Εκτός από τη Μεγαλόπολη, η Τρίπολη, η Γορτυνία και η Οιχαλία μοιράζονται το Σχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή

Μαζί με τη Μεγαλόπολη, η Τρίπολη, η Γορτυνία και η Οιχαλία εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Λιγνιτικών Περιοχών. Την επιβεβαίωση αυτή έκανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις & τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Νίκος Παπαθανάσης, σε διαδοχικές συσκέψεις στις έδρες όλων των ανωτέρω δήμων, παρουσία και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.
Το πρωί της Τετάρτης 22/9 ο κ. Παπαθανάσης επισκέφθηκε τον κ. Νίκα, στο Γραφείο του, στην έδρα της περιφέρειας στην Τρίπολη, όπου κι ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις των όμορων δήμων, σχετικώς με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή (ΣΔΑΜ).
Ακολούθως, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστή Μουσουρούλη, τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και Σ.Δ.Ι.Τ., Ορέστη Καβαλάκη, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Χρήστο Λαμπρόπουλο, ο κ. Παπαθανάσης επισκέφθηκε τον δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη (φωτ.), με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της Δίκαιης Μετάβασης, στο οποίο έχει περιληφθεί και ο Δήμος Τρίπολης.
«Ο Δήμος Τρίπολης σαφώς αναγνωρίζει ότι στο Δήμο Μεγαλόπολης, υπάρχουν οι μεγαλύτερες συνέπειες από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, σαφώς όμως επηρεάζεται και ο Δήμος Τρίπολης» υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Τζιούμης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε ότι ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις του Δήμου για έργα που έχουν προεγκριθεί και, σε συνεργασία με το υπουργείο και τον κ. Μουσουρούλη, θα εξειδικευτούν, ώστε ο Δήμος Τρίπολης και η Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης να αξιοποιήσουν τα κονδύλια του ΣΔΑΜ.
Εγκάρδια ήταν η υποδοχή του Νίκου Παπαθανάση και του Κωστή Μουσουρούλη στη Μεγαλόπολη, σύμφωνα με τον ιστότοπο «kafeneiomegalopolis.gr», που εκτοξεύει και βαρύτατες αιχμές για τις ευθύνες αμφοτέρων, «για το γεγονός ότι τα χρήματα για την απολιγνιτοποίηση, αντί για τη Μεγαλόπολη θα μοιραστούν και στους όμορους δήμους. Ήρθαν σαν τους κλέφτες, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση, αφού πρώτα είχαν επισκεφτεί την Τρίπολη και τον δήμαρχό της κ. Τζιούμη» επισημαίνεται.
Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια:
«Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι την ώρα της συνάντησης στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης, πέριξ της πλατείας και του δημαρχείου ήταν αρκετοί συμπολίτες μας (δακίτες & νεοδημοκράτες) οι οποίοι στο παρελθόν πέταγαν σανό στον υπουργό κ. Φάμελλο, οι οποίοι αυτή την φορά προτίμησαν να απολαύσουν το παγωμένο φρέντο τους, παρά να μπουν στον κόπο να διαμαρτυρηθούν στους εκπροσώπους της Κυβέρνησης.
Παρόμοια εικόνα και για συγκεκριμένους Συριζαίους – κεντροαριστερούς, οι οποίοι έχουν χάσει τη διάθεσή τους για διαμαρτυρίες και απολάμβαναν και αυτοί το καφεδάκι τους.
Πουθενά δεν υπήρχε και κανένα μέλος των αντιπολιτεύσεων του δήμου, όλοι εξαφανισμένοι. Προφανώς οι εκλεγμένοι μας σύμβουλοι των αντιπολιτεύσεων δεν πρόλαβαν να παραστούν και να θέσουν τις διαφωνίες τους, όμως γνώριζαν για την επίσκεψη από την δημοσίευση της σελίδας μας και όφειλαν να είναι παρόντες.
Με αυτά και με αυτά, οι κυβερνητικοί παράγοντες έρχονται στην πόλη μας αφού της έχουν δώσει την χαριστική βολή και σίγουρα θα τρίβουν τα χέρια τους με την απάθεια όλων μας…».
Θερμή ήταν η υποδοχή του κυβερνητικού κλιμακίου και στην Οιχαλία, από τη δήμαρχο Οιχαλίας, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου.
Με μεγάλη χαρά η δήμαρχος Οιχαλίας, Παν. Γεωργακοπούλου, άκουσε από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παπαθανάση ότι το αίτημα του δήμου της που είχε υποβληθεί από τον Οκτώβριο 2020, έγινε αποδεκτό και πλέον στο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων μετά από το Δήμο Μεγαλόπολης, που λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό επιχορήγησης των επενδύσεων, θα έχουν σειρά μόνο οι δήμοι Οιχαλίας, Τρίπολης και Γορτυνίας, ως όμοροι δήμοι του δήμου Μεγαλόπολης και που επηρεάζονται περισσότερο από τη μεταλιγνιτική εποχή.
Θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος συζήτησε ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, στον οποίο παρέθεσε χθες γεύμα στη Δημητσάνα.

Σχετικές δημοσιεύσεις