Έναν εσπρέσο παρακαλώ;

8 Απριλίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΑΛΕΤΡΗ

«Για να έρθει η ανάπτυξη η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ξένες παραγωγικές επενδύσεις». Αυτό είναι το σλόγκαν που ακούγεται περισσότερο από τα χείλη όλων των αρμοδίων.
Ξένες επενδύσεις λοιπόν.
Αποτέλεσμα να καταναλώνουν, οι αρμόδιοι, τον ένα εσπρέσο μετά τον άλλο στην «αίθουσα αφίξεων» του ΔΑΑ περιμένοντας, τον πρίγκιπα από το Κατάρ, τον νερουλά από το Παρίσι, τον τζογαδόρο από το Λονδίνο.
Αυτή η αναμονή, όμως, σκοτώνει ό,τι έχει μείνει υγιές σε αυτή τη χώρα, διώχνει ανθρώπινο δυναμικό στο εξωτερικό, κεφάλαιο για κάθε χώρα που θέλει να προκόψει, οδηγεί σε χρεοκοπία άλλοτε υγιείς επιχειρήσεις.
Μάταια, όμως, επενδυτές δεν φαίνονται στον ορίζοντα.
Θα έχουν τους λόγους τους που δεν έρχονται.
Μήπως δεν κάναμε κάτι καλά, από ό,τι μας ζήτησαν, μήπως δεν τους παρακαλέσαμε αρκετά, μήπως τους τα πουλάμε ακριβά;
Τι θέλουν επιτέλους αυτοί οι μπαγαπόντηδες;
Τσάμπα;
Θέλουν να δημιουργήσουν παραγωγικές μονάδες, να παραχθεί πλούτος στην έρημη αυτή χώρα, ή θέλουν να λεηλατήσουν ό,τι έχει απομείνει;
Μήπως, λέω εγώ, άδικα ψάχνουμε στο εξωτερικό, μήπως αντί να περιμένουμε τους επενδυτές από το Κατάρ, το Παρίσι, το Λονδίνο, να κοιτάζαμε και εδώ, τους ντόπιους επενδυτές, που αν τους δοθούν τα «κατάλληλα εργαλεία», είναι έτοιμοι να επενδύσουν και να δουλέψουν σκληρά;
Ποιος ενδιαφέρθηκε;
Και τα γράφω αυτά έχοντας ακούσει αρκετούς «ντόπιους», τις ιδέες τους, την προσπάθειά τους για να δημιουργήσουν και την αντιμετώπιση που είχαν από ένα αδιάφορο Κράτος.
Κεφάλαια υπάρχουν, ΕΣΠΑ κ.τ.λ., ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή κατάρτιση υπάρχει, αυτό που απουσιάζει είναι το κράτος. Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ χάθηκαν τα τελευταία χρόνια από ανικανότητα, έλλειψη σχεδιασμού των αρμοδίων. Δεκάδες σκάνδαλα λεηλασίας και πλουτισμού, αφήνοντας πίσω του το τίποτα, εξελίχθηκαν.
Να η ευκαιρία τώρα να τα αλλάξουμε όλα.
Το ερώτημα είναι αν θέλουν οι αρμόδιοι;
Tα επόμενα εσπρέσο είναι κερασμένα από εμένα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *