Επιμελητήριο Αρκαδίας: Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί κάστανου

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά απέστειλε το
Επιμελητήριο Αρκαδίας με κύριο αίτημα την αποζημίωση των παραγωγών μέσω του κανονισμού De
Minimis.


Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο αγροδιατροφικός τομέας στην Αρκαδία αποτελεί την κύρια οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα και για το σκοπό αυτό το Επιμελητήριο Αρκαδίας έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο στρατηγικό σχεδιασμό του για τη στήριξή του.

Στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα και ιδιαίτερα στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας εντοπίζεται η μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής κάστανου, η οποία ξεπερνά τα 15.000 στρέμματα. Πρόκειται για την κύρια πηγή εισοδήματος, ενώ παράλληλα συνιστά κίνητρο ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό με τον πολιτισμό της περιοχής και αποτελεί ισχυρό ανασχετικό παράγοντα εγκατάλειψης της υπαίθρου και ερημοποίησης της.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχουν εμφανιστεί νέες ασθένειες, οι οποίες σε συνδυασμό με ακραίες κλιματολογικές συνθήκες (μεγάλη περίοδος ανομβρίας και υψηλές θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι κατά την περίοδο της ανθοφορίας) έχουν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής ακόμα και κατά 80-90%. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν μειωθεί στις 6.129 (στοιχεία ΟΣΔΕ 2020).

Παράλληλα η κατακόρυφη άνοδος των τιμών καταπολέμησης των ασθενειών και των βασικών λειτουργικών δαπανών έχει άμεση επίπτωση στο κόστος παραγωγής και στην τιμή του τελικού προϊόντος.

Θεωρούμε συνεπώς επιβεβλημένη την ανάληψη ενεργειών εκ μέρους του Υπουργείου για την αποζημίωση των παραγωγών μέσω του κανονισμού De Minimis, αίτημα το οποίο έχει διατυπώσει επανειλημμένα ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας (επισυνάπτεται) τόσο προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, όσο και προς τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αποτελεί πεποίθησή μας ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για την τοπική και εθνική οικονομία, όσο και για την ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού και την προστασία του περιβάλλοντος. Συνεπώς οι παρεμβάσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε σύντομα και καίρια χρονικά σημεία ώστε να είναι αποτελεσματικές και να ικανοποιούν πραγματικές ανάγκες όπως η συγκεκριμένη. Το Επιμελητήριο Αρκαδίας προτίθεται να συνδράμει με τις δυνάμεις του για την ευόδωση του αιτήματος αυτού και παραμένει στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Τρουπής
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Σχετικές δημοσιεύσεις