες του λαού της Περιοχής.

  • Οι πρώην με τους νυν της Περιφερειακής Αρχής
  • Οι Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές με το Υπουργείο, την Κυβέρνηση, τους τοπικούς Υπουργούς και Βουλευτές.

Αποκαλύπτονται όλοι αυτοί που γνώριζαν και συγκάλυπταν το  έγκλημα και αναγκάστηκαν να πουν ΌΧΙ κάτω από την μαζική λαϊκή καταδίκη.

Από την αρχή είμαστε βέβαιοι ότι οι προσπάθειες και οι μεθοδεύσεις για την ολοκλήρωση του εγκλήματος δεν θα σταματήσουν. Γι’ αυτό έγκαιρα, από τις 14-06-2021 αγνοήσαμε τις σειρήνες που μας προέτρεπαν να ακολουθήσουμε μόνο νομικούς και διαδικαστικούς δρόμους. Με μαζικές διαδικασίες αποφασίσαμε την οργάνωση του αγώνα καθορίζοντας συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο και αιτήματα. Οργανώσαμε αγωνιστικές συγκεντρώσεις. Μπροστά στο εργοστάσιο, στην Τρίπολης και την Κάτω Ασέα. Ενημερώναμε συνεχώς τους κατοίκους με συχνές περιοδείες και συζητήσεις. Συγκεντρώσαμε μέχρι τώρα πάνω από 600 υπογραφές με το πλαίσιο της επιτροπής αγώνα.

Πιο μαζικά, πιο καλά οργανωμένα, με περισσότερους συμμάχους συνεχίζουμε τον αγώνα.

Δεν ανεχόμαστε τον εμπαιγμό.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Εδώ και τώρα να ξηλωθούν και να απομακρυνθούν όσα μηχανήματα έχουν τοποθετηθεί στο εργοστάσιο.
  • Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να κάνουν ελέγχους.

Πως γίνεται μια επιχείρηση τόσους μήνες χωρίς άδεια να στήνει μηχανήματα και να απασχολεί προσωπικό.

Δεν θέλουμε καλά λόγια και συμπόνια από τη Δημοτική και την Περιφερειακή Αρχή.

Θέλουμε έργα και ενέργειες για να ξηλωθεί το έκτρωμα, να μη δοθεί καμία άδεια στην εταιρεία για να τα μαζέψει και να φύγει από την περιοχή, όπως αναγκάστηκε να φύγει και από τα Λεχαινά της Ηλείας.

ΟΛΟΙ τη Δευτέρα 4 Οκτώβρη στις 4:00 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, όπου συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΧΑΒΟΥΖΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

24-9-2021

Επιτροπή Αγώνα στη Δ.Ε. Βαλτετσίου